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J-GLOBAL ID:201801000269451937   Update date: May. 02, 2024

TSUTSUURA Satomi

TSUTSUURA Satomi
Affiliation and department:
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (7): Food hygiene ,  Cooked rice ,  Food poisoning ,  Staphylococcal enterotoxin ,  <i>Staphylococcus aureus</i> ,  Control of food spoilage ,  high hydrostatic pressure (high pressure treatment)
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2023 - 2027 家庭で簡単にできるおにぎりの食中毒予防法の確立及び新しい食中毒発症抑制法の探索
  • 2023 - 2026 家庭での食の安全性確保 賞味期限付き冷蔵食品とポリフェノール酸化とメイラード反応
  • 2021 - 2024 旧薪炭林の広葉樹資源の利活用による持続可能な社会の構築-食の視点からのアプローチ
  • 2019 - 2023 日本の伝統食おにぎりの食中毒予防:調理施設及び家庭における食の安全性とリスク管理
  • 2017 - 2021 Relationship between the Maillard reaction and the color, flavor, and safety of beer, natto, and fried bean sprout
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Papers (23):
  • Satomi Tsutsuura, Maki Matsumoto, Kana Sakai, Ryosuke Motegi, Tadayuki Nishiumi. Long-term storage under pressure in deep sea improved the microbiological safety and physical properties of whale meat. Heliyon. 2024. 10. 8. e29631
  • Okada Yumiko, Suzuki Hodaka, Tsutsuura Satomi, Nishiumi Tadayuki, Momose Yoshika, Noda Mamoru. Effect of High Hydrostatic Pressure Treatment Before Heat Processing in Chicken Meat for Reduction of Foodborne Pathogens. Japanese Journal of Food Microbiology. 2024. 41. 1. 30-36
  • Gamze Okur, Sebnem Tavman, Satomi Tsutsuura, Tadayuki Nishiumi. Effect of high pressure processing on traditional Turkish meatballs properties and microbiological safety during frozen storage. LWT. 2023. 185
  • Wenjun Liu, Xing Chen, Satomi Tsutsuura, Tadayuki Nishiumi. Toughness Variations among Natural Casings: An Exploration on Their Biochemical and Histological Characteristics. Foods (Basel, Switzerland). 2022. 11. 23
  • 山口智子, 安藤友里恵, 高橋洋子, 筒浦さとみ. 新潟におけるくじら汁の認知度と喫食状況. 食生活研究. 2022. 42. 5. 328-340
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MISC (10):
  • 筒浦さとみ, 西海理之. 高圧食品加工技術 圧力に耐性を持つ食中毒菌を制御するための試み. ふーま. 2024. 160. 24-27
  • 榎 康明, 山口 智子, 筒浦 さとみ. アクアポニックス : 水産養殖と水耕栽培の統合による新たな食料生産システム : 持続可能な食料生産への挑戦-Aquaponics : A New Food Production System by Integration of Aquaculture and Hydroponics : Challenges to Sustainable Food Production. 化学と生物 : 日本農芸化学会会誌 : 生命・食・環境 / 日本農芸化学会 編. 2023. 61. 11. 530-538
  • 筒浦 さとみ. 納豆におけるピラジン類生成要因の検討-Examination of the Factors Affecting Pyrazines Formation in Natto. 日本醸造協会誌 / 日本醸造協会, 日本醸造学会 [編]. 2023. 118. 4. 204-210
  • 桂木 能久, 戸田 雅子, 林 謙一郎, 筒浦 さとみ. トップランナーに聞く 花王株式会社ヘルス&ウェルネス研究所長 桂木能久氏. 化学と生物 : 日本農芸化学会会誌 : 生命・食・環境 / 日本農芸化学会 編. 2023. 61. 3. 145-149
  • 坂田 亮一, 松石 昌典, 佐々木 啓介, 琴浦 聡, 鈴木 貴弘, 竹之山 慎一, 長澤 麻央, 林 利哉, 前田 尚之, 島元 紗季, et al. 第68回国際食肉科学技術会議(ICoMST2022)を開催して. 食肉の科学. 2022. 63. 2. 141-165
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Books (29):
  • 保育士採用試験重要ポイント+問題集
    成美堂出版 2023 ISBN:9784415237367
  • 保育士一問一答問題集 : ドンドン解ける!
    成美堂出版 2023 ISBN:9784415237268
  • 保育士入門テキスト : スラスラ読める
    成美堂出版 2023 ISBN:9784415237220
  • 保育士採用試験重要ポイント+問題集
    成美堂出版 2022 ISBN:9784415235783
  • 保育士一問一答問題集 : ドンドン解ける!
    成美堂出版 2022 ISBN:9784415235592
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Lectures and oral presentations  (95):
  • 納豆製造におけるピラジン類生成と納豆菌およびスレオニンとの関連
    (日本農芸化学会100周年記念大会 2024)
  • アクアポニックスで栽培されたリーフレタスの栄養・機能性成分含量とその季節変動評価
    (日本農芸化学会100周年記念大会 2024)
  • 『大切な人のための安全と安心』生活編 食品の適切な取り扱いと食中毒予防
    (令和5年度新潟大学技術職員研修(基本研修) 2023)
  • 保育所・幼稚園での子どもの食事時間における保育学生の支援の現状
    (第70回日本栄養改善学会学術総会 2023)
  • Modelling some quality parameters by using RSM of beef gels with different high pressure processing conditions and salt additions
    (69th International Congress of Meat Science and Technology 2023)
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Education (2):
  • 2009 - 2013 Ochanomizu University Graduate School of Humanities and Sciences Life Sciences
  • 2007 - 2009 Ochanomizu University Graduate School of Humanities and Sciences Life Sciences
Professional career (1):
  • 博士(学術) (お茶の水女子大学)
Work history (9):
  • 2022/04 - 現在 Niigata University Graduate School of Science and Technology Specialized Course of Life and Food Sciences
  • 2022/04 - 現在 Niigata University Faculty of Agriculture Department of Agriculture
  • 2021/04 - 2022/03 Niigata University Institute for Research Promotion
  • 2018/02 - 2021/03 Niigata University Institute for Research Promotion
  • 2017/04 - 2018/02 Ochanomizu University Faculty of Human Life and Environmental Sciences, Division of Nutrition and Food Science
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Committee career (1):
  • 2021/04 - 現在 日本農芸化学会 和文誌編集委員
Awards (4):
  • 2023/07 - 食生活研究会 食生活研究会誌 優秀論文賞 加熱を併用した高圧処理とpH調整及び温度制御によるBacillus subtilis芽胞の不活化及び増殖抑制
  • 2023/05 - 日本家政学会 日本家政学会奨励賞 家庭における食中毒予防及び食品の腐敗抑制に関する研究
  • 2013/08 - 日本食品科学工学会 第60回日本食品科学工学会 第9回若手の会 企業賞 グリシンをにぎり飯に添加する意義-黄色ブドウ球菌エンテロトキシンA産生の観点から-
  • 2012/11 - お茶の水女子大学 お茶の水女子大学大学院 食物学奨学金
Association Membership(s) (6):
THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  THE JAPAN SOCIETY OF HOME ECONOMICS ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  JAPAN SOCIETY FOR MEAT SCIENCE AND TECHNOLOGY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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