Rchr
J-GLOBAL ID:200901094429953815   Update date: Nov. 10, 2024

Takehiko Yokoyama

ヨコヤマ タケヒコ | Takehiko Yokoyama
Affiliation and department:
Job title: Lecturer/Junior Associate Professor
Research field  (2): Marine/Aquatic life sciences ,  Aquaculture
Research keywords  (14): 水産化学 ,  水産食品学 ,  D-アミノ酸 ,  アミノ酸一斉分析 ,  光学分割分析 ,  海藻 ,  魚介類 ,  鮮度 ,  うま味成分 ,  産地判別 ,  酵素 ,  タンパク質 ,  精製 ,  微量元素
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2024 - 2025 Verification of the effectiveness of insect-based eel feed
  • 2022 - 2023 Influence of D-amino acid from Todarodes pacificus on taste and its biosynthetic enzyme
  • 2019 - 2022 藻類のD-アスパラギン酸の生理的役割および合成経路の解明
  • 2019 - 2020 The geographical traceability of Lucensosergia lucens shrimp based on element content
  • 2016 - 2019 Physiological function and biosynthetic pathway of D-aspartate in marine macroalgae genus Sargassum
Show all
Papers (23):
more...
MISC (4):
  • 大内大輔, 水澤奈々美, 高橋良広, 渡邊雄樹, 安元剛, 神保充, 長岡敦子, 植木暢彦, 松岡洋子, 万建栄, et al. 低塩イカ塩辛および伝統的イカ塩辛中の細菌叢と遊離アミノ酸量の変化. 日本水産学会大会講演要旨集. 2018. 2018
  • 小山寛喜, 水澤奈々美, 帆足政孝, 陳盈光, 浅川修一, 神保充, 安元剛, 横山雄彦, 渡部終五. 異なる塩分環境で飼育したクルマエビ腹部屈筋中の遊離アミノ酸組成および遺伝子発現量解析. 日本水産学会大会講演要旨集. 2015. 2015
  • 安元剛, 横山雄彦, 池田大介, 水澤奈々美, 神保充, 山田雄一郎, 難波信由, 菅野信弘, 渡部終五. 岩手県三陸産ワカメの多元素分析および脂肪酸組成などからみた特徴. 日本水産学会大会講演要旨集. 2015. 2015
  • Nakaie H, Yokoyama T, Oshino A, Chiba A, Nagashima H. The relation between red tide Prorocentrum dentatum and discoloration of Crassostrea gigas in Kesennuma Bay, in 2010. Miyagi Pref. Rep. Fish. Sci. 2012. 12. 41-45
Books (4):
  • アマノリ生物学の最前線
    Globe Edit 2019 ISBN:9786139413577
  • Seaweeds: Agricultural Uses, Biological and Antioxidant Agents
    Nova Science Publishers, Inc (New York, USA) 2014
  • Seaweed: Ecology, Nutrient Composition and Medical Uses
    Nova Science Publishers, Inc (New York, USA) 2011 ISBN:9781614708780
  • D-Amino Acids: A New Frontier in Amino Acid and Protein Research - Practical Methods and Protocols.
    Nova Science Publishers, Inc (New York, USA) 2007
Lectures and oral presentations  (112):
  • サンマのクチバシの黄色と鮮度の関係
    (R6年度日本水産学会秋季大会 2024)
  • メイラード産物不溶性画分のアルテミアによる摂食取り込み
    (R6年度日本水産学会春季大会 2024)
  • テトロドトキシン類縁体によるトラフグ誘引活性の解明
    (R6年度日本水産学会春季大会 2024)
  • サクラエビの部位別元素含量を指標にした産地判別の有効性に関する検討
    (R5年度日本水産学会秋季大会 2023)
  • アルテミア単為発生系統の複眼サイズと体長および成熟との関連性
    (R5年度日本水産学会秋季大会 2023)
more...
Works (3):
  • どのようにして魚の鮮度を測る?
    横山雄彦 2015 -
  • もっとしりたい海の不思議 >25<
    横山雄彦 2010 -
  • 海洋生物のD-アミノ酸は何をしている?
    横山雄彦 2010 -
Professional career (1):
  • 博士(農学)
Committee career (2):
  • 2014/04/01 - 2018/03/31 水産学会 シンポジウム企画委員会
  • 2004/04 - 2006/03 水産学会東北支部 幹事
Association Membership(s) (3):
水産学会 ,  農芸化学会 ,  D-アミノ酸学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page