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J-GLOBAL ID:201801009612757785   Update date: Apr. 03, 2024

Takashi Watanabe

ワタナベ タカシ | Takashi Watanabe
Affiliation and department:
Research field  (2): Applied biofunctional and bioprocess engineering ,  Applied microbiology
Research keywords  (4): 応用微生物学 ,  醸造学 ,  酵素工学 ,  酵母
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2021 - 2024 清酒酵母のウラシル要求性株を用いたイオンビーム育種技術の遺伝子変異点の特性解析
  • 2019 - 2020 群馬KAZE酵母のカナバニン感受性が抑えられている原因解明
  • 2011 - 2013 酵母の窒素取り込み機構の解析および排水処理酵母の窒素蓄積量の強化とその利用
Papers (38):
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MISC (37):
  • 渡部貴志, 栁澤昌臣, 大和あゆみ. 群馬県産ぶどう果実より分離した酵母の発酵食品への利用. JETI. 2024. 72. 2. 25-31
  • Takashi Watanabe, Katsuya Satoh, Yutaka Oono, So Tajima. Study on the mechanism to repress the canavanine sensitivity of Gunma KAZE yeast. 2023. 62-67
  • Takashi Watanabe, Yuichirou Kondou, Isao Yoshino. Breeding of non-foaming Gunma G1 yeasts to produce high-quality sake. 2023. 56-61
  • Takashi Watanabe, Masaomi Yanagisawa, Ayumi Yamato. Experimental production of fermentation foods brewed by Gunma grape yeasts. 2023. 21-26
  • Takashi Watanabe, Tetsuro Yamada, Masaomi Yanagisawa, Maki Kushida, Kazushige Ishida. Investigation of tasting image of "Gunma's liquor" using a taste sensing system. 2023. 7-12
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Patents (15):
Lectures and oral presentations  (92):
  • Impacts of Kuratsuki microbes as a community structure through an interaction between sake brewing and the built environment of a brewery
    (2023)
  • ウラシル要求性を指標にした清酒酵母のイオンビーム育種技術に関する研究
    (日本農芸化学会大会講演要旨集 (Web) 2023)
  • イオンビーム照射で試作した尿素非生産性KAZE3号酵母の醸造試験
    (QST高崎サイエンスフェスタ2022 2022)
  • 蔵付き酵母のゲノム解析と醸造特性の評価
    (日本醸造学会大会講演要旨集 (Web) 2022)
  • イオンビーム照射による群馬KAZE酵母3号の尿素非生産性化
    (QST高崎サイエンスフェスタ2021 2021)
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Education (4):
  • 2005 - 2008 Hiroshima University Graduate School of Biosphere Science
  • 2005 - 2005 京都大学大学院 工学研究科 都市環境工学専攻
  • 2003 - 2005 Hiroshima University Graduate School of Engineering Social and Environmental Engineering
  • 1999 - 2003 Hiroshima University Faculty of Engineering Cluster 4 (Social and Environmental Engineering)
Professional career (1):
  • 博士(農学) (広島大学)
Work history (10):
  • 2024/04 - 現在 Chubu University
  • 2023/04 - 2024/03 群馬県立東毛産業技術センター 光計測係 独立研究員
  • 2022/04 - 2023/03 群馬県立群馬産業技術センター 食品化学開発係 独立研究員
  • 2016/04 - 2022/03 群馬県立群馬産業技術センター バイオ・微生物係 独立研究員
  • 2018/04 - 2021/03 群馬工業高等専門学校 非常勤講師
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Awards (7):
  • 2017/12 - (国研)量子科学技術研究開発機構 QST高崎サイエンスフェスタ2017ポスター優秀賞
  • 2016/03 - 日本農芸化学会 2016年度大会トピックス 生分解性プラスチック分解酵素と植物病原菌を利用した除草効果
  • 2015/01 - 独立行政法人農業環境技術研究所 平成26年度(第7回)農業環境技術研究所若手研究者奨励賞
  • 2010/09 - 日本醸造協会 平成22年度日本醸造協会技術賞
  • 2008/12 - IWA 3) 1st IWA Asia-Pacific Young Water Professionals Conferences Poster session 最優秀賞
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Association Membership(s) (8):
JAPAN SOCIETY ON WATER ENVIRONMENT ,  BREWING SOCIETY OF JAPAN ,  環境バイオテクノロジー学会 ,  酵母細胞研究会 ,  JAPAN SOCIETY OF CIVIL ENGINEERS ,  新産業酵母研究会 ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY ,  The Society for Biotechnology, Japan
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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