Rchr
J-GLOBAL ID:201701017391817317   Update date: May. 14, 2024

Suematsu Keisuke

Suematsu Keisuke
Affiliation and department:
Research field  (1): Plant genetics and breeding
Research keywords  (2): 育種 ,  サツマイモ
Research theme for competitive and other funds  (5):
  • 2023 - 2026 多様なアントシアニン色素を生み出すサツマイモの遺伝的変異の解明
  • 2023 - 2026 Identification and functional analysis of the gene related to evolution of storage roots in sweetpotato
  • 2022 - 2026 Environmental response mechanisms of purple sweet potato yield and quality based on field trials in temperate and subtropical zones.
  • 2021 - 2024 サツマイモ直播栽培の実用化を阻む親いも肥大の機構解明
  • 2020 - 2023 Identification of QTLs involved in root thickness in the wild sweetpotato
Papers (13):
  • Rie Kurata, Yoshihiro Okada, Takeo Sakaigaichi, Yumi Kai, Akira Kobayashi, Keisuke Suematsu. Anthocyanin Composition of the Purple Sweet Potato Cultivar ‘Churakanasa’. Horticulture Journal. 2024. 93. 2. 153-159
  • Keisuke Suematsu, Masaru Tanaka. Mapping of a major locus involved in shoot growth habit in hexaploid sweetpotato using bulked-segregant analysis. Euphytica. 2024. 220. 4
  • Takeo Sakaigaichi, Yoshifumi Terajima, Keisuke Suematsu, Erika Kamada, Akira Kobayashi, Yukari Kawata. Analysis of sweetpotato shoot traits diversity and its relationship with storage root yield under short-period cultivation. Genetic Resources and Crop Evolution. 2024. 71. 1. 397-411
  • Breeding and characteristics of a sweetpotato variety, “Konaishin”, for starch production with high yield and multiple resistance to diseases and pests. Breeding Research. 2023
  • Takeo Sakaigaichi, Keisuke Suematsu, Yukari Kawata, Akira Kobayashi, Erika Kamada, Yumi Kai. Comparison of root dry matter content and root dry matter weight in sweet potato genotypes cultivated by transplanting and direct planting. Plant Production Science. 2023. 26. 4. 440-447
more...
MISC (5):
  • 末松恵祐. サツマイモ みやあかり(食品加工用)ー食品加工に適した多収の新品種ー. いも類振興情報. 2024. 158. 8-12
  • 甲斐由美, 末松恵祐. 特集 イノベーション創出強化研究推進事業27033C研究成果紹介~地域ブランド強化のための高品質食用・加工用サツマイモ品種の開発~ 3)外観形状及び加工適性に優れる食用・加工用品種の開発. いも類振興情報. 2021. 147. 10-14
  • 末松恵祐. 「べにはるか」の塊根に生じる肉色変異について. いも類振興情報. 2020. 144. 13-17
  • 末松恵祐. アメリカ合衆国のサツマイモ育種事情. いも類振興情報. 2019. 140. 37-42
  • 末松恵祐, 田中勝, 倉田理恵. サツマイモ塊根における貯蔵中のαアミラーゼ遺伝子発現. 育種学研究. 2019. 21
Lectures and oral presentations  (25):
  • サツマイモの直播栽培における’親いも肥大’に関する研究:親いも肥大性の異なる品種間での糖代謝の比較解析
    (日本作物学会第256回講演会 2023)
  • サツマイモ基腐病に対する遺伝資源や育成品種および解析集団の苗の抵抗性評価
    (日本育種学会第144回講演会 2023)
  • 紫サツマイモ品種‘ちゅらかなさ’の色素特性について
    (日本食品科学工学会 第70回記念大会 2023)
  • サツマイモ基腐病における室内検定と圃場検定との比較
    (令和5年度日本植物病理学会大会 2023)
  • サツマイモ塊根の進化に関わる根の肥大遺伝子の推定
    (日本育種学会第143回講演会 2023)
more...
Work history (1):
  • 2017/04 - 現在 National Agriculture and Food Research Organization
Awards (1):
  • 2019/03 - 日本作物学会 論文賞
Association Membership(s) (2):
日本育種学会 ,  日本作物学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page