Rchr
J-GLOBAL ID:201801007454462842   Update date: Feb. 28, 2024

Natsuki Murakami

Natsuki Murakami
Affiliation and department:
Research field  (1): Cultural properties
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2021 - 2026 Biomolecular Archaeological Approaches to Culinary Changes during the Transition to Farming in Northeast Asia
  • 2022 - 2025 Interdisciplinary study on the analysis of unearthed Cambodian lacquer
  • 2022 - 2025 Biomolecular research for clarifying the use of pottery in the Nara period.
  • 2020 - 2025 Archaeobotanical investigation to the exchange and transformation of rice, millet and wheat/barley food cultures
  • 2019 - 2020 初期イスラーム時代のエジプトにおける施釉技法誕生について
Show all
Papers (18):
  • Koichi Tanabe, Honoka Hayashi, Natsuki Murakami, Yoko Yoshiyama, Jun Shima, Shinya Shoda. Glazing Affects the Fermentation Process of Sake Brewed in Pottery. Foods. 2023
  • Shinya Shoda, Deepika Tripathi, Hisako Uenaka, Natsuki Murakami, Kazuyo Nishihara. Microscopic and Molecular Techniques to Trace Plant Remains From Archaeological Contexts. Reference Module in Social Sciences. 2023
  • Experimental and biomolecular approaches to the study of ancinent stone cooking. 2023. 784. 14-18
  • Natsuki Murakami, Akhan Onggaruly, Saule Rakhimzhanova, Edward A. Standall, Helen M. Talbot, Alexandre Lucquin, Miho Suzuki, Arhat Karimagambetov, Abdinur Nuskabay, Sang-Won Nam, et al. Lipid residues in ancient pastoralist pottery from Kazakhstan reveal regional differences in cooking practices. Frontiers in Ecology and Evolution. 2022. 10
  • 庄田慎矢, 村上夏希, 中村亜希子, 鈴木美穂, 八重垣幸絵, 植月学. 古代遺跡出土の磨痕石に遺された残存脂質. 奈良文化財研究所紀要2022. 2022. 32-33
more...
MISC (2):
  • 庄田慎矢, 村上夏希, Alexandre Lucquin. 「鳥浜縄文鍋」をのぞいてみよう. 森と出会った縄文人. 2021. 73-77
  • 新免歳靖, 村上夏希, 二宮修治. ペルシア陶器を科学するPart3-ホルムズ島の白地藍彩陶器を中心として-. 海を渡ったペルシア陶器. 2010. 26-32
Books (2):
  • 古代寺院の食を再現する : 西大寺では何を食べていたのか
    吉川弘文館 2023 ISBN:9784642046732
  • 文化財論叢V
    2023 ISBN:9784909931924
Lectures and oral presentations  (28):
  • 初期イスラーム時代のエジプトにおける生活雑器の技術革新-土器・陶器を中心にして-
    (中洋・イスラーム研究部門研究会 2024)
  • 日本列島南部ボカシ地域における土器残存脂質と動植物利用
    (日本文化財科学会第40回記念大会 2023)
  • 残存有機物分析からみた古代祭祀とキビ料理 -カザフスタン南西部2遺跡を事例に-
    (日本文化財科学会第40回記念大会 2023)
  • 残存脂質分析の歴史時代への応用
    (2023)
  • 堝形土器の残存脂質分析:堝でカツオを煮たかを検証する
    (カツオの古代学 2023)
more...
Work history (3):
  • 2020/07 - 現在 National Institutes for Cultural Heritag, Nara National Research Institute for Cultural Properties
  • 2018/04 - 2020/06 Teikyo University
  • 2017/04 - 2018/03 Tokyo University of the Arts Graduate School of Fine Arts
Awards (2):
  • 2022/10 - 日本質量分析学会 ポスター奨励賞 飛鳥時代の井戸から出土した土器の付着物の残存脂質分析から分かること
  • 2017/03 - 北田文化財保存科学賞
Association Membership(s) (3):
JAPAN SOCIETY OF ORIENTAL CERAMIC STUDIES ,  THE JAPAN SOCIETY FOR THE CONSERVATION OF CULTURAL PROPERTY ,  JAPAN SOCIETY FOR SCIENTIFIC STUDIES ON CULTURAL PROPERTIES
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page