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J-GLOBAL ID:201701017686763103   Update date: Nov. 05, 2024

YAMAGUCHI Akihiro

ヤマグチ アキヒロ | YAMAGUCHI Akihiro
Affiliation and department:
Research field  (4): Food sciences ,  Experimental pathology ,  Food sciences ,  Applied microbiology
Research keywords  (5): Cell culture ,  Food function ,  Mushroom ,  Yeast ,  Fermentation
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2022 - 2023 ヴィンヤード発酵資材栽培ブドウを用いる自然発酵ワイン安全醸造
  • 2021 - 2022 ヴィンヤード酵母循環がもたらす自然発酵ワインの安全醸造
Papers (98):
  • 中島 景, 栃村まい, 寺田透弥, 前田尚之, 舩津保浩, 大谷克城, 小泉次郎, 阿部 茂, 横田 博, 山口昭弘. アカエゾマツ芳香蒸留水のメラニン産生抑制作用と抗ピロリ菌活性. 日本香粧品学会誌. 2024. 48. 2. 89-95
  • Dagula Hu, Naoko Maeno, Noriko Minami, Soichiro Takahashi, Kuniko Yoshida, Katsuki Ohtani, Yasuhiro Funatsu, Ryosuke Kondo, Akihiro Yamaguchi. Antifungal activities of vineyard-habitat wild yeast for grape gray-mold disease and its effects on spontaneous wine making. Antonie van Leeuwenhoek. 2024. 117. 1. 27
  • Bacterial invasion into meat tissue in Lux Ham production by the wet salting process. 2024. 65. 1. 31-37
  • Anti-inflammatory effects of essential oil and distillate obtained from branches and leaves of Sakhaline spruce (Picea glehnii) on macrophage cells. FRAGRANCE JOURNAL. 2023. 519. 43-49
  • Soichiro Takahashi, Hudagula Hudagula, Noriko Minami, Naoko Maeno, Kuniko Yoshida, Syuichi Onodera, Yasuyuki Takeda, Tsuyoshi Tobiyama, Tsuguya Nakamura, Junshi Hanai, et al. A model study for contributing factors of the fermentation of qvevri wine. Food Control. 2023. 148. 109668
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MISC (54):
  • 浅野雪菜, 山口昭弘. ヤマブシタケ由来レンネットを用いるフレッシュチーズの試作. 北海道きのこアドバイザーの会会報. 2023. 16
  • 山本帆乃佳, 山口昭弘. 高ポリフェノール自生きのこクロカワの機能性評価. 北海道きのこアドバイザーの会会報. 2022. 15
  • 山口昭弘. 自生キノコから分離した野生酵母を用いる「きのこ酒」の試醸. 北海道きのこアドバイザーの会会報. 2021. 14
  • 山口昭弘. マンネンタケ(霊芝)の機能性評価. 北海道きのこアドバイザーの会会報. 2020. 13
  • 山口昭弘. 質量分析によるキノコ種鑑定の実際. 北海道きのこアドバイザーの会会報. 2019. 13
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Books (1):
  • 臨床化学診断学
    ソフトサイエンス 1995
Lectures and oral presentations  (45):
  • アカエゾマツ精油の抗菌消臭効果 - 入浴施設での実証
    (第9回アカエゾマツサミット 2023)
  • アカエゾマツ成分の抗炎症性
    (第8回 アカエゾマツサミット 2022)
  • Characterization and Bioactivity of Extracellular Vesicles derived from Lactic Acid Bacteria
    (2020)
  • 原谷ニンジンを科学する
    (生命食野菜栽培勉強会 2019)
  • 道産機能性小果実アロニアおよびシーベリーの発酵による食味改善
    (第8回日本未病システム学会北海道支部会 2019)
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Education (4):
  • 1992 - 1997 Sapporo Medical University School of Medicine, Department of Pathology
  • 1981 - 1983 Hokkaido University , Graduate School of Science Department of Chemistry
  • 1976 - 1981 Hokkaido University Faculty of Science Department of Chemistry
  • 1973 - 1976 Kuwana High School General Course
Professional career (1):
  • 医学博士 (札幌医科大学)
Work history (5):
  • 2023/04 - 現在 Rakuno Gakuen University
  • 2012/04 - 2023/03 Raiuno Gakuen University Department or Food Science and Human Wellness, Applied Microbiology Professor
  • 2002/04 - 2012/03 Japan Food Research Laboratory
  • 1998/08 - 2001/09 Sapporo Immuno Diagnostic Laboratory, Inc.
  • 1983/04 - 1998/07 Sapporo City Institute of Public Health Newborn Screening Unit
Committee career (9):
  • 2024/10 - 現在 (公社)北海道食品衛生協会 認証審査会委員
  • 2015/04 - 現在 北海道情報大学 生命倫理委員会 外部委員
  • 2018/10 - 2023/03 地理的表示「北海道」使用管理委員会 官能検査員
  • 2018/07 - 2023/03 北海道 北海道食品機能性表示制度(ヘルシーDO)懇談会 委員
  • 2019/02 - 2019/02 全国納豆協同組合連合会 第24回全国納豆鑑評会(札幌)審査員
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Association Membership(s) (4):
JAPANESE SOCIETY FOR FOOD HYGIENE AND SAFETY ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  日本食品免疫学会 ,  THE MYCOLOGICAL SOCIETY OF JAPAN
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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