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J-GLOBAL ID:201801004319874643   Update date: Nov. 06, 2024

Yuasa Masahiro

ユアサ マサヒロ | Yuasa Masahiro
Affiliation and department:
Job title: Assistant professor
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (5): 分子調理 ,  ビオチン ,  調理科学 ,  食品栄養学 ,  災害栄養
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2024 - 2025 栗皮廃棄物の乾燥粉末化とその加工・利用方法の拡大
  • 2023 - 2025 栗廃棄部位の栄養機能性の解明と新規有効利用法の開発
  • 2023 - 2025 ゼニゴケ産業利用(機能性野菜と有用物質生産)のためのプラットフォーム開発
  • 2023 - 2024 超音波を応用した食肉の新しい真空(低温)調理法の開発
  • 2021 - 2024 エネルギー代謝変動による妊娠期潜在性ビオチン欠乏症と胎児奇形の関連解明とその予防
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Papers (48):
  • 渡邊敏明, 花村衣咲, 湯浅正洋, 榎原周平, 前川隆嗣. 植物性原料のみから作ったプラントベースだしの持続可能な開発. 微量栄養素研究. 2024. in press
  • Takatsugu Maekawa, Ayaka Kozai, Masahiro Yuasa, Shuhei Ebara, Munetaka Negoro, Toshiaki Watanabe. Scientific evaluation of the characteristics of noodle soups using a taste sensor. Trace Nutrients Research. 2024. in press
  • Munetaka Negoro, Masahiro Yuasa, Masako Morimoto, Toshiaki Watanabe, Tatsuya Ishida, Hiroyuki Matsui, Yoshikazu Matsuda. The proliferative effect of the oyster powder extract on the Lactobacillus plantarum strain ATCC8014. Trace Nutrients Research. 2024. in press
  • Emi Nakamura, Masahiro Yuasa. Taste characteristics and antioxidant activity of Namba green onions (Allium fistulosum L.), a traditional vegetable from Osaka. Trace Nutrients Research. 2024. in press
  • Ryoko Shimada, Kotomi Sasaki, Toshiko Kuwano, Satomi Eguchi, Mayu Nakatani, Masahiro Yuasa, Miki Yoshimura. Physical properties, palatability, and mastication of breads with different compositions of soy protein isolate and soybean soluble polysaccharide. International Journal of Gastronomy and Food Science. 2024. 37. 100961
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MISC (9):
  • 湯浅正洋. データサイエンスと調理. 分子調理研究会誌. 2024. 13. 3-7
  • 花村衣咲, 古賀悠希, 畠山今日子, 桑原倫子, 本郷涼子, 湯浅正洋, 阿比留教生, 山崎浩則, 世羅至子. 若年女性における隠れ肥満の実態調査と関連する因子の検討. 長崎県立大学看護栄養学部紀要. 2024. 22. 19-26
  • 湯浅 正洋. モンシロチョウの栄養価と調理. 分子調理研究会誌. 2023. 11. 12-17
  • 湯浅正洋, 上野真由子, 森川真帆, 川邊田晃司, 瀧本彩, 植村百江, 松澤哲宏, 冨永美穂子. Development of a new method for effective utilization of flesh onion leaves. 浦上財団研究報告書. 2023. 30. 1-5
  • 湯浅正洋. 凍結乾燥と調理. 分子調理研究会誌. 2022. 10. 9-12
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Books (4):
  • 青果物のおいしさの科学
    2024 ISBN:9784860439149
  • ビタミン・バイオファクター総合辞典
    朝倉書店 2021
  • シリーズ「大学と地域」3 健やかな生のために「看護と栄養」-看護栄養学部-
    株式会社長崎文献社 2019
  • 食感をめぐるサイエンス 味や香りだけではない,もう一つのおいしさを探る
    株式会社化学同人 2019
Lectures and oral presentations  (108):
  • 新規機能性野菜としてのʻゼニゴケʼ栽培研究
    (園芸学会令和6年度秋季大会 2024)
  • 新たな農作物資源としての‘ゼニゴケ’栽培技術の開発
    (日本生物環境工学会2024年大阪大会 2024)
  • 調理操作上達過程における課題を探る -調理師・調理指導者を対象としたアンケート調査より-
    (調理技術教育学会第5回学術大会 2024)
  • 味覚センサーを利用しためん類スープの特徴についての科学的評価
    (第41回日本微量栄養素学会学術集会 2024)
  • Effect of oral stimulation using ginger extract on salivary secretion
    (2024)
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Education (1):
  • 2012 - 2015 University of Hyogo Graduate School of Human Science and Environment
Professional career (1):
  • 博士(環境人間学) (兵庫県立大学大学院)
Work history (4):
  • 2021/04 - 現在 Kobe University Graduate School of Human Development and Environment Division of Human Environmental Science
  • 2017/10 - 2021/03 Nagasaki University Faculty of Education
  • 2015/04 - 2021/03 University of Nagasaki Faculty of Nursing and Nutrition, Department of Nutritional Science
  • 2011/04 - 2015/03 Higashiosaka College
Committee career (2):
  • 2017/04 - 現在 分子調理研究会 事務局(主として会計幹事)
  • 2018/05 - 2020/05 日本栄養・食糧学会 九州・沖縄支部 会計幹事
Awards (2):
  • 2022/06 - 日本家政学会 日本家政学会第74回大会若手研究者ポスター賞 乾燥させた新タマネギ葉の品質に及ぼす長期保存の影響 -水分活性,色調,抗酸化能および呈味特性に着目して-
  • 2019/10 - 日本家政学会九州支部 日本家政学会九州支部賞 長崎県(南島原)産超極早生タマネギと葉の抗酸化能および呈味特性
Association Membership(s) (8):
THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE ,  分子調理研究会 ,  THE JAPANESE TERATOLOGY SOCIETY ,  THE JAPAN SOCIETY OF HOME ECONOMICS ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  THE VITAMIN SOCIETY OF JAPAN ,  Asian Regional Association for Home Economics (ARAHE) ,  日本微量栄養素学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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