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J-GLOBAL ID:201101072990989734   Update date: Jul. 17, 2024

Haruko Takeshita

タケシタ ハルコ | Haruko Takeshita
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (2): Food sciences ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (3): 脂質代謝 ,  遊離アミノ酸 ,  SLA-DRB1遺伝子
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2022 - 2025 毎日の運動は身体に良いのか?習慣的運動モデルマウスを用いた「期間」の検討
  • 2014 - 2019 The comparison of gut microbiota by different exercise patterns by each lifestyle
  • 2007 - 2009 黒毛豚の遺伝子系統解析および美味しさと遺伝子の関係
Papers (17):
  • 竹下温子, 長島未央子, 吉田剛一郎. Survey on branched chain amino acids (BCAAs) intake and competition anxiety/depression among university athletes. 2024. 33-44
  • 竹下温子, 渡瀬隆也, 櫻川智史. Effects of iron in Fish powder on brain. 2023. 74. 61-72
  • 竹下温子, 村上陽子. 教員養成段階の学生を対象とした給食の時間における食に課する指導の重要性の認知に関するコホート研究. 静岡大学教育実践総合センター紀要. 2022. 32. 24-31
  • 鎌塚優子, 竹下温子, 雪田聡, 中村美智太郎, 片山はるみ, 坪見利香, 宮城島恭子, 佐藤直美, 山本真実. 医療と教育の専門職養成における大学間専門職連携卒前教育の試み~合同ゼミナールの実践を通じて~. 静岡大学教育実践総合センター紀要. 2021. 31. 187-197
  • 竹下温子, 村上陽子. A Study of the importance to recognize school-lunch instruction -intended for students in the teacing traning stage. 2020. 52. 148-161
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MISC (6):
  • 責任著者, 森中房枝, 共著者, 竹下 温子. 磯焼けを起こす植植生魚類の有効利用への取り組み. 鹿児島純心女子大学看護栄養学部紀要. 2015. (vol)19. (num). (xxx) 50-(zzz)56
  • 責任著者, 竹下 温子, 共著者, 松元圭太郎. The relationship between supreme taste and micro organism in during "Sende Kibinago Sushi" fermatation. Bulletin of Faculty of Nursing and Nutrition Kagoshima Immaculate Heart Unibersity. 2011. (vol)15. (num). (xxx) 55-(zzz)60
  • 責任著者, 竹下 温子, 共著者, 瀬戸口賀子. Phylogenic analysis of the black hair pig (Kuroge-Buta) by homology sequencing of swine leukocyte antigen DRB1 and 18S eibosomak RNA genes. Bulletin of Faculty of Nursing and Nutrition Kagoshima Immaculate Heart Unibersity. 2010. (vol)14. (num). (xxx) 48-(zzz)53
  • 責任著者, 瀬戸口賀子, 共著者, 竹下温子. Determination of Acetic Acid, Ethanol Concentration and Characterization Lactic Acid Bacterial Population Black Pot Vinegar Fermentation At Fukuyama. Bulletin of Faculty of Nursing and Nutrition Kagoshima Immaculate Heart Unibersity. 2010. (vol)14. (num). (xxx) 41-(zzz)47
  • 責任著者, 竹下 温子, 共著者, 瀬戸口賀子. Quantification of free amino acids of Kagoshima Kurobuta pork meat and estimation of carnosine. Bulletin of Faculty of Nursing and Nutrition Kagoshima Immaculate Heart Unibersity. 2008. (vol)14. (num). (xxx) 54-(zzz)58
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Books (7):
  • 伝え継ぐ日本の家庭料理 どんぶり 雑炊 おこわ
    農山漁村文化協会 2020
  • 伝え継ぐ日本の家庭料理 米のおやつともち
    農山漁村文化協会 2019
  • 伝え継ぐ日本の家庭料理 魚のおかず
    農山漁村文化協会 2018
  • フローチャートによる調理実習
    地人書館 2016
  • 教育の広場「グローバル社会のなかで 今食育に求められるもの」
    一般社団法人静岡県出版文化会 2015
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Lectures and oral presentations  (54):
  • ヒトのライフスタイルを考慮した運動パターンの違いが腸内環境に与える影響
    (第94回日本衛生学会 2024)
  • 遠洋漁業従事者の脳梗塞発症要因に関する研究~食事からその要因を探る~
    (第94回日本衛生学会 2024)
  • 緑茶生姜の脂肪蓄積抑制効果におけるカテキン吸収メカニズムの解析
    (第94回日本衛生学会 2024)
  • ヒトのライフスタイルを考慮した運動パターンの違いが「サイトカイン」に及ぼす影響
    (第94回日本衛生学会 2024)
  • ヒトのライフスタイルを考慮した運動パターンがマウスの生体に及ぼす影響~オーバートレーニングを引き起こす要因に着目して~
    (第75回日本家政学会 2023)
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Education (2):
  • - 2004 Kagoshima University
  • - 2004 Kagoshima University Graduate School, Division of Education
Professional career (1):
  • 博士(医学) (鹿児島大学)
Committee career (2):
  • 2017/04 - 2019/03 静岡生命科学若手フォーラム
  • 2012/01 - 2016/03 静岡生命科学若手フォーラム
Awards (2):
  • 2016/04 - 第3期静岡大学若手重点研究者の称号
  • 2010/01 - 病態栄養学会ポスター賞受賞 [長期自発運動マウスモデルの確立と習慣的運動]
Association Membership(s) (4):
日本フードファクター学会 ,  日本衛生学会 ,  日本調理科学学会 ,  日本栄養改善学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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