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J-GLOBAL ID:201801012628293780   Update date: Sep. 12, 2021

Masako Toda

トダ マサコ | Masako Toda
Affiliation and department:
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (4): 食品科学 ,  低アレルゲン化分子の開発 ,  アレルギ- ,  食品免疫学
Papers (59):
  • Frank Blanco-Pérez, Hanna Steigerwald, Stefan Schülke, Stefan Vieths, Masako Toda, Stephan Scheurer. The Dietary Fiber Pectin: Health Benefits and Potential for the Treatment of Allergies by Modulation of Gut Microbiota. Current allergy and asthma reports (国際共著論文). 2021. 21. 10. 43-43
  • Ting-Yu Cheng, Yen-Ju Lin, Wataru Saburi, Stefan Vieths, Stephan Scheurer, Stefan Schülke, Masako Toda. β-(1→4)-mannobiose acts as an immunostimulatory molecule in murine dendritic cells by binding the TLR4/MD-2 complex. Cells (国際共著論文). 2021. 10. 7. 1774
  • Maren Krause, Peter Crauwels, Frank Blanco-Pérez, Martin Globisch, Andrea Wangorsch, Thomas Henle, Jonas Lidholm, Ger van Zandbergen, Stefan Vieths, Stephan Scheurer, et al. Human monocyte-derived type 1 and 2 macrophages recognize Ara h 1, a major peanut allergen, by different mechanisms. Scientific Reports(国際共著論文). 2021. 11. 1. 10141-10141
  • Koichi Yoshida, Shoichiro Shirane, Kazue Kinoshita, Emi Morikawa, Shoko Matsushita, Masako Toda, Haruyo Nakajima-Adachi, Akira Akasawa, Masami Narita. Macadamia nut allergy in children: clinical features and cross-reactivity with walnut. Pediatric allergy and immunology : official publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology. 2021. 32. 5. 1111-1114
  • Andrea Wangorsch, Anuja Kulkarni, Annette Jamin, Jelena Spiric, Julia Bräcker, Jens Brockmeyer, Vera Mahler, Natalia Blanca-López, Marta Ferrer, Miguel Blanca, et al. Identification and Characterization of IgE-Reactive Proteins and a New Allergen (Cic a 1.01) from Chickpea (Cicer arietinum). Molecular nutrition & food research (国際共著論文). 2020. 64. 19. e2000560
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MISC (14):
  • S. Siebeneicher, S. Reuter, A. Wangorsch, M. Krause, K. Foetisch, A. Heinz, S. Naito, A. Reuter, C. Taube, S. Vieths, et al. Epicutaneous immunotherapy with a hypoallergenic Bet v 1 suppresses asthmatic features in a murine model of birch pollen allergy. ALLERGY. 2016. 71. 230-230
  • A. Kulkarni, A. Wangorsch, N. Blanca-Lopez, M. Ferrer, L. Ananthanarayan, S. Vieths, M. Toda, S. Scheurer. Bet v 1-homologous proteins from chickpea show IgE cross reactivity in patients with birch pollen allergy. ALLERGY. 2016. 71. 459-459
  • K. Kuttich, S. Schuelke, A. Wangorsch, A-C Junker, S. Wolfheimer, Pablos, I, G. Gadermaier, F. Ferreira-Briza, S. Vieths, M. Toda, et al. Induction of tolerogenic IL-10 from mouse dendritic cells by a fusion protein of TLR5-ligand flagellin and the major mugwort allergen Art v 1. ALLERGY. 2015. 70. 38-39
  • S. Schuelke, M. Burggraf, Z. Waibler, A. Wangorsch, S. Wolfheimer, S. Vieths, M. Toda, S. Scheurer. A fusion protein of flagellin and ovalbumin as novel vaccine candidate for allergies: suppressing TH2 responses and preventing murine intestinal allergy. IMMUNOLOGY. 2012. 137. 435-435
  • Chuan-Hui Kuo, Masako Toda, Satty Borman, Ricardo Richardson, Akihito Inoko, Masaki Inagaki, Klaus Schneider, Santa Ono. Interaction of vimentin and phosphorylated mitogen-activated protein kinases in Fc epsilon RI and CC chemokine receptor 1 engaged mast cells. JOURNAL OF IMMUNOLOGY. 2012. 188
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Books (6):
  • グリケーションの制御とメイラード反応の利用(監修:有原圭三)
    シーエムシー出版 2020 ISBN:9784781315645
  • アレルギー性腸炎マウスモデルにおいてCCR8は好酸球遊走を誘導し、好中球遊走を抑制する
    臨床免疫・アレルギー科 2020
  • 症例を通して学ぶ年代別食物アレルギーのすべて」改訂2版(監修:海老澤 元宏)
    南山堂 2018
  • 「Dietary AGEs and Their Role in Health and Disease: Edited by Jamie Uribarri」
    Taylor & Francis Group (USA) 2017
  • 「メイラード反応の機構・制御・利用」(監修:宮澤陽夫)
    シーエムシー出版 2016
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Lectures and oral presentations  (18):
  • The role of mast cells in the development of experimental allergic enteritis
    (2021)
  • 食のもつ抗アレルギーのポテンシャル
    (日本農芸化学会 2021年度仙台大会・化学と生物シンポジウム 2021)
  • Immunological function of dietary fiber
    (International symposium on lipids and food ingredients for health promotion 2021)
  • 免疫機能性素材としての農水産物由来多糖類
    (産学官連携推進グリーンイノベーション研究会 2021)
  • アレルゲンの糖鎖修飾や糖化修飾がアレルギー発症に与える影響について
    (第43回日本分子生物学会年会フォーラム「糖質によるタンパク質の翻訳後修飾と疾患」 2020)
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Professional career (1):
  • 農学博士 (東京大学)
Work history (7):
  • 2014/01 - 2018/03 ドイツ連邦保健省ポール・エーリッヒ研究所 分子アレルギ-学 副ユニット長
  • 2005/12 - 2013/12 ドイツ連邦保健省ポール・エーリッヒ研究所 若手研究グループ 実験アレルギー学 グループリーダー
  • 2004/03 - 2005/11 ユニバーシティー・カレッジ・ロンドン、眼科研究所、免疫部 リサーチアソシエイト
  • 2002/03 - 2004/02 ユニバーシティー・カレッジ・ロンドン、眼科研究所、免疫部 科学技術振興機構海外若手派遣研究員
  • 2001/07 - 2002/02 ユニバーシティー・カレッジ・ロンドン、眼科研究所、免疫部 博士研究員
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Committee career (3):
  • 2020/04 - 現在 The 3rd international conference of the Food Allergy Forum Advisory Board Member
  • 2019/01 - 現在 Journal of Agricultural and Food Chemistry Editorial Advisory Board Member
  • 2019/01 - 現在 厚生労働省 薬事・食品衛生審議会 食品規格部会委員
Association Membership(s) (5):
日本ビタミン学会 ,  食品免疫学会 ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  日本栄養食糧学会 ,  JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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