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J-GLOBAL ID:201501097351179316   Update date: Nov. 19, 2024

Tanabe Koichi

タナベ コウイチ | Tanabe Koichi
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): https://kaken.nii.ac.jp/d/r/80370964.ja.html
Research field  (1): Applied microbiology
Research keywords  (15): 薬剤耐性 ,  機能解析 ,  FK506 ,  カンジダ ,  ポンプ阻害剤 ,  アゾール系抗真菌薬 ,  ABCトランスポーター ,  ABCタンパク質阻害剤 ,  Candida albicans ,  異種タンパク発現系出芽酵母 ,  ステロール ,  Candida ,  多剤耐性 ,  ABCタンパク質 ,  病原真菌
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 2014 - 2017 Molecular mechanisms underlying exogenous sterol uptake in pathogenic fungus
  • 2012 - 2014 The exogenous sterol uptake in pathogenic fungus, Candida glabrata
  • 2007 - 2009 Functional analysis of ABC transporters in pathogenic fungi
  • 2004 - 2005 ABCタンパク質の基質輸送活性の測定
Papers (69):
  • Shiota T., Yoshiyama Y., Goto M., Kato S., Sato S., Shioiritani I., Shima J., Tanabe K., Hashimoto M. Analysis of microbial flora and chemical compositions in the commercial funazushi. 2024. e2024. 1-10
  • Koichi Tanabe, Honoka Hayashi, Natsuki Murakami, Yoko Yoshiyama, Jun Shima, Shinya Shoda. Glazing Affects the Fermentation Process of Sake Brewed in Pottery. Foods. 2023
  • Ayumi Tanimura, Hikaru Adachi, Koichi Tanabe, Jun Ogawa, Jun Shima. Hannaella oleicumulans sp. nov. and Hannaella higashiohmiensis sp. nov., two novel oleaginous basidiomycetous yeast species. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 2023. 73. 9
  • Koichi Tanabe, Natshumi Maeda, Honoka Okumura, Jun Shima. Emergence of [GAR+ ] cells in yeast from sake brewing affects the fermentation properties. Yeast (Chichester, England). 2023. 40. 3-4. 134-142
  • Koichi Tanabe, Masaki Monguchi, Ryoga Inoue, Rio Zamami, Ryo Nakanishi, Ayano Manabe, Kaho Oe, Noriko Komatsuzaki, Jun Shima. <i>Lentilactobacillus buchneri</i> domination during the fermentation of Japanese traditional fermented fish (funazushi). Food Science & Nutrition. 2022. 10. 11. 4073-4079
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MISC (95):
  • 田邊公一, 田邊公一, 門口将己, 井上峻雅, 座間味理央, 真鍋綾乃, 大江夏穂, 小松崎典子, 島純, 島純. Mechanisms underlying microbial domination by Lentilactobacillus buchneri in funazushi. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2023. 2023
  • 名木稔, 名木稔, 東祥嗣, 東祥嗣, 鈴木健裕, 知花博治, 田辺公一, 阿部雅広, 堂前直, 山越智, et al. Candida glabrataにおけるマイトファジー遺伝子ATG32の転写調節因子の探索. 日本医真菌学会雑誌. 2021. 62. Supplement 1
  • 佐藤(岡本)美智代, 高橋梓, 笹本要, 山口正視, 手島健吾, 梶原将, 青山俊弘, 名木稔, 田辺公一, 中山浩伸, et al. Erg25pは病原性酵母Candida glabrataのコレステロール取込み機構に必要である. 日本医真菌学会雑誌. 2021. 62. Supplement 1
  • 名木 稔, 田辺 公一, 上野 圭吾, 犬飼 達也, 東 祥嗣, 梅山 隆, 山越 智, 中村 茂樹, 宮崎 義継. 病原真菌Candida glabrataは細胞外ステロールの取り込みによって抗真菌薬耐性となる. 感染症学雑誌. 2019. 93. 臨増. 413-413
  • 佐藤(岡本)美智代, 高橋梓, 手島健吾, 笹本要, 山口正視, 青山俊弘, 名木稔, 田辺公一, 宮崎義継, 中山浩伸, et al. Erg25pは病原性酵母Candida glabrataのErg11p(アゾール標的分子)より優れた抗真菌薬の標的分子である. 日本医真菌学会雑誌. 2019. 60. Supplement 1
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Education (3):
  • 1998 - 2001 京都大学 農学研究科 応用生命科学専攻 博士課程
  • 1996 - 1998 京都大学 農学研究科 農芸化学専攻 修士課程
  • 1992 - 1996 京都大学 農学部 農芸化学科
Professional career (1):
  • 博士(農学) (京都大学)
Work history (6):
  • 2020/04 - 現在 Ryukoku University Department of Food Science and Human Nutrition, Faculty of Agriculture Professor
  • 2015/04 - 2020/03 Ryukoku University Department of Food Science and Human Nutrition, Faculty of Agriculture Associate Professsor, PhD
  • 2014/09 - 2015/03 国立感染症研究所 真菌部 第一室室長
  • 2008/04 - 2014/08 国立感染症研究所 真菌部 主任研究官
  • 2003/04 - 2008/03 国立感染症研究所 真菌部 研究員
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Association Membership(s) (4):
JAPANESE SOCIETY FOR BACTERIOLOGY ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  THE JAPANESE BIOCHEMICAL SOCIETY ,  THE JAPANESE SOCIETY FOR MEDICAL MYCOLOGY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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