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J-GLOBAL ID:201801002897244382   Update date: Nov. 07, 2024

Sano Ayami

Sano Ayami
Affiliation and department:
Other affiliations (1):
  • University of Shizuoka
Research field  (1): Nutrition and health science
Research keywords  (4): 給食経営管理 ,  食と環境 ,  フードサービス ,  フードマネジメント
Research theme for competitive and other funds  (12):
  • 2024 - 2025 事業所給食における栄養素等の含有量を強調する場合の基準値の策定
  • 2016 - 2019 Research on the inflammatory biomarkers in human after consuming the flavonoid-enriched meals fixed by normal daily food for utilizing food functionality.
  • 2017 - 2017 東京ガス株式会社、特定給食施設におけるスチームコンベクションオーブンの炊飯(白飯、軟飯、全粥)への活用に関する研究
  • 2013 - 2016 Research on the antioxidant biomarkers in human after consuming the flavonoid-enriched meals fixed by normal daily food.
  • 2016 - 2016 東京ガス株式会社、特定給食施設におけるスチコンによる炊飯の活用及び調理性能に関する研究
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Papers (19):
  • Issues related to application of the Japanese Standard Food Composition Tables 2020 Edition (8th Edition) at food service companies. 2024. 18. 2. 68-75
  • MANNEN Ryo, HANE Asako, SANO Ayami, OTSUKI Naoko, GODA Toshinao, SHIMOI Kayoko, ICHIKAWA Yoko. Change of flavonoid contents before and after cooking in model menu of daily meals. J. Cookery Sci. Jpn. 2022. 55. 2. 84-96
  • Naoko Otsuki, Asuka Moriya, Ayami Sano, Midori Kurokawa, Yoko Ichikawa. Availability of Using Steam Convection Oven for Rice-Cooking, Chilled Storage and Reheating. 2022. 16. 1. 5-18
  • Nguyen Huong Giang, Nguyen Mai Phuong, Nguyen Van Diep, Nobuko Sarukura, Hitomi Takeichi, Ayami Sano, Sumiko Kamoshita, Yoko Ozaki, Saori Okushima, Hitoshi Iizuka, Masayo Kaneda, Shigeru Yamamoto. Energy and Nutrient Intakes and Recommendations from a Survey of Children in a Coastal City in Central Japan. 2021. 95-103
  • Ryo Mannen, Michiko T. Yasuda, Ayami Sano, Toshinao Goda, Kayoko Shimoi, Yoko Ichikawa. Effect of flavonoid-rich meals and low-flavonoid meals based on the dietary reference intakes or Japanese, using basic foodstuffs on the gene expression of inflammatory cytokines in the whole blood cells from adult men of normal or light overnight. FUNCTIONAL FOODS IN HEALTH AND DISEASE. 2021. 11. 2. 56-72
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MISC (39):
  • 佐野文美, 佐野文美, 吉田茜, 黒川みどり, 市川陽子. スチームコンベクションオーブンを用いた白飯,軟飯,全粥同時炊飯に関する研究. 日本給食経営管理学会学術総会プログラム・講演要旨集. 2018. 14th
  • 市川陽子, 市川陽子, 石田愛弓, 佐野文美. 災害対応従事者を想定したストレス・運動負荷時における備蓄食料摂取の影響評価. 栄養学雑誌. 2018. 76. 5 Supplement
  • 萬年遼, 佐野文美, 市川陽子. 食材中の総ポリフェノール量およびフラボノイド量が調理に及ぼす影響. 栄養学雑誌. 2018. 76. 5 Supplement
  • 稲垣桜子, 山本千晶, 柴田昌利, 村野正記, 佐野文美, 佐野文美, 市川陽子. くくり罠で捕獲された伊豆地域のニホンジカ肉のpHと食肉特性との関連. 日本調理科学会大会研究発表要旨集. 2018. 2018
  • 萬年遼, 佐野文美, 市川陽子. 日常的な食品素材を用いた高フラボノイド食摂取による生体内抗炎症作用の検討. 栄養学雑誌. 2017. 75. 5 Supplement
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Books (19):
  • サクセスフル食物と栄養学基礎シリーズ13給食経営管理論
    学文社 2024
  • 「健康な食事・食環境」認証制度応募事例集(第8回、2024)-給食部門
    一般社団法人日本給食経営管理学会 スマートミール評価検討委員会 2024
  • 給食施設における栄養情報提供ガイド(2023年)
    公益社団法人日本給食サービス協会、一般社団法人日本給食経営管理学会 2023
  • わかりやすい給食・栄養管理の手引 (加除式)
    新日本法規出版 2023
  • 「健康な食事・食環境」認証制度応募事例集(2022年版)-給食部門
    一般社団法人日本給食経営管理学会 スマートミール評価検討委員会 2022
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Lectures and oral presentations  (30):
  • 管理栄養士養成施設校で学ぶ学生と食料品スーパーとの弁当共同開発に関する取り組み
    (第18回日本給食経営管理学会学術総会(東京) 2023)
  • 受託給食会社における日本食品標準成分表2020年版(八訂)の適用に関する課題
    (第18回日本給食経営管理学会学術総会(東京) 2023)
  • 特定給食施設における災害時の給食運営に関するヒアリング調査および災害時対策の試案
    (第16回日本給食経営管理学会学術総会要旨集(名古屋) 2019)
  • スチームコンベクションオーブンを用いた白飯、軟飯、全粥同時炊飯に関する研究
    (第15回日本給食経営管理学会学術総会要旨集(埼玉) 2018)
  • 災害対応従事者を想定したストレス・運動負荷時における備蓄食料摂取の影響評価
    (第65回日本栄養改善学会学術総会要旨集(新潟) 2018)
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Education (2):
  • 2008 - 徳島大学大学院 生命科学教育部 人間栄養科学専攻 博士(栄養学)学位取得
  • 2004 - 2007 徳島大学大学院 生命科学教育部 人間栄養科学専攻 博士後期課程
Professional career (1):
  • 博士(栄養学) (徳島大学大学院)
Work history (6):
  • 2023/04 - 現在 常葉大学 健康プロデュース学部 健康栄養学科 准教授
  • 2017/10 - 現在 静岡県立大学 食品栄養環境科学研究院 客員共同研究員
  • 2017/10 - 2023/03 Tokoha University Faculty of Health Promotional Sciences, Department of Health and Nutritional Sciences
  • 2009/07 - 2017/09 University of Shizuoka School of Food and Nutritional Sciences
  • 2006/04 - 2009/06 University of Shizuoka School of Food and Nutritional Sciences
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Committee career (13):
  • 2024/11 - 現在 特定非営利活動法人日本栄養改善学会 評議員
  • 2023/05 - 現在 一般社団法人健康な食事・食環境コンソーシアム 「健康な食事・食環境」技術審査委員会委員
  • 2021/10 - 現在 日本給食経営管理学会 スマートミール評価検討委員会
  • 2021/10 - 現在 日本給食経営管理学会 スマートミール審査委員会
  • 2020/04 - 現在 日本給食経営管理学会 「健康な食事・食環境(スマートミール)」給食部門題 認証に係る技術審査(プレ審査)委員
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Association Membership(s) (5):
日本栄養士会 ,  Japanese Society of Nutrition and Foodservice Management ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  JAPANESE SOCIETY OF HEALTH EDUCATION AND PROMOTION
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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