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J-GLOBAL ID:200901095343034996   Update date: Apr. 24, 2024

Tsuda Akiko

ツダ アキコ | Tsuda Akiko
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Homepage URL  (1): http://www.akikotsuda.com
Research field  (1): Foreign language education
Research keywords  (19): 多文化間共生 ,  生涯教育 ,  English for tourism ,  英語教育 ,  CLIL ,  ESP ,  EAP ,  English as Lingua Franca ,  多文化共生 ,  地方創生 ,  フードダイバーシティー ,  異文化間コミュニケーション ,  フードツーリズム ,  小中高大連携 ,  カリキュラム開発 ,  ニーズ分析 ,  教材開発 ,  食育 ,  栄養士
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2024 - 2027 持続可能な観光振興のためのCLIL:ニーズ分析とプログラム開発
  • 2023 - 2026 郷土料理の内容言語統合型学習プログラム開発
  • 2022 - 2026 CLIL for Sustainable Dietary Education from Primary School to University: Program Development and Verification of Effectiveness
  • 2023 - 2024 Recognition of the Current Situation of First-Year English Education and Efforts to Solve Problems ~From the Perspective of High School-University Collaboration~
  • 2020 - 2024 Cooperative Learning and Japanology: Development of an Intercollege Program for Japanese and International Students
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Papers (26):
  • TSUDA, Akiko. The effect of the Co-vid 19 pandemic on English needs in the workplaces: Voices from Japanese businesspeople. Professional and Academic English. 2022. Vol. 29,. June 2022. 21-34
  • TSUDA, Akiko, KINSHI, Kayhoko, VALVONA, Chris. Collaborative Learning in Higher;Education in Japan: Toward an Intercollegiate;Program. JALT PAN SIG 2021. 2022. 2021. 23-34
  • 津田 晶子, 金志 佳代子. 地方文化発信のための通訳案内士を対象としたインタビュー:大学間協働学習に向けて. 中村学園大学・中村学園大学短期大学部研究紀要. 2022. 54. 31-36
  • Status and Issues in EFL Materials Development for Higher Education in Japan: Teaching English as a Lingua Franca. Studies in English Teaching and Learning in East Asia. 2019. 7. 15-26
  • TSUDA, Akiko. Developing CLIL Programs and Materials Based on A Needs Analysis: a Case Study of Dietary Education in Japan. 2019. 1. 70-84
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MISC (38):
  • 津田晶子, 池田祐子, スコット・マキネス. 初年次英語教育の現状と課題:ポストコロナ期の新しい学びを考える. 流通科学研究. 2024. 23. 2
  • Dietary Education Practice in University Education : From the Perspective of Multicultural Coexistence. 2023. 55. 31-38
  • 津田晶子. 外国人留学生と日本人学生が共に学ぶ食育 CLIL:ワークショップ案. J CLIL;ニュースレター Vo8. 2022. 32-33
  • 津田晶子. 科研費プロジェクト九州大学共創学部レクチャーシリーズ「食と文化」講座事後レポートテキストマイニング分析. 2021
  • 津田晶子. 科研費プロジェクト九州大学共創学部「食と文化」講座事前調査報告書. 2021
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Books (38):
  • Recipes of Fukuoka
    2024
  • 日本文化の魅力と多様性
    英宝社 2024
  • Campus Life at NGU
    2023
  • A Matter of Taste Intro
    2020 ISBN:9784523178965
  • 発掘!かっこいいニッポン: 異文化理解から日本文化発信へ
    成美堂 2019 ISBN:4791971876
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Lectures and oral presentations  (69):
  • 大学生のための食育英語の教材開発: 専門教員と語学教員の協業から
    (第240回東アジア英語教育研究会 2024)
  • ESP for Sustainable Food Tourism: Poosibilites and Challenges
    (Asian Confrence for Innovation in Education 2024 2024)
  • 小中学校の食育における「異文化コミュニケーション」の実態調査
    (日本家政学会九州支部大会 2023)
  • 地域の魅力発進のための大学間協働学習
    (外国語メディア学会第50回九州沖縄支部大会,福岡大学 2023)
  • Grants-in-Aid for Scientific Research Project: English for Lifelong Dietary Education from the Perspective of Multicultural Coexistence
    (2023)
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Works (10):
  • 江頭財団インタビュー分析報告書(食産業・ホスピタリティー産業における外国語ニーズ分析
    津田晶子
  • 地域の国際化に貢献する食のスペシャリスト養成のための CLIL(内容言語統合型学習)プログラムと教材開発
    津田 晶子, 三堂 德孝, 松隈 美紀, 仁後 亮介, 伏谷 仁美, 大内田汐理, T.H.ケイトン, ケリー マクドナド
  • フードダイバーシティー入門(リビング福岡記事)
    津田晶子
  • Chicken Nambun
  • プロジェクト研究レシピ動画「ハトシ」
    三堂徳孝, 津田晶子
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Education (5):
  • 2004 - 2008 Kyushu University Graduate School Cultural Studies
  • 2002 - 2004 九州大学大学院博士課程前期 比較社会文化研究科
  • 2002 - 2004 九州大学大学院博士課程前期 比較文化研究科
  • 1998 - 2000 Temple University Japan Master of Education (TESOL)
  • 1984 - 1988 九州大学文学部
Professional career (1):
  • 博士(比較社会文化学) (九州大学)
Work history (6):
  • 2019/04 - 現在 Nakamura Gakuen University Faculty of Nutritional Sciences, Department of Food Management
  • 2015 - 現在 Nakamura Gakuen University Junior College Division of Food and Nutrition
  • 2013/04 - 2014/03 University of Reading Applied Linguistic Department Research Associate
  • 2013/04 - 2014/03 University of Reading (UK), Visiting Researcher
  • 2007/04 - 2014/03 Nakamura Gakuen University Junior College Division of Food and Nutrition
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Committee career (3):
  • 2022/04 - 現在 日本家政学会九州支部 庶務
  • 外国語メディア教育学会 査読委員、Blog編集委員
  • 日本CLIL教育学会 J-CLIL journal 査読委員
Association Membership(s) (10):
THE JAPAN ASSOCIATION FOR LANGUAGE EDUCATION AND TECHNOLOGY ,  日本CLIL教育学会 ,  INTERCULTURAL EDUCATION SOCIETY OF JAPAN ,  TESOL ,  Asia-TEFL ,  JALT ,  大学英語教育学会 ,  日本栄養改善学会 ,  日本家政学会 ,  IATEFL
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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