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J-GLOBAL ID:201801002140862135   Update date: Nov. 19, 2024

Inoue Rikako

イノウエ リカコ | Inoue Rikako
Affiliation and department:
Research field  (1): Nutrition and health science
Research keywords  (5): 腸内細菌 ,  サルコペニア ,  フレイル ,  低栄養 ,  臨床栄養
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 2022 - 2026 ライフスキル教育を基軸とした地域連携型プレコンセプションケアプログラムの開発
  • 2021 - 2024 Analysis of the relationship between protein energy malnutrition and gut microbiota, and verification of the improvement effect by diet
  • 2020 - 2023 サゴ澱粉を主食とするニューギニア島先住民の低蛋白質食適応機構の研究
  • 2018 - 2019 高齢者の低栄養における腸内細菌叢についての検討
Papers (17):
  • Rikako Inoue, Koji Hosomi, Jonguk Park, Haruka Sakaue, Hitomi Yumioka, Hiroko Kamitani, Yoshiharu Kinugasa, Kaori Harano, A. Yasmin Syauki, Miki Doi, et al. Clinical Phenotypes Associated with the Gut Microbiome in Older Japanese People with Care Needs in a Nursing Home. Nutrients. 2024. 16. 22. 3839-3839
  • Suzumi Kageyama, Rikako Inoue, Koji Hosomi, Jonguk Park, Hitomi Yumioka, Miki Doi, Miyuu Miyake, Yuka Nagashio, Yoshiko Shibuya, Nobue Oka, et al. Association Between Gut Microbiome Composition and Physical Characteristics in Patients with Severe Motor and Intellectual Disabilities: Perspectives from Microbial Diversity. Nutrients. 2024. 16. 20. 3546-3546
  • Suzumi Kageyama, Rikako Inoue, Jonguk Park, Koji Hosomi, Hitomi Yumioka, Tomo Suka, Kazuaki Teramoto, A. Yasmin Syauki, Miki Doi, Haruka Sakaue, et al. Changes in Fecal Gut Microbiome of Home Healthcare Patients with Disabilities through Consumption of Malted Rice Amazake. Physiological Genomics. 2023
  • 井上里加子, 影山鈴美, 須賀 朋, 黒橋佳洋, 寺本千秋, 綾部誠也, 土井美希, Syauki A. Yasmin, 入江康至. 重症心身障害児(者)を含む在宅療養障害児(者)における6週間の米麹甘酒摂取に伴う便秘症状の変化. 小児保健研究. 2022. 81. 1. 34-44
  • 綾部 誠也, 井上 里加子, 入江 康至. 【骨粗鬆症とサルコペニア・フレイル、その異同】若年者における骨粗鬆症とサルコペニア(3). 日本サルコペニア・フレイル学会雑誌. 2021. 5. 1. 16-21
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MISC (4):
Books (2):
  • 応用栄養学
    講談社 2020 ISBN:9784065180440
  • 栄養教育論実習
    講談社 2015 ISBN:9784061553811
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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