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J-GLOBAL ID:201801007087708511   Update date: Sep. 20, 2024

KAWAI KIYOSHI

カワイ キヨシ | KAWAI KIYOSHI
Affiliation and department:
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (10): Texture ,  Starch ,  Glass Transition ,  Phase Transition ,  Thermal Property ,  Rheology ,  Drying ,  Freezing ,  Food Preservation ,  Food Processing
Research theme for competitive and other funds  (15):
  • 2022 - 2026 Structure and texture induced by the glass to rubber transition of glassy powder-lipid mixtures
  • 2020 - 2023 微生物はなぜ乾燥に耐えられるのか?微生物細胞のガラス転移による乾燥適応機序の解明
  • 2018 - 2022 Mechanical glass transition temperature and texture properties of deep-fried foods
  • 2020 - 2021 パルプ系食品粉末のガラス転移特性とその物性改質効果
  • 2018 - 2021 Glass transition of bacterial cells induced by desiccation stress: Investigation of physical properties of bacterial cells for clarifying the mechanism of bacterial stability and inactivation
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Papers (111):
  • Kiyoshi Kawai, Tomochika Sogabe, Hiroshi Nakagawa, Takeshi Yamada, Shigenobu Koseki. Effect of water activity on the mechanical glass transition and dynamical transition of bacteria-solute systems. Journal of Food Engineering. 2024. 375. 112066-112066
  • Yuichi Kashiwakura, Tomochika Sogabe, Sukritta Anantawittayanon, Takumi Mochizuki, Kiyoshi Kawai. Water Sorption Isotherm and Critical Water Activity of Amorphous Water-Soluble Carbohydrates Characterized by the Glass Transition Temperature. Journal of Applied Glycoscience. 2024. 71. 1. 15-21
  • Kumada, Takayuki, Nakagawa, Hiroshi, Miura, Daisuke, Sekine, Yurina, Motokawa, Ryuhei, Hiroi, Kosuke, Inamura, Yasuhiro, Oku, Takayuki, Ohishi, Kazuki, Morikawa, Toshiaki, et al. Polarized Neutrons Observed Nanometer-Thick Crystalline Ice Plates in Frozen Glucose Solution. JOURNAL OF PHYSICAL CHEMISTRY LETTERS. 2023. 14. 34. 7638-7643
  • Yoshitomi, Yuki, Kawai, Kiyoshi. Effect of Water Vapor Sorption on Complex Formation in Amylose-lauric Acid Blend Powder. JOURNAL OF APPLIED GLYCOSCIENCE. 2023. 70. 2
  • Anantawittayanon, Sukritta, Mochizuki, Takumi, Harada, Yoshito, Fukami, Ken, Kawai, Kiyoshi. Browning Behavior of Calcium Maltobionate-water System. JOURNAL OF APPLIED GLYCOSCIENCE. 2023. 70. 3. 75-80
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MISC (86):
Patents (1):
  • 鮮度測定用試薬キット
Books (15):
  • 食品の冷凍・解凍技術と商品開発
    エヌ・ティー・エス 2023 ISBN:9784860438388
  • おいしさの科学とフードテック最前線
    シーエムシー出版 2022 ISBN:9784781316758
  • SDGsに向けた生物生産学入門
    共立出版株式会社 2021 ISBN:9784320058316
  • 熱量測定・熱分析ハンドブック第3版
    丸善出版株式会社 2020
  • Survival Strategies in Extreme Cold and Desiccation: Adaptation Mechanisms and their Applications
    2018
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Lectures and oral presentations  (225):
  • 非晶質-油脂混合粉末における固着挙動
    (日本食品工学会第25回(2024年度)年次大会 2024)
  • Impact of freeze-drying conditions on puffing of freeze-dried solution: a predictive approach
    (2024)
  • 細菌のガラス-ラバー転移
    (第69回低温生物工学会大会(セミナー及び年会) 2024)
  • 乳酸カルシウムのガラス転移温度に関する研究
    (第69回低温生物工学会大会(セミナー及び年会) 2024)
  • フライ衣のガラス化とサク味
    (2024)
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Education (2):
  • 2002 - 2005 Tokyo University of Fisheries Graduate School, Division of Fisheries
  • 2002 - 2005 Tokyo University of Fisheries Graduate School, Division of Fisheries Graduate School, Division of Fisheries
Professional career (2):
  • Doctor of Philosophy (Tokyo University of Fisheries)
  • Master (Tokyo University of Fisheries)
Work history (8):
  • 2020/04 - 現在 Hiroshima University Program of Food and AgriLife Science, Graduate School of Integrated Sciences for Life Professor
  • 2020/04/01 - Hiroshima University Graduate School of Integrated Sciences for Life Professor
  • 2019/04/01 - 2020/03/31 Hiroshima University Graduate School of Integrated Sciences for Life Associate Professor
  • 2019/04 - 2020/03 Hiroshima University Program of Food and AgriLife Science, Graduate School of Integrated Sciences for Life Associate Professor
  • 2013/04/01 - 2019/03/31 Hiroshima University Department of Biofunctional Science and Technology, Graduate School of Biosphere Science Associate Professor
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Committee career (3):
  • 2022/05 - 2023/03 (公財)中国地域創造研究センター 中国地域におけるフードテック等を活用した食料品製造業の成長に資する方策検討調査
  • 2016/04 - 2017/03 Journal of Applied Glycoscience Editor
  • 2015/01 - 2016/03 Journal of Applied Glycoscience Editor
Awards (33):
  • 2019/11/22 - 日本応用糖質科学会中国・四国支部支部 令和元年度日本応用糖質科学会中国・四国支部シンポジウム優秀口頭発表賞 クッキーとボーロの力学的ガラス転移と吸湿に伴う食感変化
  • 2019/09/12 - 一般社団法人日本応用糖質科学会会長 日本応用糖質科学会 奨励賞 糖質の物理的性状変化の解明と食品における利用
  • 2019/08/21 - 一般社団法人日本食品工学会年次大会実行委員長 日本食品工学会第20回(2019年度)年次大会優秀ポスター発表賞 蒸気吹き込み法を用いて連続的に調製した高粘度ゲルエマルションの徐放特性
  • 2019/08/08 - 日本食品工学会第20回(2019年度)年次大会実行委員長 日本食品工学会第20回年次大会優秀口頭発表賞 焼き菓子の破断特性とテクスチャー評価に関する研究
  • 2019/08/07 - 日本食品工学会第20回(2019年度)年次大会実行委員長 日本食品工学会第20回年次大会優秀ポスター発表賞 糖質が澱粉系素材の老化抑制に及ぼす影響
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Association Membership(s) (5):
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