Rchr
J-GLOBAL ID:201301013813281479   Update date: Jan. 06, 2023

Yamagata Yoshie

ヤマガタ ヨシエ | Yamagata Yoshie
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): http://kayashita.com
Research field  (2): Nutrition and health science ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (4): 食品物性 ,  高齢者 ,  嚥下障害 ,  栄養
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2020 - 2023 舌圧と舌でつぶせる食品物性の関連性の検討
  • 2018 - 2021 Study on objective classification method of heterogeneous soft diet for elderly.
  • 2016 - 2019 Simple methods for evaluating thickened liquids for patients with dysphagia
  • 2016 - 2018 Changes in swallowing dynamics associated with different food properties
  • 2014 - 2017 A Study on objective evaluation method for homogeneity of paste for dysphagia persons
Show all
Papers (34):
  • 田中 優成, 坪内 美穂子, 山縣 誉志江, 栢下 淳. 舌でつぶせる硬さと舌圧の関連. 日本摂食・嚥下リハビリテーション学会雑誌. 2021. 25. 3. 169-181
  • YAMAGATA Yoshie, IKARASHI Saori, KAYASHITA Jun. Physical Properties of Modified Diet for Dysphagia Persons. Journal of Cookery Science of Japan. 2021. 54. 4. 193-196
  • 山縣 誉志江, 板谷 怜美, 五十嵐 沙織, 栢下 淳子, 丹生 希代美, 引野 義之, 川島 加奈, 大庭 恵子, 栢下 淳. 官能評価による学会分類2013(食事)早見表のコードとユニバーサルデザインフード区分の対応の検証. 日本摂食・嚥下リハビリテーション学会雑誌. 2021. 25. 2. 81-89
  • 佐藤 光絵, 山縣 誉志江, 栢下 淳. とろみ液の簡易評価法としてのシリンジテストの検証. 日本摂食・嚥下リハビリテーション学会雑誌. 2021. 25. 2. 102-113
  • Shingo Matsuyama, Makoto Nakauma, Takahiro Funami, Yoshie Yamagata, Jun Kayashita. The influence of syringe geometry on the International Dysphagia Diet Standardisation Initiative flow test. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY. 2020. 55. 8. 2962-2969
more...
MISC (60):
more...
Books (27):
  • 摂食嚥下リハビリテーション栄養専門管理栄養士のための摂食嚥下障害者の栄養アセスメント実践マニュアル
    医歯薬出版 2021 ISBN:9784263708163
  • 応用栄養学
    羊土社 2020 ISBN:9784758113649
  • 摂食嚥下リハビリテーションと栄養ケア
    日本医療企画 2019 ISBN:9784864398442
  • 歯学生のための摂食嚥下リハビリテーション学
    医歯薬出版 2019 ISBN:9784263458402
  • 嚥下調整食 学会分類2013に基づく市販食品300 2018年データ更新版
    医歯薬出版 2018 ISBN:426370732X
more...
Professional career (1):
  • 博士(栄養学)
Work history (1):
  • 2012 - 現在 Prefectural University of Hiroshima Faculty of Human Culture and Science, Department of Health Sciences
Awards (3):
  • 2021 - 日本摂食嚥下リハビリテーション学会 第26・27回合同学術大会 優秀賞
  • 2014 - 第10回日本栄養改善学会中国支部学術総会 栄養・実践研究賞
  • 2009 - 日本栄養アセスメント研究会 奨励賞
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page