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J-GLOBAL ID:201801003248338153   Update date: Oct. 22, 2024

IIJIMA Youko

イイジマ ヨウコ | IIJIMA Youko
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (4): Horticulture ,  Nutrition and health science ,  Food sciences ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (8): Food Chemistry ,  ハーブ香辛料 ,  和食 ,  和野菜 ,  メタボロミクス ,  フレーバーオミクス ,  香気成分の生合成 ,  食品香気
Research theme for competitive and other funds  (15):
  • 2024 - 2027 おいしい災害時食を目指すフレーバーオミクス解析によるオフフレーバー形成の解明
  • 2019 - 2022 Flavor-omics analysis of Japanese traditional seasonings for inheritance of objective flavor expression
  • 2018 - 2019 味噌汁をモデルとした風味評価に対する食品成分一斉分析法による統合解析の応用
  • 2015 - 2018 Determination and characterization of aroma compounds in vegetable ingredients used for Washoku by metabolomics approach
  • 2015 - 2016 メタボローム解析技術に基づく包括的成分分析による神奈川県在来大豆の風味特性評価
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Papers (64):
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MISC (44):
  • 飯島陽子. 食品における香り計測からの質的評価アプローチ~分析技術の動向と課題. 食品と開発. 2023. 58. 15-17
  • YOKO IIJIMA. Food Metabolomics: Current application for quality evaluation of foods. The Soft Drinks Technology. 2022. 197. 2
  • 秋山遼太, 中安大, 中安大, 渡辺文太, 加藤純平, LEE Hyoung Jae, 飯島陽子, 梅基直行, 村中俊哉, 齊藤和季, et al. 2-oxoglutarate dependent dioxygenases involved in biosynthesis of steroidal glycoalkaloids. 日本植物生理学会年会(Web). 2022. 63rd
  • 飯島陽子, 櫻井望. 食品成分分析におけるデータサイエンスの活用. FFIジャーナル. 2020. 225. 4. 330-338
  • 飯島陽子. フードミクスで食品の品質を評価する. (一財)食品分析開発センターSUNATECメールマガジン. 2020
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Books (13):
  • 栄養
    実教出版 2023
  • 質量分析活用スタンダード
    羊土社 2023
  • 食品分野におけるメタボリックプロファイリング
    2021
  • メタボロミクス実践ガイド
    羊土社 2021
  • Biology of plant volatiles
    CRC Press 2020 ISBN:1138316490
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Lectures and oral presentations  (42):
  • パンの製造における物性改変酵素添加がパンのオリゴ糖組成に与える影響
    (日本食品分析学会 令和6年度学術集会 2024)
  • 焙煎がゴマ単体およびゴマ調理品のフレーバー特性に与える影響
    (日本調理科学会 2024年度大会 2024)
  • 食用キノコ類の鮮度評価を目指す水溶性マーカー成分の探索
    (日本調理科学会 2024年度大会 2024)
  • 食用微細藻類タンパク質由来のDPP-IV阻害ペプチドの探索
    (日本食品科学工学会 第71回大会 2024)
  • ハイブリッド香気抽出による網羅的香気分析に基づく醤油のバリエーション評価
    (日本食品科学工学会 第71回大会 2024)
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Education (3):
  • 1999 - Ochanomizu University
  • 1996 - Ochanomizu University
  • 1994 - Ochanomizu University
Professional career (1):
  • 博士(学術) (お茶の水女子大学)
Work history (5):
  • 2021/04 - 現在 Kogakuin University School of Advanced Engineering Department of Applied Chemistry
  • 2010/04 - 2021/03 Kanagawa Institute of Technology Faculty of Applied Bioscience
  • 2005/04 - 2010/03 財団法人かずさDNA研究所 研究員
  • 2002/01 - 2005/03 米国:ミシガン大学 分子細胞発生生物学部 博士研究員
  • 1999/04 - 2002/03 Ochanomizu University
Committee career (3):
  • 2021/04 - 現在 一般財団法人 バイオインダストリー協会 バイオインダストリー奨励賞選考委員会
  • 2021/10 - 2023/09 内閣府食品安全委員会事務局 食品安全委員会専門調査会(香料ワーキンググループ) 専門委員
  • 2022/12 - 日本食糧新聞社 食品ニューテクノロジー研究会 企画委員,新技術・食品開発賞 選考委員
Awards (3):
  • 2019/03 - 日本農芸化学会 女性研究者賞
  • 2015/08 - 日本食品科学工学会 奨励賞
  • 2013/04 - 10th Wartburg Symposium on Flavor Chemistry & Biology 2013, Manfred Rothe Poster Awardポスター賞
Association Membership(s) (14):
日本植物バイオテクノロジー学会 ,  日本食品科学工学会授賞選考委員 ,  日本農芸化学会学術活動強化委員会 ,  日本食品分析学会理事 ,  日本農芸化学会英文誌編集委員 ,  日本植物バイオテクノロジー学会編集委員 ,  THE JAPAN SOCIETY OF HOME ECONOMICS ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  日本食品分析学会 ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  日本調理科学会 ,  日本食品工学会 ,  日本質量分析学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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