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J-GLOBAL ID:201001097295296375   Update date: Jan. 30, 2024

Kato Kenji

カトウ ケンジ | Kato Kenji
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (3): Experimental psychology ,  Experimental psychology ,  Cognitive sciences
Research keywords  (6): autobiographical memory ,  palatability ,  eating behavior ,  spatial cognition ,  Human Spatial Cognition ,  Cognitive Psychology
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2021 - 2022 学修成果の系統的・横断的な可視化および内省支援に関する調査
  • 2019 - 2020 学修支援および授業支援を通じたライティング及びプレゼンテーションルーブリックの活用・評価・改善
  • 2018 - 2019 効果的な学習支援を実施するためのライティング及びプレゼンテーションのルーブリックの開発
  • 2017 - 2018 ラーニング・コモンズにおける効果的な学修支援の構築に向けた基礎調査
  • 2014 - 食物の「おいしさ」を正確に測る方法の開発と応用
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Papers (24):
  • Kenji Kato. Distance learning tells us about the nature of our daily educational activities. 2021. 21. 13-26
  • Keiko Otake, Kenji Kato. Subjective Happiness and Emotional Responsiveness to Food Stimuli. JOURNAL OF HAPPINESS STUDIES. 2017. 18. 3. 691-708
  • Characteristics of Distance Cognition in Taxi Drivers. Faculty of Liberal Arts Review. 2015. 170. 170. 13-25
  • Kenji KATO, Keiko Otake. Characteristics of sensory-specific satiety for the sight of food. The Japanese Journal of Taste and Smell Research. 2014. 21. 3. 289-292
  • Kenji Kato. Enjoying a sense of intimacy during eating with a familiar friend enhances palatability of food. The Japanese Journal of Taste and Smell Research. 2013. 20. 3. 295-298
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MISC (4):
  • Kato Kenji, Sakai Nobuyuki. The influence of colors of drinks and containers on taste anticipation and perception. The Japanese journal of taste and smell research. 2015. 22. 3. 333-336
  • Kenji Kato, Keiko Otake. Sensory-specific satiety depending on the appearance of food. CHEMICAL SENSES. 2015. 40. 8. 590-591
  • 加藤 健二. 空間認知、VRそして「おいしさ」. 人間情報学研究. 2012. 17. 69-70
  • Kato Kenji. Factors concerning with performance on various spatial judgment tasks. Proceedings of the IEICE General Conference. 2003. 2003. "SS-31"-"SS-32"
Books (4):
  • 福祉の時代の心理学(分担執筆)
    ぎょうせい 2004
  • 空間認知研究ハンドブック (分担訳)
    二瓶社 2001
  • 心と脳(翻訳)
    河出書房新社 1998
  • 基礎心理学通論(分担執筆)
    福村出版 1996
Lectures and oral presentations  (28):
  • ルーブリックを用いたレポートの自己評価に対する学生の認識-初年次ライティング授業において-
    (第26回大学教育研究フォーラム発表論文集 pp.132 2020)
  • ライティング・ルーブリックを活用したピアレビューの実践とその効果
    (第26回大学教育研究フォーラム発表論文集 pp.105 2020)
  • ライティング・ルーブリックを活用した学習支援の試み ラーニング・コモンズにおける学習支援と正課との連携を目指して
    (第25回大学研究フォーラム発表論文集 pp.145 2019)
  • 学部ゼミ担当教員がラーニング・コモンズに期待する学習支援に関する調査
    (大学教育学会第40回大会発表要旨集録 pp.188-189 2018)
  • 東北学院大学 文系学部3年生の授業外学習とラーニング・コモンズの利用に関する調査
    (大学教育学会第40回大会発表要旨集録 pp.186-187 2018)
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Education (4):
  • 1979 - 1985 東北大学大学院 文学研究科博士課程前期・後期 心理学専攻
  • - 1985 Tohoku University Graduate School, Division of Letters
  • 1975 - 1979 Tohoku University The Faculty of Arts and Letters
  • - 1979 Tohoku University Faculty of Literature
Committee career (6):
  • 2017/04 - 2021/03 日本認知心理学会 認知心理学研究編集委員
  • 2011/08 - 2014/11 東北心理学会 監査
  • 2014/01 - 2014/07 日本認知心理学会 大会実行委員
  • 2012/04 - 2012/12 日本認知科学会 大会運営委員
  • 2006/04 - 2008/03 日本イメージ心理学会 運営委員
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Association Membership(s) (10):
JAPANESE ASSOCIATION FOR THE STUDY OF TASTE AND SMELL ,  THE JAPANESE IMAGERY ASSOCIATION ,  日本認知心理学会 ,  東北心理学会 ,  日本認知科学会 ,  日本教育心理学会 ,  日本心理学会 ,  The Japanese Society for cognitive psychology ,  The Japanese Cognitive Science Society ,  The Japanese Psychological Association
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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