Rchr
J-GLOBAL ID:201701019683671227   Update date: Nov. 16, 2024

Ohkubo Takeshi

Ohkubo Takeshi
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): http://choline2020.lovepop.jp/
Research field  (2): Physiology ,  Food sciences
Research keywords  (7): 食心理学 ,  睡眠 ,  リン脂質 ,  ドコサヘキサエン酸 ,  食事による睡眠への影響 ,  コリン ,  脂質栄養学
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2022 - 2025 妊娠可能年齢女性を対象とした葉酸投与によるn-3系脂肪酸及びコリン代謝への影響
  • 2021 - 2025 Glycerophosphocholine as a choline supplement- functions, absorption and application-
  • 2020 - 2024 コリン化合物摂取による高齢者の認知機能改善効果
  • 2020 - 2022 牛乳及び乳製品はコリン化合物摂取に役立つか?
  • 2020 - 2021 健診データを用いて検討した疾患とコリン摂取との関連
Show all
Papers (39):
  • Siyi Chen, Shiho Inui, Rahmawati Aisyah, Ryoko Nakashima, Tatsuya Kawaguchi, Minori Hinomoto, Yoshiko Nakagawa, Tetsushi Sakuma, Yusuke Sotomaru, Noriyasu Ohshima, et al. Role of Gpcpd1 in intestinal alpha-glycerophosphocholine metabolism and trimethylamine N-oxide production. The Journal of biological chemistry. 2024. 107965-107965
  • Umino Mitsuki, Okuda Mayumi, Ohkubo Takeshi, Fujii Tsutomu, Matsubara Kiminori, in press. Long-term intake of α-glycerophosphocholine (GPC) suppresses microglial inflammation and blood-brain barrier (BBB) disruption and promotes neurogenesis in senescence-accelerated mice prone 8 (SAMP8). Bioscience Biotechnology and Biochemistr. 2023
  • Terue Kawabata, Hideoki Fukuoka, Michiru Harada, Kumiko Shoji, Yoshinori Kubo, Chisato Mori, Kenichi Sakurai, Takeshi Ohkubo, Kyoichi Oshida, Yuichiro Yamashiro. Association of Fatty Acid Desaturase 1 rs174547 Polymorphism with the Composition of Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids in Serum Glycerophospholipids during Pregnancy. Nutrients. 2023. 15. 3
  • Takeshi Ohkubo. Current Situation of Dietary Choline in Japan: The Nutritional Significance of Dietary Choline (SY(T2)1). Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2022. 68. Supplement. S34-S36
  • Makoto Ohtsuki, Yusuke Wakasugi, Takuhiro Narukawa, Shunsuke Uehara, Takeshi Ohkubo. Are lifestyle factors significantly associated with self-rated health among Japanese female healthcare students?. BMC Public Health. 2021. 21. Article number 505
more...
MISC (20):
  • 下村夏未, 大槻誠, 若杉悠佑, 神田あづさ, 大久保剛. 男性高齢者における食事由来のコリン化合物摂取量について(2). 栄養学雑誌. 2023. 81. 5 Supplement
  • 下村夏未, 大槻誠, 若杉悠佑, 神田あづさ, 大久保剛. 男性高齢者における食事由来のコリン化合物摂取量について. 栄養学雑誌. 2022. 80. 5 Supplement
  • 大久保剛. キリスト教初心者から見た「キリスト教と食事」. 仙台白百合女子大学カトリック研究所論集. 2021. 25. 91-95
  • 大久保 剛. コリン化合物摂取の重要性. アグリバイオ. 2021. 5. 2. 78-81
  • 大久保 剛. イクラ含有脂質による睡眠効果. アクアネット(2020年12月号). 2020. 30-34
more...
Patents (33):
Books (8):
  • 食べ物と健康I[食品学総論]
    八千代出版 2022 ISBN:9784842918259
  • 食べ物と健康II[食品学各論]
    八千代出版 2022 ISBN:9784842918266
  • 運動機能・認知機能改善食品の開発
    シーエムシー出版 2020 ISBN:9784781315072
  • 脂質摂取による睡眠への影響 : JMOA-第34回水産油脂技術懇話会記録
    日本水産油脂協会 2020
  • ステップアップ栄養・健康科学シリーズ5 食品学II
    化学同人 2017 ISBN:9784759818956
more...
Lectures and oral presentations  (136):
  • 管理栄養士養成校における睡眠教育の取り組み-非養成校との比較-
    (日本睡眠学会定期学術集会プログラム・抄録集 2024)
  • 動画を使用した保育園児向けの魚食普及方法の検証(2)
    (脂質栄養学 2024)
  • 魚はコリン摂取の給源になるのか?
    (脂質栄養学 2024)
  • 海産物を中心とした食材からのコリン抽出および含有量の分析
    (栄養学雑誌 2023)
  • 男性高齢者における食事由来のコリン化合物摂取量について(2)
    (栄養学雑誌 2023)
more...
Education (4):
  • 2010 - Hokkaido University Graduate School of Fisheries Sciences
  • 2006 - 2010 Hokkaido University Graduate School of Fisheries Sciences
  • 1993 - 1995 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
  • 1989 - 1993 Tokyo University of Agriculture and Technology Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(水産科学) (北海道大学)
Work history (4):
  • 2024/04 - 現在 Sendai Shirayuri Women's College
  • 2015/04 - 2024/03 Sendai Shirayuri Women's College Faculty of Human Sciences, Department of Health and Nutrition
  • 2005/10 - 2015/03 Meiji Pharmaceutical University Faculty of Pharmacy
  • 1995/04 - 2015/03 日油株式会社
Committee career (3):
  • 2022/11 - 現在 日本栄養改善学会 評議員
  • 2012/01 - 現在 日本脂質栄養学会 評議員
  • 2013/04 - 2015/03 一般財団法人日本水産油脂協 DHA・EPA協議会 幹事
Awards (4):
  • 2012/09 - 日本脂質栄養学会 ランズ賞産業技術賞
  • 2011/11 - 日本未病システム学会第18回学術総会 優秀演題賞
  • 2009/03 - アメリカ油化学会 AOCS Phospholipid Division Award for Best Paper
  • 2005/02 - 財団法人 油脂工業会館 油脂技術論文優秀賞
Association Membership(s) (10):
THE JAPANESE CONFERENCE ON THE BIOCHEMISTRY OF LIPIDS ,  JAPAN SOCIETY FOR LIPID NUTRITION ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  THE JAPANESE SOCIETY OF SLEEP RESEARCH ,  THE JAPANESE PHARMACOLOGICAL SOCIETY ,  JAPAN MIBYOU SYSTEM ASSOCIATION ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  日本未病学会 ,  日本油化学会 ,  日本肥満学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page