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J-GLOBAL ID:201001006376772141   Update date: Jun. 29, 2024

Nishida Ikuhisa

ニシダ イクヒサ | Nishida Ikuhisa
Affiliation and department:
Job title: Specially Appointed Assistant Professor
Other affiliations (1):
  • Shimane University  Organization for Research and Academic Information Interdisciplinary Center for Science Research   Visiting researcher
Homepage URL  (2): https://sake.niigata-u.ac.jp/https://sake.niigata-u.ac.jp/en/
Research field  (4): Food sciences ,  Molecular biology ,  Applied biochemistry ,  Applied microbiology
Research keywords  (25): 寿命制御 ,  日本酒学 ,  農芸化学 ,  応用微生物学 ,  アルコール発酵 ,  清酒酵母 ,  分子生物学 ,  代謝 ,  清酒 ,  日本酒 ,  野生酵母 ,  発酵食品 ,  醸造 ,  ミトコンドリア ,  液胞 ,  コエンザイムQ ,  ユビキノン ,  アミノ酸 ,  プロリン ,  出芽酵母 ,  分裂酵母 ,  発酵生産 ,  ストレス耐性 ,  オルガネラ ,  トランスポーター
Research theme for competitive and other funds  (11):
  • 2023 - 2026 Role of mitochondria in a novel lifespan regulatory mechanism in yeasts
  • 2022 - 2026 日本酒学を推進する醸造微生物の動態・関連因子に関する基盤的研究・教育
  • 2022 - 2024 環境調和型の米作り-酒造りモデルの実現
  • 2021 - 2024 Diversity of coenzyme Q biosynthetic pathways
  • 2021 - 2023 日本酒成分と知覚との相関解析に基づく新機能性酵母の育種と健康長寿応用展開
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Papers (14):
  • Takuji MIYAMOTO, Ikuhisa NISHIDA, Norikuni OHTAKE, Dai HIRATA. Impacts of the dose of nitrogen fertilizer applied to rice plants as top dressing on sake brewing. Journal of Cereal Science. 2024. 118. 103941
  • Yuto USHIYAMA, Ikuhisa NISHIDA, Saki TOMIYAMA, Hitomi TANAKA, Kazunori KUME, Dai HIRATA. Search for protein kinase(s) related to cell growth or viability maintenance in the presence of ethanol in budding and fission yeasts. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry. 2024. 88. 7. 804-815
  • Takuji Miyamoto, Ikuhisa Nishida, Norikuni Ohtake, Dai Hirata. Impacts of nitrogen fertilizer to rice plants on sake brewing. Agricultural biotechnology, special feature: New developments in technology for producing various types of Sake. 2024. 8. 4. 43-45
  • Norapat Klinkaewboonwong, Shinsuke Ohnuki, Tomoya Chadani, Ikuhisa Nishida, Yuto Ushiyama, Saki Tomiyama, Atsuko Isogai, Tetsuya Goshima, Farzan Ghanegolmohammadi, Tomoyuki Nishi, et al. Targeted Mutations Produce Divergent Characteristics in Pedigreed Sake Yeast Strains. Microorganisms. 2023. 11. 5. 1274(1)-1274(14)
  • Ikuhisa Nishida, Yuki Ohmori, Ryota Yanai, Shogo Nishihara, Yasuhiro Matsuo, Tomohiro Kaino, Dai Hirata, Makoto Kawamukai. Identification of novel coenzyme Q10 biosynthetic proteins Coq11 and Coq12 in Schizosaccharomyces pombe. Journal of Biological Chemistry,. 2023. 299. 6. 104797(1)-104797(15)
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MISC (3):
  • 田中咲子. 新潟大学旭町学術資料展示館 リニューアルオープン記念企画展「日本酒学展」開催報告. ニューズレター「あさひまち」. 2021. 19. 3
  • 西田郁久. 酵母のコエンザイムQ生合成に関わる新規酵素およびタンパク質複合体の解析. 2019年度 MPSプロテオミクス研究助成研究報告書(研究助成期間 2020年度). 2021
  • 広報しまだい編集スタッフ. 疲労回復や老化防止にも注目のコエンザイムQ10生合成解析で増産可能に. 島根大学広報誌 しまだい. 2018. 35. 17-18
Books (8):
  • Reducing the amount of nitrogen fertilizer applied as top-dressing to rice plants enhances steamed rice digestion and alcohol fermentation in sake brewing.
    2023
  • Niigata University Sakeology lecture
    2022
  • Cushu Techo 2021-22 <R3BY> A tour of Niigata's sake breweries and towns
    2021
  • Proceedings Of the 7th Asian Spectroscopy Conference (ASC 2020)
    Nanyang Technological University 2020
  • Analysis of coenzyme Q10 over-producing yeasts and application to fermented foods
    2020
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Lectures and oral presentations  (107):
  • Microorganisms involved in sake brewing
    (One-day Sakeology experience program for students of the University of Leicester 2024)
  • Mitochondrial NAD(H) kinase Pos5 affects CoQ biosynthesis in S. pombe
    (日本農芸化学会 2024年度大会(創立100周年記念大会) 2024)
  • 第1部「日本酒醸造における酵母の役割」
    (ジオパーク日本酒学講座~酵母でお酒の風味はどう変わる?~ 2024)
  • 日本酒醸造における酵母の働き
    (近畿化学協会研修塾 自主講座 2024)
  • 日本酒醸造に関わる微生物の今昔
    (しばたミュージアム設立推進市民会議 歴史・文化講演会 広い視野で探求しよう日本酒の魅力 2023)
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Education (5):
  • 2020 - 2020 National Research Institute of Brewing
  • 2010 - 2016 Nara Institute of Science and Technology Graduate School of Biological Sciences Department of Cell Biology
  • 2010 - 2010 カリフォルニア大学デービス校 エクステンション(科目等履修生)
  • 2008 - 2010 Nara Institute of Science and Technology Graduate School of Biological Sciences Department of Cell Biology
  • 2004 - 2008 Shimane University Faculty of Life and Environmental Science Department of Life Science and Biotechnology
Professional career (1):
  • PhD (The Graduate School of Biological Sciences, Nara Institute of Science and Technology)
Work history (7):
  • 2020/06 - 現在 Niigata University Sakeology Center Specially Appointed Assistant Professor
  • 2016/04 - 2021/03 Shimane University Organization for Research and Academic Information, Interdisciplinary Center for Science Research
  • 2019/08 - 2020/03 Shimane University Faculty of Life and Environmental Science, Department of Life Sciences
  • 2018/09 - 2019/02 Shimane University Faculty of Life and Environmental Science, Department of Life Sciences
  • 2017/05 - 2018/02 Shimane University Faculty of Life and Environmental Science, Department of Life Science and Biotechnology
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Committee career (5):
  • 2022/12 - 2023/10 酵母遺伝学フォーラム 第56回研究報告会実行委員
  • 2022/09 - 第32回イソプレノイド研究会例会 座長
  • 2021/11 - 第1回日本の酒シンポジウム(第4回日本酒学シンポジウム、第17回鹿児島大学焼酎学シンポジウム) 会場担当
  • 2018/12 - 日本生物工学会第4回 西日本支部講演会 座長
  • 2017/01 - 支部創立15周年記念 日本農芸化学会中四国第47回講演会(支部例会)実行委員 会場担当
Awards (5):
  • 2022/09 - 酵母遺伝学フォーラム 第55回研究報告会 トラベルアワード
  • 2019/01 - Japanese CoQ Association Incentive award "Analysis of a novel gene involving the CoQ<sub>10</sub> biosynthesis in the fission yeast"
  • 2018/03 - The Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry (JSBBA) Topics award Identification and the functional analysis of novel coenzyme Q<sub>10</sub> biosynthetic gene
  • 2017/09 - The Society for Isoprenoids, Japan Best Presentation Award "Discovery of the novel Coenzyme Q biosynthetic genes" http://isoprenoids.gr.jp/log/27th.html
  • 2008/03 - Department of Life Science and Biotechnology, Faculty of Life and Environmental Science, Shimane University Outstanding Student Award
Association Membership(s) (6):
日本セミの会 ,  酵母遺伝学フォーラム ,  日本農芸化学会 ,  山陰むしの会 ,  イソプレノイド研究会 ,  日本コエンザイムQ協会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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