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J-GLOBAL ID:201801001498227877   Update date: May. 23, 2024

Shiro Takeda

タケダ シロウ | Shiro Takeda
Affiliation and department:
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (5): 動物性食品 ,  畜産物利用 ,  動物性食品機能 ,  食品微生物 ,  乳酸菌
Research theme for competitive and other funds  (10):
  • 2021 - 2024 野生鹿肉の乳酸発酵による加工食品としての保存性向上と生理活性発現
  • 2019 - 2023 Analysis of meat taste by focusing on skeletal muscle fiber type
  • 2021 - 2022 発酵乳製品由来成分を付加した人工乳による小児マウスの成長と免疫系への影響 (II)
  • 2021 - 2022 チーズ熟成カビが産生する新規生理活性物質の探索
  • 2019 - 2020 発酵乳製品由来成分を付加した人工乳による小児マウスの成長と免疫系への影響
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Papers (48):
  • Shiro Takeda, Teppei Kanda, Abdulatef M. Ahhmed, Kazuki Sogawa, Keitarou Umezu, Masaya Ogata, Wataru Mizunoya, Ryoichi Sakata. Reducing Effects of Whey Protein Hydrolysate on Coloration of Cured Sausages. Foods. 2023. 13. 1. 13-13
  • Mayuko Mishima, Shiro Takeda, Masaki Nagane, Takehito Suzuki, Masaya Ogata, Ayaka Shima, Naoyuki Aihara, Junichi Kamiie, Rimina Suzuki, Hinano Mizugaki, et al. Prebiotic effect of poly-D-3-hydroxybutyrate prevents dyslipidemia in obese mice. FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology. 2023. 37. 9. e23121
  • Shiro Takeda, Abdulatef M. Ahhmed, Kazuki Sogawa, Saki Mouri, Sakurako Kaneko, Ryoichi Sakata, Wataru Mizunoya. Antioxidant activity of venison subjected to in vitro cooking and gastrointestinal digestion and isolation of its 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical scavenging peptides. Animal Science Journal. 2023. 94. 1
  • Shiro Takeda, Shouko Kobayashi, Wataru Mizunoya, Ryoichi Sakata. Rheological properties and bacterial counts of hog casings treated with phosphate and their effects on smoked sausage quality. Japanese Journal of Meat Science and Technology. 2023. 64. 1. 21-27
  • Rimina Suzuki, Mayuko Mishima, Masaki Nagane, Hinano Mizugaki, Takehito Suzuki, Mariko Komuro, Takuto Shimizu, Tomoki Fukuyama, Shiro Takeda, Masaya Ogata, et al. The novel sustained 3-hydroxybutyrate donor poly-D-3-hydroxybutyric acid prevents inflammatory bowel disease through upregulation of regulatory T-cells. FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology. 2023. 37. 1. e22708
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MISC (21):
  • Shiro Takeda, Abdulatef Mrghni Ahhmed, Ryoichi Sakata. Meat for the Future Outline of the 68th International Congress of Meat Science and Technology. Fleischwirtschaft. 2023. 7. 72-75
  • 久野萌花, 森川里久, 良永裕子, 齊藤千佳, 澤野祥子, 竹田志郎, 水野谷航. 牛肉の熱水抽出物のクロマトグラフィ分画および風味の解析. 日本畜産学会大会講演要旨. 2023. 131st
  • 中村洸太, 澤野祥子, 竹田志郎, 水野谷航. 抗ミオシン重鎖モノクローナル抗体の精製と豚肉の筋線維タイプ組成の解析. 日本畜産学会大会講演要旨. 2023. 131st
  • 小方雅也, 田邊奏, 三嶋花, 内山淳平, 田原口智士, 水野谷航, 竹田志郎. 食肉加工におけるEnterococcus faecalisに特異的なファージエンドライシンの殺菌効果. 日本食品科学工学会大会講演集. 2023. 70th
  • 小方雅也, 田邊奏, 三嶋花, 内山淳平, 田原口智士, 水野谷航, 竹田志郎. 食肉製品の腐敗性乳酸菌に対するファージエンドライシンの抗菌効果. 家畜衛生学雑誌. 2023. 49. 3
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Books (1):
  • 乳酸菌の機能と産業利用
    シーエムシー出版 2021
Lectures and oral presentations  (50):
  • 熟成チーズ関連のカビが産生する二次代謝産物の 抗炎症効果の検討
    (酪農科学シンポジウム2023 2023)
  • 食肉加工におけるEnterococcus faecalis に 特異的なファージエンドライシンの殺菌効果
    (日本食品科学工学会 第70回記念大会 2023)
  • 卵殻膜ペプチドによる 加熱食肉製品の物性および官能特性への影響
    (日本食品科学工学会 第70回記念大会 2023)
  • 加熱食肉製品における卵殻膜ペプチドの発色促進効果と その機序について
    (第64回日本食肉科学会 2023)
  • 野生鹿肉を用いた乳酸菌スターター菌株の選抜
    (令和5年度日本食品科学工学会 関東支部大会 2023)
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Education (3):
  • 2008 - 2012 University of Miyazaki
  • 2003 - 2005 Kumamoto University Graduate School, Division of Science and Technology
  • 1999 - 2003 Kumamoto University Faculty of Science
Work history (3):
  • 2020/04 - 現在 Azabu University School of Veterinary Medicine, Department of Animal Science and Biotechnology
  • 2015/10 - 2020/03 麻布大学獣医学部 動物応用科学科 食品科学研究室 講師
  • 2005/04 - 2015/09 MINAMI NIHON RAKUNO KYODO CO.,LTD. Research & development staff
Committee career (7):
  • 2018/06 - 現在 Food systems Editorial board
  • 2017/04 - 現在 食肉の科学 編集委員
  • 2019/04 - 2023/03 ICOMST2022: 第 68 回国際食肉科学技術会議 組織委員
  • 2018 - 2019 日本畜産学会第125回大会実行委員
  • 2016 - 2019 全日本大学対抗ミートジャッジング競技会実行委員
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Awards (3):
  • 2022/08 - 第25回 J Oleo Sci Editors賞. Enomoto* et al. Spatial analysis of phosphatidylinositol molecular species in pork chop tissues using matrix-assisted laser desorption/ionization-mass spectrometry imaging. J Oleo Sci 70(7), 979-987 (2021). 日本油化学会
  • 2022/06 - 公益財団法人森永奉仕会 令和三年度森永奉仕会賞
  • 2017/06 - 公益財団法人森永奉仕会 平成28年度森永奉仕会賞
Association Membership(s) (5):
JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPANESE DAIRY SCIENCE ASSOCIATION ,  日本畜産学会 ,  日本乳酸菌学会 ,  日本食肉科学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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