Rchr
J-GLOBAL ID:200901097136258755
Update date: Apr. 27, 2024
KONDO KAZUNARI
コンドウ カズナリ | KONDO KAZUNARI
Affiliation and department:
Job title:
Professor
Research field (4):
Pharmaceuticals - health and biochemistry
, Molecular biology
, Genomics
, Food sciences
Research keywords (11):
transcriptome
, genome analysis
, in silico allergenicity prediction of novel foods using AI
, Food safety of novel foods
, 食品衛生学
, Data Science
, Machine Learning
, Food Science
, Analytical Chemistry
, Immunology
, Molecular Cell Biology
Research theme for competitive and other funds (5):
- 2021 - 2024 Development of cell-cycle-regulated CRISPR/Cas system
- 2021 - 2024 ゲノム編集食品に関する国民の理解を深めるリスクコミュニケーション方法の確立
- 2021 - 2024 新たなバイオテクノロジーを用いて得られた食品の安全性確保とリスクコミュニケーションのための研究
- 2015 - 2019 Functional analysis of AIF in the nucleus and mitochondria to understand acute encephalopathy caused by mushroom poisoniing
- 2008 - 2010 Programmed cell death in neuronal cells induced by a trienoic fatty acid
Papers (100):
-
Tomohiro Egi, Reona Takabatake, Masahiro Kishine, Keisuke Soga, Satoko Yoshiba, Norihito Shibata, Kazunari Kondo, Yasuharu Takashima. 大豆およびとうもろこし加工食品の遺伝子組換えDNA検査におけるDNA抽出精製方法の同等性確認試験. Food Hygiene and Safety Science (Shokuhin Eiseigaku Zasshi). 2024. 65. 2. 25-30
-
Tomohiro Egi, Reona Takabatake, Masahiro Kishine, Keisuke Soga, Satoko Yoshiba, Norihito Shibata, Kazunari Kondo, Yasuharu Takashima. [Comparison of DNA Extraction Methods for Processed Foods Containing Soybean or Maize]. Shokuhin eiseigaku zasshi. Journal of the Food Hygienic Society of Japan. 2024. 65. 2. 25-30
-
Chie Taguchi, Norihito Shibata, Keisuke Soga, Satoko Yoshiba, Jumpei Narushima, Miyu Sugino, Kazunari Kondo. Providing appropriate information to consumers boosts the acceptability of genome-edited foods in Japan. GM crops & food. 2023. 14. 1. 1-14
-
Kento Goto, Norimasa Tamehiro, Takumi Yoshida, Hiroyuki Hanada, Takuto Sakuma, Reiko Adachi, Kazunari Kondo, Ichiro Takeuchi. Novel Machine Learning Method AllerStat Identifies Statistically Significant Allergen-Specific Patterns in Protein Sequences. Journal of Biological Chemistry. 2023. 104733-104733
-
Keisuke Soga, Chie Taguchi, Miyu Sugino, Tomohiro Egi, Jumpei Narushima, Satoko Yoshiba, Reona Takabatake, Kazunari Kondo, Norihito Shibata. [Investigation of Genetically Modified Maize Imported into Japan in 2021/2022 and the Applicability of Japanese Official Methods]. Shokuhin eiseigaku zasshi. Journal of the Food Hygienic Society of Japan. 2023. 64. 6. 218-225
more...
MISC (27):
-
高畠令王奈, 江木智宏, 曽我慶介, 峯岸恭孝, 大西真理, 成島純平, 吉場聡子, 柴田識人, 中村公亮, 近藤一成, et al. ダイズ穀粒における遺伝子組換え農産物混入の判定に係る検査法(ΔΔCq法)の開発と妥当性確認. 日本食品化学学会総会・学術大会講演要旨集. 2023. 29th
-
蜂須賀暁子, 曽我慶介, 小室朋子, 片岡洋平, 近藤一成. Consideration of internal exposure dose from radioactive substances in food. 日本薬学会年会要旨集(Web). 2023. 143rd
-
曽我慶介, 田口千恵, 杉野御祐, 江木智宏, 成島純平, 吉場聡子, 高畠令王奈, 安達玲子, 近藤一成, 近藤一成, et al. 遺伝子組換えとうもろこし系統の国内流通実態調査(2021年度産). 日本食品衛生学会学術講演会講演要旨集. 2023. 119th
-
蜂須賀暁子, 曽我慶介, 小室朋子, 近藤一成. Estimated committed effective dose from the natural radionuclide polonium-210 in food (2). 衛生薬学・環境トキシコロジー講演要旨集. 2022. 2022
-
Kazunari Kondo, Chie Taguchi. Japanese Regulatory Framework and Approach for Genome-edited Foods Based on Latest Scientific Findings. Food Safety. 2022. 10. 113-128
more...
Lectures and oral presentations (8):
-
厚生労働省 食品衛生危機管理研修ーきのこによる食中毒
(厚生労働省 食品衛生危機管理研修 2022)
-
G2/M synchronization with CDK1 inhibitor suppresses genome-wide mutations and genome rearrangements during genome editing.
(ASCB-EMBO 2022)
-
ゲノム編集食品とその安全性確保
(食品衛生学会 第22回特別シンポジウム 2020)
-
Identification of toxic plants that cause severe food poisoning using real-time PCR.
(9th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis 2019)
-
ゲノム編集技術を利用して得られた食品等に関する意見交換会(消費者庁、農水省、厚労省合同)
(2019)
more...
Education (3):
- 大阪大学大学院 薬学研究科 修了
- Osaka University
- Nanzan University Faculty of Business Administration
Professional career (1):
Work history (9):
- 2023/04 - 現在 昭和女子大学 食健康科学部 教授
- 2016/04 - 2023/03 国立医薬品食品衛生研究所 生化学部長
- 1994/07 - 2023/03 国立医薬品食品衛生研究所 生化学部
- 2019/07 - 2022/07 名城大学 薬学部 非常勤講師
- 2017/04 - 2018/03 広島大学大学院 医歯薬保健学研究科
- 2011/04 - 国立医薬品食品衛生研究所 生化学部 第2室長
- 2007/04 - 国立医薬品食品衛生研究所 代謝生化学部 主任研究官
- 2001/04 - 2002/06 The Scripps Research Institute , Department of Experimental Medicine
- 1994/07 - 国立衛生試験所 食品部 研究員
Show all
Committee career (6):
Association Membership(s) (4):
日本免疫学会
, 日本分子生物学会
, 日本薬学会
, 日本食品衛生学会
Return to Previous Page