Rchr
J-GLOBAL ID:201601018192000955
Update date: Sep. 17, 2024
WATANABE Takashi
ワタナベ タカシ | WATANABE Takashi
Affiliation and department:
Other affiliations (1):
Research field (4):
Food sciences
, Transfer phenomena and unit operations
, Measurement engineering
, Agricultural environmental and information engineering
Research keywords (11):
品質評価
, 鮮度保持
, 冷凍
, 食品物理化学
, ライフサイクルアセスメント
, 低温障害
, 青果物収穫後生理
, 生体電気化学
, 力学特性
, Texture
, Post harvest
Research theme for competitive and other funds (10):
- 2022 - 2026 昆虫タンパク質発酵食品の新規創出:伝統的技術で目指す持続可能な食料生産
- 2021 - 2025 網羅的な細胞組織構造・オミクス分析で解析する真の低温障害発生メカニズム
- 2021 - 2023 日本産イチゴの輸出拡大を強力に後押しするスマート高品質生産・出荷体系の構築
- 2018 - 2021 生産から流通・消費 までのデータ連携により最適化を可能とするスマートフードチェーンの構築・高精度な品質予測と品質保持技術を軸とした新たなロジスティックスの開発
- 2018 - 2020 農作物におけるスマートフードチェーンの研究開発
- 2018 - 2020 包装米飯及び高圧加工コンポートの流通期間延長技術の開発
- 2017 - 2020 電気化学的アプローチによる加工青果物の品質特性評価技術の確立
- 2018 - 2019 電気による細胞構造推定:カット青果物の真の保蔵限界予測モデル構築への応用
- 2014 - 2018 Elucidation of optimum drying condition corresponding to characteristics of fruit and vegetables for promotion of sixth sector industrialization
- 2015 - 2017 低・未利用、低価格魚介藻及び加工残渣を原料とした加工品の開発等による水産加工の省コスト化・効率化、付加価値向上等に関する実証研究
Show all
Papers (52):
-
Takashi WATANABE, Kota HIDAKA, Yoshikatsu TAGUCHI, Nobutaka NAKAMURA, Yuma SASAKI, Kazuyoshi SONE. Investigating the development of pre and postharvest technology for strawberry exports based on carbon-dioxide emissions. Journal of the Japanese Society of Agricultural Machinery and Food engineers. 2024. 86. 6
-
N. Kotobuki, T. Shirato, D. Ciptaningtyas, N. Benyakart, H. Umehara, H. Kitazawa, T. Watanabe, M. Thammawong, T. Shiina. A proposal of the optimal sampling interval for shock pulse measurement. VII International Conference Postharvest Unlimited Acta Horticulturae. 2024. 1396. 315-320
-
Takashi WATANABE, Hiroaki KITAZAWA. Change Trend in Berry Drop Characteristics of the Grape Cultivar ‘Shine Muscat’ during Storage and Its Reduction by Improved Packaging. Environmental Control in Biology. 2024. 62. 3. 71-76
-
Daisuke Kurata, Takahiro Orikasa, Kaito Somas, Takashi Watanabe, Shoji Koide. Impacts of Different Drying Tray Materials on Drying Time and CO2 Emissions in Far-Infrared Drying of Cabbages. 2024. 86. 2
-
Nobutaka Nakamura, Yuma Sasaki, Tomoko Kaneta, Eriko Yasunaga, Takahiro Tezuka, Takashi Watanabe, Masayasu Nagata, Takeo Shiina. Influence of post-harvest pre-cooling delay in the physical damage of peaches exported from Japan to Singapore. Food Preservation Science. 2024. Accepted
more...
MISC (11):
-
渡邊高志, 冨田理, 安藤泰雅, 永田雅靖. キュウリの低温障害メカニズム解明に向けた物理、化学、生理学的評価. 農業環境工学関連学会2023 年合同大会要旨集. 2023. 363-363
-
中村宣貴, 佐々木勇麻, 兼田朋子, 安永円理子, 手塚誉裕, 渡邊高志, 永田雅靖, 椎名武夫. A basic study on damage reduction during distribution by controlling fruit firmness of peach fruits. 農業環境工学関連学会合同大会講演要旨集(CD-ROM). 2023. 2023
-
杉野直輝, 渡邊高志, 中村宣貴, 北澤裕明. 長期輸送,貯蔵に適したイチゴ品種選抜方法. 農研機構食品研究部門成果情報(Web). 2021. 2021
-
浅井幸, 中村宣貴, 渡邊高志, 椎名武夫, 永田雅靖. Development of a quality evaluation method of cut cabbage using image analysis. 園芸学研究 別冊. 2020. 19. 1
-
中村宣貴, 渡邊高志, 宮島晃, 時田義司. 湿度制御が生鮮青果物の保蔵後品質に及ぼす影響. 日本食品保蔵科学会大会講演要旨集. 2019. 68th
more...
Patents (1):
Books (5):
-
技術の窓「イチゴ用の簡易型落下試験装置」
日本政策公庫 2022
-
Magnetic resonance imaging
2021
-
「#わきまえ過ぎない」研究者の会の提案
2021
-
細胞の損傷を電気的に解析する理論の応用
日本政策公庫 技術の窓 No.2445 2020
-
農流技研会報 No.318
農産物流通技術研究会 2019
Lectures and oral presentations (40):
-
キュウリの低温障害メカニズム解明に向けた物理、化学、生理学的評価
(農業環境工学関連学会2023 年合同大会 2023)
-
Effect of freezing on the physicochemical, bioelectrochemical and mechanical properties and microstructure of different apple cultivars
(ICR2023 | 26th International Congress of Refrigeration 2023)
-
大豆しょうゆのライフサイクルアセスメント
(第6回食料・食品工学部会シンポジウム 2023)
-
Estimation of vegetable freshness by visible and near-infrared spectroscopy with the assistance of NMR metabolomics analysis
(The 6th conference on quality management and food safety (QMFS2021+1) 2022)
-
Estimation of broccoli freshness using Vis-NIR spectroscopy
(2022)
more...
Education (1):
- 2015 - 岩手大学大学院農学研究科修士課程修了
Professional career (1):
Work history (5):
- 2023/04 - 現在 岐阜大学大学院 連合農学研究科 客員准教授
- 2021/04 - 現在 National Agriculture and Food Research Organization Institute of Food Research, NARO
- 2017/04 - 2021/03 National Agriculture and Food Research Organization Food Research Institute, NARO
- 2016/04 - 2017/03 National Agriculture and Food Research Organization
- 2015/04 - 2016/04 National Agriculture and Food Research Organization
Committee career (2):
- 2020/04 - 現在 日本食品科学工学会フレッシュマンセミナー検討委員会委員
- 2019/10 - 現在 農産物流通技術研究会役員 運営委員
Awards (5):
- 2022/06 - 一般社団法人 日本食品保蔵科学会 2022年度日本食品保蔵科学会 論文賞 サツマイモの低温感受性遺伝子と貯蔵に伴う発現パターンの変動について
- 2022/06 - 一般財団法人山下太郎顕彰育英会 山下太郎学術研究奨励賞(選考委員特別賞) 青果物流通の廃棄問題を解決する:学際的アプローチによる鮮度・品質評価と 長期流通技術の開発
- 2021/09 - 一般社団法人 農業食料工学会 2021年度学会賞(研究奨励賞) 青果物の品質指標の構築と加工流通技術評価への適用
- 2019/03 - 農研機構食品研究部門 食品研究部門長賞
- 2013/03 - 国立大学法人 岩手大学 北水会長賞
Association Membership(s) (4):
農産物流通技術研究会
, JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, THE JAPANESE SOCIETY OF AGRICULTURAL MACHINERY AND FOOD ENGINEERS
, 質感のつどい
Return to Previous Page