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J-GLOBAL ID:201101033070518912   Update date: Feb. 01, 2024

Shingo Hino

ヒノ シンゴ | Shingo Hino
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (4): 杯細胞 ,  腸上皮 ,  ムチン ,  食物繊維
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2017 - 2020 Immunomodulatory effects of non-digestible polysaccharides- a focus on their relationships to luminal environments and gut permeability
  • 2014 - 2017 Effects of dietary fiber intake on development of Payer's patch in rats
  • 2011 - 2014 Degradation of b-glucan absorbed from intestine and the effect of degraded b-glucan on the intestinal immune function
Papers (33):
  • Manami Seki, Akiho Miwa, Fumina Ohsaka, Yugo Karatsu, Takeshi Tsuruta, Shingo Hino, Tatsuya Morita, Kei Sonoyama. Local free fatty acids trigger the expression of lipopolysaccharide-binding protein in murine white adipose tissue. Bioscience of Microbiota, Food and Health. 2022
  • Miyata T, Mizushima T, Miyamoto N, Yamada T, Hase K, Fukushima M, Nishimura N, Hino S, Morita T. Skate-Skin Mucin, Rich in Sulfated Sugars and Threonine, Promotes Proliferation of Akkermansia muciniphila in Feeding Tests in Rats and In Vitro Fermentation Using Human Feces. Biosci Biotechnol Biochem. 2022. Online ahead of print. 3. Online ahead of print.-406
  • Misa Tatsuoka, Yosuke Osaki, Fumina Ohsaka, Takeshi Tsuruta, Yoshihiro Kadota, Takumi Tochio, Shingo Hino, Tatsuya Morita, Kei Sonoyama. Consumption of indigestible saccharides and administration of Bifidobacterium pseudolongum reduce mucosal serotonin in murine colonic mucosa. Br J Nutr. 2021. 14. 1-30
  • Hino S, Mizushima T, Kaneko K, Kawai E, Kondo T, Genda T, Yamada T, Hase K, Nishimura N, Morita T. Mucin-Derived O-Glycans Act as Endogenous Fiber and Sustain Mucosal Immune Homeostasis via Short-Chain Fatty Acid Production in Rat Cecum. J Nutr. 2020. 10. 2656-2665
  • Hino S, Morita T. 炎症性腸疾患におけるn-酪酸産生の低下要因は潰瘍性大腸炎とクローン病で異なる. 会誌ビタミン. 2020. 94. 7. 401-405
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MISC (2):
Books (1):
  • ルミナコイド研究のフロンティア 食物繊維・オリゴ糖・レジスタントスターチの最新研究動向
    建帛社 2010
Lectures and oral presentations  (83):
  • ムチン摂取による盲腸酪酸濃度の上昇はN-アセチルグルコサミンの 発酵特性に起因する
    (第73回日本栄養食糧学会 2021)
  • シアノコバラミンは高アミロースデンプン過剰投与ラットの大腸内コハク酸蓄積を消失させる
    (日本食物繊維学会 2020)
  • 大腸へのコバルト供給はラット盲腸内コハク酸蓄積を解消する
    (日本食物繊維学会 2020)
  • ムチン構成糖は短鎖脂肪酸の産生および腸管免疫系の発達に寄与す
    (日本食物繊維学会 2019)
  • LPSの無毒化を意図した食事成分による腸管アルカリホスファターゼ活性の誘導
    (日本食物繊維学会 2019)
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Education (6):
  • - 2009 Nagoya University
  • - 2009 Nagoya University Graduate School of Bioagricultural Sciences Department of Applied Molecular Biosciences
  • - 2006 Nagoya University
  • - 2006 Nagoya University Graduate School of Bioagricultural Sciences Department of Applied Molecular Biosciences
  • - 2004 Nagoya University School of Agricultural Sciences Department of Applied Biological Sciences
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Professional career (1):
  • 博士(農学) (名古屋大学)
Committee career (2):
  • 2016/04 - 現在 日本栄養・食糧学会 中部支部 参与
  • 2012/12 - 現在 日本食物繊維学会 評議員
Awards (3):
  • 2017/11 - 日本食物繊維学会 日本食物繊維学会第 22 回学術集会発表賞 潰瘍性大腸炎およびクローン病患者の糞便中 n- 酪酸濃度は健常者に比べ 有意な低下を示すが,その要因は両者で異なる
  • 2009/11 - 日本食物繊維学会 日本食物繊維学会 発表賞 β-グルカンの腸管吸収と免疫賦活作用
  • 2008/07 - フジサンケイビジネスアイ フジサンケイビジネスアイ第22回独創性を拓く先端技術大賞 特別賞 II 型コラーゲンペプチドを含有するGMライスの開発研究~経口免疫寛容によるリウマチ性関節炎の予防と治療を目指して~
Association Membership(s) (4):
The Society for Mucosal Immunology ,  日本農芸化学会 ,  日本食物繊維学会 ,  日本栄養食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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