Rchr
J-GLOBAL ID:201801007361465574   Update date: Jan. 24, 2025

Nanae Tanemura

タネムラ ナナエ | Nanae Tanemura
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Other affiliations (1):
Research field  (3): Hygiene and public health (non-laboratory) ,  Hygiene and public health (non-laboratory) ,  Pharmaceuticals - health and biochemistry
Research keywords  (5): 患者参画型臨床研究 ,  Drug Development ,  Food Safety ,  Artificial intelligence ,  Regulatory science
Research theme for competitive and other funds  (16):
  • 2024 - 2027 「健康食品」の安全性・有効性情報サイトを活用した健康食品の安全性確保に 関する研究
  • 2023 - 2026 消費者と専門家の食のベネフィット認知の差を解消したコミュニケーション推進策
  • 2021 - 2026 壮年期からの健康セルフモニタリング能力を高める地域・職域包括ケアシステムの構築
  • 2021 - 2024 「健康食品」の安全性・有効性情報データベースを活用した健康食品の 安全性確保に関する研究
  • 2021 - 2024 専門家と非専門家(消費者)のリスク認知の差に配慮した消費者の行動変容を促す効果的なベネフィットリスクコミュニケーション推進確保に関する研究
Show all
Papers (65):
  • Nanae Tanemura, Ikuko Kashino, Michihiro Araki. Differences in preferences for health-promoting food appeals by health behavior stages. Nutrition and Food Science. 2024. in press
  • Nanae Tanemura, Yusuke Machii, Masako Kakizaki, Takashi Kusumi, Rie Onodera, Yoshiko Tominaga, Michihiro Araki. Feature extraction contributing to risk-acceptance prediction by machine learning models in food benefit-risk communication in Japan. Food and Humanity. 2024. 3. 100427-100427
  • Nanae Tanemura. Key factors for inappropriate supplement intake in risk-taking users: An exploratory sequential mixed-methods pilot study in Japan. Journal of Health Psychology. 2024. in press
  • Nanae Tanemura, Tetsuya Kubota, Naoto Kubota, Tsuyoshi Chiba. Relationship between body adiposity parameters and insulin resistance: a preliminary study of surrogate markers in Japan. Hormones. 2024. 23. 3. 457-466
  • Nanae Tanemura, Ikuko Kashino, Michihiro Araki. A first survey of the public’s colour preferences for four processed foods as major sources of salt intake in Japan. Food and Humanity. 2024. 100330-100330
more...
MISC (36):
  • 種村菜奈枝. 子どもの「健全な食習慣」の形成において 栄養教諭に期待される役割【後編】. 栄養教諭. 2025. 78. 52-55
  • 種村菜奈枝. 食品の機能性と安全 - 正しく理解し、伝えるための最新情報/ 保健機能食品制度の基本. 臨床栄養. 2024. 145. 7. 842-844
  • 種村 菜奈枝. 食品の機能性と安全 - 正しく理解し、伝えるための最新情報 /健康被害の拡大防止のための情報共有・連携のあり方について. 臨床栄養. 2024. 145. 7. 872-875
  • 種村 菜奈枝. 子どもの「健全な食習慣」の形成において 栄養教諭に期待される役割【前編】. 栄養教諭. 2024. 77. 54-61
  • 種村菜奈枝, 佐々木剛. 患者や介護者の語り文脈からの潜在ニーズ予測とその可視化. Precision Medicine. 2024. 7. 2. 36-39
more...
Books (1):
  • Principles and Practice of Clinical Research
    Maruzen Publishing 2016
Lectures and oral presentations  (79):
  • 消費者のリスク受容度予測のための機械学習モデル構築とその予測の可視化
    (第83回日本公衆衛生学会総会 2024)
  • 健康な日本人におけるインスリン抵抗性のサロゲートマーカー候補の初期アセスメント
    (2024)
  • 種村 菜奈枝, 千葉 剛
    (第45回日本臨床栄養学会総会/第44回日本臨床栄養協会総会 第21回大連合大会 2023)
  • 口語テキストに基づく認知症患者や介護者の潜在ニーズ自動抽出の検討 -Zスコアを用いた特徴量選択によるモデル精度向上に向けた有用性評価-
    (第33回 日本臨床精神神経薬理学会学術集会 2023)
  • 懸念されるリスク対してベネフィットを考慮した新たな食品健康影響評価を踏まえた効果的なリスクメッセージ開発とその有用性の検討
    (第81回日本公衆衛生学会総会 2022)
more...
Works (15):
  • 【作成例】スマートフォンでの食品ハザードピクトの活用例
    種村菜奈枝 2021 - 現在
  • 【食品ハザードピクト】(jpg)ピクトグラムデータ
    種村菜奈枝 2021 - 現在
  • 【食品ハザードピクト】(png)ピクトグラムデータ
    種村菜奈枝 2021 - 現在
  • 【食品ハザードピクト】利用ガイドライン
    種村菜奈枝 2021 - 現在
  • 【食品ハザードピクト】(様式1)改変申請書兼承認書
    2021 - 現在
more...
Education (2):
  • Chiba University Graduate School of Medical and Pharmaceutical Sciences Division of Frontier Medicine & Pharmacy(Medicine)
  • Osaka University Graduate School of Medicine Division of Health Sciences
Professional career (1):
  • 博士(医学) (千葉大学)
Work history (6):
  • 2024/10 - 現在 Fukushima University Faculty of Food and Agricultural Sciences Associate Professor
  • 2020/08 - 2024/10 国立研究開発法人 医薬基盤・健康・栄養研究所 国立健康・栄養研究所 食品保健機能研究部
  • 2018 - 2023/03 Gunma University of Health and Welfare Faculty of Nursing
  • 2020/08 - 2021/03 Keio University Faculty of Pharmacy
  • 2020/09 - 2020/10 Keio University Faculty of Pharmacy
Show all
Committee career (8):
  • 2023/04 - 現在 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構 生物系特定産業技術研究支援センター 有識者
  • 2023/04 - 現在 内閣府 戦略的イノベーション創造プログラム(SIP) 豊かな食が提供される持続可能なフードチェーンの構築 サブプログラムディレクター(SPD)
  • 2022/01 - 現在 日本機能性食品医用学会 評議員
  • 2021/04 - 現在 国立研究開発法人 医薬基盤・健康・栄養研究所 医薬基盤研究所研究倫理審査委員会
  • 2022/11 - 2023/03 内閣府 戦略的イノベーション創造プログラム(SIP) 豊かな食が提供される持続可能なフードチェーンの構築 サブプログラムディレクター(SPD)候補
Show all
Awards (6):
  • 2020/10 - 第42回日本臨床栄養学会総会/第41回日本臨床栄養協会総会 第18回大連合大会 若手奨励賞
  • 2019/03 - Keio University Research Award (Presidential Award)
  • 2019/01 - 第29回 日本頭頚部外科学会総会ならびに学術講演会 感謝状(専門医共通講習(医療倫理)) 診療と研究の境界を知る 患者さんと共に作るエビデンスの意義
  • 2018/11 - 第28回日本臨床精神神経薬理学会・第48回日本神経精神薬理学会 合同年会 東京ドーム賞(一般演題優秀プレゼンテーション賞) Pediatric off-label use of psychotropic drugs approved for adult use in Japan in the light of approval information regarding pediatric patients in the United States: a study of a pharmacy prescription database
  • 2018/07 - Elsevier Outstanding reviewer status achieved
Show all
Association Membership(s) (6):
ヘルスコミュニケーション学関連学会機構 ,  日本臨床栄養学会 ,  日本機能性食品医用学会 ,  日本公衆衛生学会 ,  日本臨床栄養協会 ,  日本臨床精神神経薬理学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page