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J-GLOBAL ID:200901099679205930   Update date: Apr. 25, 2024

Hamasaki Katsuyuki

ハマサキ カツユキ | Hamasaki Katsuyuki
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://www2.kaiyodai.ac.jp/~sdan000/StockEnhancementEcology/
Research field  (3): Aquaculture ,  Environmental impact assessment ,  Biological resource conservation
Research keywords  (5): Bioresources Conservation and Management ,  Aquatic invertebtates ,  Life history ,  Conservation Ecology ,  Aquaculture
Research theme for competitive and other funds  (10):
  • 2023 - 2027 種苗放流によるマダコの資源回復:いつ、どこに、どのような種苗を放流すべきか?
  • 2021 - 2025 温暖化が南方系有毒カニ類とイモガイ類の分布北上に及ぼす影響評価
  • 2018 - 2021 Systematic assessment of worldwide marine stock enhancement and sea ranching programs
  • 2017 - 2021 Evaluation of global warming impact on life history traits of amphidromous atyid shrimps
  • 2017 - 2021 Development of seed production technology of common octopus based on control of the water flow environment
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Papers (231):
  • Motoki Tanaka, Katsuyuki Hamasaki, Shigeki Dan. Larval temperature and salinity adaptation of the amphidromous atyid shrimp Atyoida pilipes (Decapoda: Caridea: Atyidae). Crustacean Research. 2024. 53
  • Takeo Yamamoto, Katsuyuki Hamasaki. Estimation of an optimum temperature for zoeal stage of the terrestrial hermit crabs using a thermodynamic Sharpe-Schoolfield-Ikemoto model. Aquatic Animals. 2024. 2024. AA2024-10
  • Shinnosuke Kobayashi, Katsuyuki Hamasaki, Shigeki Dan. Upper temperature and salinity tolerance of six freshwater shrimp species in the genera Caridina and Paratya (Decapoda: Caridea: Atyidae). Biogeography. 2024
  • Takeo Yamamoto, Atsushi Yamasaki, Yutaka Kumaki, Kanoko Maruyama, Taro Tega, Ryunosuke Maekawa, Fujio Yamashita, Katsuyuki Hamasaki. Non-destructive estimation method of dry matter content in pereiopods of the crab genus Chionoecetes Kröyer (1838) (Decapoda: Oregoniidae) using a near-infrared spectrometer: to estimate period length after terminal molt. Crustacean Research. 2024
  • Ryo Ohara, Yoshio Nakamoto, Shigeki Dan, Katsuyuki Hamasaki. Effect of temperature on reproduction of two atyid shrimp species Caridina multidentata and Caridina typus (Decapoda: Caridea: Atyidae) under laboratory conditions. Aquatic Animals. 2024. 2024. AA2024-5
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MISC (52):
Books (10):
  • 栽培漁業の変遷と技術開発-その成果と展望
    恒星社厚生閣 2021
  • エビ・カニの疑問50
    成山堂書店 2017
  • 水産海洋ハンドブック 第3版
    生物研究社 2016
  • 改訂水産海洋ハンドブック
    生物研究社 2012
  • 最新水産ハンドブック
    講談社 2012
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Lectures and oral presentations  (63):
  • アミメノコギリガザミ幼生から分離された病原細菌の性状
    (平成30年日本魚病学会春季大会 2018)
  • Characterization of a pathogenic bacterium isolated from diseased mud crab Scylla serrata larvae
    (International Conference on Marine Science & Aquaculture 2018 2018)
  • ヌマエビ類幼生の生残と発育に及ぼす餌料の影響
    (日本甲殻類学会第55回大会)
  • ヌマエビ類幼生の生残と発育に及ぼす餌料の影響ほか
    (日本甲殻類学会第55回大会 2017)
  • ガザミ幼生における複数の生存戦略の併存-母ガニによって異なる幼生の性質-
    (平成28年度日本水産学会春季大会)
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Professional career (1):
  • Doctor (Kyushu University)
Awards (8):
  • 2023/10 - 日本甲殻類学会 令和5年度学会賞 Larval performance of three amphidromous shrimp species in the genus Caridina (Decapoda: Caridea: Atyidae) under different temperature and salinity conditions
  • 2019/10 - 日本甲殻類学会 令和元年度学会賞 Relative growth of pereiopods of the megalopa and early juveniles of Portunus trituberculatus (Miers, 1876) (Brachyura: Portunidae)
  • 2018/03 - 日本水産学会 平成29年度論文賞 ミトコンドリアDNAの塩基配列から推測した日本産ニシンの集団構造と個体群動態史
  • 2015/03 - 日本水産学会 平成26年度水産学進歩賞 海産魚介類の種苗量産技術の開発と資源増殖への応用に関する研究
  • 2014/08 - International Society for Invertebrate Morphology the 3rd student's poster award 3rd International Conference on Invertebrate Morphologyにおいて、ヤシガニ幼生の触角と脳の発達過程に関するポスター発表を共同研究者であるドイツのUniversity of GreifswaldのKrieger氏が行い、受賞した。
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Association Membership(s) (5):
The Biogeographical Society of Japan ,  Japanese Society for Aquaculture Science ,  The Crustacean Society ,  The Crustacean Society of Japan ,  The Japanese Society of Fisheries Science
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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