Rchr
J-GLOBAL ID:201801010127577254   Update date: Aug. 26, 2024

Kiyotake Yuji

キヨタケ ユウジ | Kiyotake Yuji
Affiliation and department:
Job title: 歴史文化財専門調査員
Other affiliations (2):
Research field  (1): History - Japan
Research keywords  (8): 日本古代史 ,  土地制度 ,  延喜式 ,  abalone ,  食文化 ,  なれ鮨 ,  地域社会 ,  園地
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 2022 - 2028 延喜式のデジタル技術による汎用化
  • 2016 - 2022 古代の百科全書『延喜式』の多分野協働研究
  • 2017 - 2020 A practical study of the ritsuryō national tax system in the the tributed foodstuffs of ancient Japan
  • 2016 - 2020 Fundamental Study of Engishiki, with emphasis on archival and manuscript research
Papers (13):
  • KIYOTAKE Yuji. The Form and Transmission of the Original of “Engi Shiki Fukusou Tanzakusou Utsushi”. 2024. 244. 383-399
  • KIYOTAKE Yuji. Revealing Important Elements of Classical Japan through Analysis of Abalone. REKIHAKU. 2022. 006. 78-84
  • 清武雄二, 石川智士. 『延喜式』と水産研究-古代の水産食品に関する多分野協働研究への挑戦-. 歴史系総合誌『歴博』. 2020. 219
  • 清武雄二, 神戸航介, 堀部猛, 古田一史. 『延喜式』巻一七「内匠寮」現代語訳(稿). 国立歴史民俗博物館研究報告. 2019. 218. 127-154
  • 清武 雄二. 「古代の税物生産における長鰒-品種・製造法・保存期間の検証実験-」. 国立歴史民俗博物館研究報告. 2019. 218. 425-444
more...
MISC (12):
  • 清武雄二. 「青戸御殿復元図」の作成 『新編武蔵風土記稿』所載「貞享年中古城蹟図」に描かれた青戸御殿. 令和6年度特別展『徳川三代と青戸御殿』. 2024. 85-87
  • 清武雄二. 「立石様」の信仰とご利益. 令和5年度特別展『The ご利益図録』. 2023. 106-110
  • 清武雄二. 葛飾の流行神. 令和5年度特別展『The ご利益図録』. 2023. 50-57
  • 清武雄二. 大根おろし具から紐解く葛飾の知られざる食文化史. 2023. 107. 2-4
  • Implementation of Japanese Historical Data with Enhanced Interoperability: Case Study of the TEI and IIIF of the Engi-Shiki. 2021. 294-301
more...
Books (1):
  • Abalone and ancient nation-Production and management of ingredients as seen in "Engi shiki"
    2021
Lectures and oral presentations  (11):
  • 『延喜式』にみえる水産品の概要と特質
    (日英比較史オンライン研究会 2023)
  • 延喜主計式記載の土器イラスト制作活動報告
    (古代土器シンポジウム 器名・器形・用途・貢納 正倉院文書・延喜式にみえる土器 2022)
  • Food Culture and Ancient Japanese History as Conveyed by "Sushi Abalone" Reading the Engishiki, a Manual of Administrative Affairs from the Heian Period
    (2022)
  • Multidisciplinary Collaborative Research on Processed Fishery Products in the "Enki Shiki"
    (2021)
  • Vegetables and Fruits in the "Enki Shiki"
    (2021)
more...
Education (3):
  • 1995 - 1999 國學院大學大学院 文学研究科日本史学専攻後期課程
  • 1993 - 1995 國學院大學大学院 文学研究科日本史学専攻修士課程
  • 1985 - 1989 Sophia University Faculty of Humanities Department of History
Work history (2):
  • 2022/04 - 現在 葛飾区郷土と天文の博物館 歴史文化財専門調査員
  • 2015/02 - 2022/03 人間文化研究機構 国立歴史民俗博物館 研究部 特任助教
Association Membership(s) (1):
国史学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page