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J-GLOBAL ID:201201068376187044
Update date: Sep. 12, 2024
Sakai Nobuyuki
サカイ ノブユキ | Sakai Nobuyuki
Affiliation and department:
Job title:
Professor
Other affiliations (1):
-
Tohoku University
The Advanced Institute of So-Go-Chi (Convergence Knowledge) Informatics
Professor
Homepage URL (2):
https://www2.sal.tohoku.ac.jp/psychology/index-j.html
,
https://www.researchgate.net/profile/Nobuyuki-Sakai
Research field (3):
Experimental psychology
, Home economics, lifestyle science
, Neuroscience - general
Research keywords (5):
使用感
, palatability
, foods and beverages
, odor
, Applied Psychology
Research theme for competitive and other funds (9):
- 2021 - 2022 The experimental psychological study on influence of mimetic words acquisition on food perception
- 2017 - 2020 Concepts of Communal Life Based on the Mediating Function of Emotions
- 2014 - 2017 A countermeasure for the smell of colostomy care : Grant-in-Aid for Exploratory Research
- 2014 - 2017 Development of measurement for food palatability.
- 2013 - 2016 Establishment of the concept of rehabilitation with the oral caring with the effect of mental healing and recovery
- 2011 - 2015 Health-nutrition beliefs and cognitive bias to keep ineffective dieting behaviors
- 2011 - 2013 Psychological studies on role of eating with someone.
- 2004 - 2006 食物のおいしさや味嗅覚知覚における言語・視覚情報の影響
- 2004 - 2006 Behavioral-developmental researches on the origin of eating problems
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Papers (160):
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坂井信之. 心理学から見た和食のおいしさ〜化学感覚を中心に〜. 日本栄養士会雑誌. 2024. 67. 1. 14-17
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Alexander Raevskiy, Shuichi Sakamoto, Nobuyuki Sakai. Psychoacoustic Study of Japanese Mimetics for Food Textures. Advances in Intelligent Information Hiding and Multimedia Signal Processing. 2023. 415-424
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坂井信之, 齋田涼裕, フスレ. 和食のおいしさと人の脳機能. 醤油の研究と技術,. 2023. 49. 67-75
-
坂井信之. おいしさの創出-人の感情を取り入れた感性評価の提案-. エモーション・スタディーズ. 2022. 8. 28-35
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齋田涼裕, 坂井信之. 香りと雰囲気・場の空気. Aroma Research. 2022. 23. 4. 298-303
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MISC (55):
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峯野修梧, 山崎志穂, 中村文彦, 中村文彦, 留和香子, 河地庸介, 坂井信之, 硲哲崇, 北井則行. Influence of dental education on active brain area when judging overjet. 日本矯正歯科学会大会プログラム・抄録集. 2023. 82nd
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坂井信之, 大沼卓也, RAEVSKIY Alexsander. The Cognitive Mechanisms and Application of the Salt-Enhancement Effect Applied to the Low Sodium Foods. ソルト・サイエンス研究財団助成研究報告集 2 医学 食品科学編. 2023. 2021
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坂井信之. 日本味と匂学会第56回大会開催記. 日本味と匂学会誌. 2022. 29. 109-111
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坂井信之. 人の味わいと感性評価(仮)〜人は化学物質を味わっているのか?〜. Sunatecメールマガジン. 2022. 191
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坂井信之, 大沼卓也. The Cognitive Mechanisms and Application of the Salt-Enhancement Effect Applied to the Low Sodium Foods. ソルト・サイエンス研究財団助成研究報告集 2 医学 食品科学編. 2022. 2020
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Patents (5):
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飲食品に付随する情報が官能特性に与える影響を評価する方法
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飲食品の知覚評価方法
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食感刺激評価方法
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香りの嗜好性評価方法
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香りの覚醒感評価方法
Books (24):
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応用心理学ハンドブック(日本応用心理学会)
福村出版 2022
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心理学の視点25
国際文献社 2022 ISBN:4910603042
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有斐閣現代心理学辞典
有斐閣 2021
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シリーズ心理学と仕事 感覚・知覚心理学(太田信夫監修・行場次郎編集)
北大路書房 2018
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味嗅覚の科学「人の受容体遺伝子から製品設計まで」(斉藤幸子・小早川達編)
朝倉書店 2018
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Lectures and oral presentations (137):
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Psychoacoustic Study of Japanese Mimetics for Food Textures
(The Eighteenth International Conference on Intelligent Information Hiding and Multimedia Signal Processing (IIHMSP-2022) 2022)
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笹かまぼこのおいしさはどこにあるか?
(日本味と匂学会第56回大会)
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ロングセラー香粧品の香りの秘密
(日本味と匂学会第56回大会)
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子ども用歯磨剤の香味が幼児の歯みがき行動に及ぼす効果
(日本味と匂学会第56回大会)
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大学生は通常スープと減塩スープの味を判別できるか?
(日本味と匂学会第56回大会)
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Professional career (1):
- 博士(人間科学) (Osaka University)
Committee career (1):
- 2020/01 - 現在 うま味研究会 役員・会長(2022〜)
Awards (9):
- 2019/09 - 日本味と匂学会優秀発表賞
- 2018/09 - 日本心理学会 日本心理学会学術大会優秀発表賞
- 2017/12/14 - 電気情報通信学会 ヒューマンコミュニケーション賞
- 2017/06 - 日本応用心理学会 日本応用心理学会齊藤勇記念出版賞
- 2016/06/16 - 日本心理学会 学術大会優秀発表賞
- 2014/10/16 - 日本味と匂学会 日本味と匂学会優秀ポスター賞
- 2013/12 - 電子情報通信学会 電子情報通信学会ヒューマンコミュニケーション賞
- 2009/07 - におい・かおり環境学会 におい・かおり環境学会ベスト・プレゼンテーション賞
- 2006/05 - におい・かおり環境協会 におい・かおり環境協会学術賞
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Association Membership(s) (3):
日本味と匂学会
, 日本感情心理学会
, 日本心理学会
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