Rchr
J-GLOBAL ID:201601011939498236
Update date: Jan. 10, 2024
Yasumi Kimura
キムラ ヤスミ | Yasumi Kimura
Affiliation and department:
Research field (4):
Nutrition and health science
, Hygiene and public health (non-laboratory)
, Healthcare management, medical sociology
, Home economics, lifestyle science
Research keywords (20):
野菜
, 食物繊維
, カロテノイド
, 脂肪酸
, ロコモティブシンドローム
, フレイル
, 認知症
, メタボリックシンドローム
, 低栄養
, 糖尿病
, 肥満
, うつ病
, サルコペニア
, 介護予防
, Nutritional epidemiology
, 地域住民
, 久山町研究
, 疫学研究
, 地域包括ケア
, 食料品アクセス問題
Research theme for competitive and other funds (8):
- 2021 - 2024 フレイルに起因する老年性疾患の予防に寄与する食事性因子の解明:久山町研究
- 2020 - 2023 地域高齢者における将来の生活機能障害発生を予測するモデルの開発とその社会実装
- 2020 - 2022 地域在住高齢者における牛乳・乳製品の摂取とサルコペニア発症との関連
- 2016 - 2019 地域高齢者の食料品アクセス能力の維持に関する研究-食事評価からの提案-
- 2012 - 2015 高齢買い物弱者と低栄養との関連の検討に基づく食教育とその評価
- 2012 - 2013 フライパン調理の実態に関する調査研究
- 2012 - 2013 大学生の食習慣と健康状態に関する栄養疫学的横断研究
- 2011 - 2012 煮物調理における食材の組織構造変化に関する研究
Show all
Papers (26):
-
Takanori Honda, Hiroko Furuhashi, Yoshihiko Furuta, Shoko Tomooka, Takahiro Tajimi, Fumi Nagasawa, Emi Oishi, Yasumi Kimura, Daigo Yoshida, Toshiharu Ninomiya. Database profile of the Fukuoka-City Information Platform for Community-based Integrated Care. Annals of Clinical Epidemiology. 2024. 6. 1
-
Yasumi Kimura, Daigo Yoshida, Tomoyuki Ohara, Jun Hata, Takanori Honda, Yoichiro Hirakawa, Mao Shibata, Emi Oishi, Satoko Sakata, Yoshihiko Furuta, et al. Long-term association of vegetable and fruit intake with risk of dementia in Japanese older adults: the Hisayama study. BMC Geriatrics. 2022. 22. 1
-
Yasumi Kimura, Daigo Yoshida, Yoichiro Hirakawa, Jun Hata, Takanori Honda, Mao Shibata, Satoko Sakata, Kazuhiro Uchida, Takanari Kitazono, Toshiharu Ninomiya. Dietary fiber intake and risk of type 2 diabetes in a general Japanese population: The Hisayama Study. Journal of diabetes investigation. 2020
-
Yasumi Kimura, Hitomi Suga, Satomi Kobayashi, Satoshi Sasaki. Intake of coffee associated with decreased depressive symptoms among elderly Japanese women: a multi-center cross-sectional study. Journal of epidemiology. 2019
-
Yasumi Kimura, Kazuki Yasuda, Kayo Kurotani, Shamima Akter, Ikuko Kashino, Hitomi Hayabuchi, Masao Sato, Tetsuya Mizoue. Circulating ferritin concentrations are differentially associated with serum adipokine concentrations in Japanese men and premenopausal women. EUROPEAN JOURNAL OF NUTRITION. 2017. 56. 8. 2497-2505
more...
MISC (63):
-
木村安美, 秦淳, 柴田舞欧, 本田貴紀, 坂田智子, 古田芳彦, 大石絵美, 北園孝成, 二宮利治. 地域住民における皮膚カロテノイドレベルとメタボリックシンドロームの関連:久山町研究. 第77回日本栄養・食糧学会大会. 2023
-
本田貴紀, 陳 三妹, 石田有紀, 木村安美, 吉田大悟, 二宮利治. 特定健診における動脈硬化疾患発症リスク予測モデルの評価可能性ー大規模健診・医療レセプトデータベースを用いた検討ー. 第24回日本健康支援学会年次学術大会. 2023
-
Yasumi Kimura, Jun Hata, Takanori Honda, Mao Shibata, Satoko Sakata, Yoshihiko Furuta, Toshiharu Ninomiya. Skin carotenoid levels and metabolic syndrome in a general Japanese population: the Hisayama Study. 22nd International Congress of Nutrition. 2022
-
二宮 利治, 木村 安美, 本田 貴紀, 古田 芳彦, 吉田 大悟, 秦 淳. 中年期地域住民における要介護状態発生の危険因子の探索:福岡市地域包括ケア情報プラットフォームデータによる縦断的検討. 日本総合健診医学会 第50回大会. 2022
-
木村安美, 吉田大悟, 小原知之, 秦 淳, 本田貴紀, 柴田舞欧, 坂田智子, 平川洋一郎, 内田和宏, 二宮利治. 地域住民における野菜・果物摂取量と認知症発症との関連の検討:久山町研究. 第31回日本疫学会学術総会. 2021
more...
Books (10):
-
健康・科学シリーズ 公衆栄養学 改訂第8版 南江堂
2023
-
別冊うかたま 伝え継ぐ日本の家庭料理(どんぶり・雑炊・おこわ)
一般社団法人 農村漁村文化協会 2020
-
別冊うかたま 伝え継ぐ日本の家庭料理(魚のおかず 地魚・貝・川魚など)
一般社団法人 農山漁村文化協会 2020
-
国立研究開発法人 医薬基盤・健康・栄養研究所監修 健康・栄養科学シリーズ「公衆栄養学 改訂第7版」
南江堂 2020
-
別冊うかたま 伝え継ぐ日本の家庭料理(そば・うどん・粉もの)
一般社団法人 農山漁村文化協会 2020
more...
Professional career (2):
- 修士(生活環境学) (奈良女子大学)
- 博士(医学) (九州大学)
Work history (4):
- 2023/04 - 現在 九州大学大学院 医学研究院衛生・公衆衛生学分野 非常勤講師
- 2022/04 - 現在 九州大学大学院 医学研究院 衛生・公衆衛生学分野 共同研究員
- 2022/04 - 現在 Hiroshima Shudo University The Faculty of Health Sciences The Department of Health and Nutrition
- 2019/04 - 2022/03 Kyushu University Faculty of Medical Sciences
Committee career (4):
- 2023/02 - 現在 日本調理科学会創立 60 周年記念事業「調理科学の百科事典」 編集委員
- 2022/04 - 現在 日本調理科学会 2023年度大会 実行委員
- 2020/10 - 2022/12 日本家政学会 第74回大会 実行委員
- 2019/10 - 2020/03 久山町食育推進計画検討委員会 検討委員
Association Membership(s) (6):
THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS
, THE JAPAN SOCIETY OF HOME ECONOMICS
, JAPANESE SOCIETY OF PUBLIC HEALTH
, THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE
, JAPAN EPIDEMIOLOGICAL ASSOCIATION
, 日本栄養・食糧学会
Return to Previous Page