Rchr
J-GLOBAL ID:201801009681760640
Update date: Feb. 14, 2024
Misa Otoguro
オトグロ ミサ | Misa Otoguro
Affiliation and department:
Job title:
Associate Professor
Homepage URL (1):
http://www.wine.yamanashi.ac.jp/microbiol/microbiol.html
Research theme for competitive and other funds (2):
- 2021 - 2024 乳酸菌分離基盤技術の構築と自然発酵ワイン醸造に関わる微生物叢の解明
- 2018 - 2021 運動性乳酸菌の選択分離に向けた基盤構築とその応用:植物防除への新展開
Papers (12):
-
Jen-hao Chung, Misa Otoguro, Fujitoshi Yanagida, Hui-chung Wu, Yu-chung Chang, Yun-Shien Lee, Yi-sheng Chen. Enterococcus alishanensis sp. nov., a novel lactic acid bacterium isolated from fresh coffee beans. INTERNATIONAL JOURNAL OF SYSTEMATIC AND EVOLUTIONARY MICROBIOLOGY. 2022. 72. 2
-
Tatsuki SHIGA, Misa OTOGURO, Shioji YAMADA, Masako ANZO, Haruo OMURA, Munekazu KISHIMOTO. Effect of Scale-Up Method in Spontaneous Fermentation on Wine Quality. 日本ブドウ・ワイン学会誌. 2021. 31. 3
-
Shibayama K, Otoguro M, Nakashima C, Yanagida F. Metschnikowia miensis f.a., sp. nov., isolated from flowers in Mie prefecture, Japan. ANTONIE VAN LEEUWENHOEK INTERNATIONAL JOURNAL OF GENERAL AND MOLECULAR MICROBIOLOGY. 2019
-
Hideki Yamamura, Takuma Hayashi, Moriyuki Hamada, Takashi Kohda, Yukihiko Serisawa, Kazuyo Matsuyama-Serisawa, Youji Nakagawa, Misa Otoguro, Fujitoshi Yanagida, Tomohiko Tamura, et al. Cellulomonas algicola sp. nov., an actinobacterium isolated from a freshwater alga. INTERNATIONAL JOURNAL OF SYSTEMATIC AND EVOLUTIONARY MICROBIOLOGY. 2019. 69. 9. 2723-2728
-
Otoguro, M, Suzuki, S. Status and future of disease protection and grape berry quality alteration by microorganisms in viticulture. LETTERS IN APPLIED MICROBIOLOGY. 2018. 67. 106-112
more...
Books (1):
-
Misa Otoguro, Hideki Yamamura, Erika T. Quintana
Springer Berlin Heidelberg 2014
Lectures and oral presentations (13):
-
スケールアップ法による自然発酵がマストの酵母叢変化に与える影響
(日本ブドウ・ワイン学会2021大会 2021)
-
芦沢朋季、乙黒美彩、柳田藤寿
(日本ブドウ・ワイン学会2021大会 2021)
-
兵庫県赤穂市の海洋環境からワイン製造用酵母の探索
(日本ブドウ・ワイン学会2021大会 2021)
-
山梨大学が取り組むワイン科学教育
(第73回日本生物工学会大会 2021)
-
全粒大豆粉を使用したプラントベース発酵飲料の開発
(日本食品保蔵科学会70回大会(オンライン) 2021)
more...
Education (1):
- - 2002 University of Yamanashi
Professional career (3):
- 修士(工学) (山梨大学)
- Ph.D. of Engineering (University of Yamanashi)
- 博士(工学) (山梨大学)
Work history (3):
- 2018/07/01 - 山梨大学生命環境学部地域食物科学科 ワイン科学研究センター 准教授
- 2012/04/01 - The Institute of Enology and Viticulture, University of Yamanashi 助教
- 2002/04/01 - NITE Biological Resource Center, Natinonal Instisute of Technology and Evaluation
Committee career (2):
- 2019/06/27 - 2023/03/31 日本微生物資源学会 理事 理事
- 2019/06/27 - 2023/03/31 日本微生物資源学会 編集委員
Awards (4):
- 2021/12/03 - 日本ブドウ・ワイン学会 日本ブドウ・ワイン学会技術賞 ワインの自然発酵におけるスケールアップ法 応用の可能性
- 2019/07/03 - 山梨大学 山梨大学優秀教員奨励制度 特別表彰
- 2019/06/29 - 日本微生物資源学会第26回大会 日本微生物資源学会ポスター賞
- 2011/10/06 - The Society for Actinomycetes Japan Hamada Award
Return to Previous Page