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J-GLOBAL ID:201801013406584626   Update date: Sep. 09, 2024

Shimada Ryoko

シマダ リョウコ | Shimada Ryoko
Affiliation and department:
Research field  (2): Food sciences ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (5): resistant starch ,  dietary fiber ,  物性 ,  嗜好性 ,  mastication
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2021 - 2024 レジスタントスターチ混合系食品の力学的・幾何学的特性および冷凍耐性に関する研究
  • 2020 - 2023 生活習慣病・認知症予防に資する大豆混合系食品の創製とヒトの咀嚼・満足感への影響
  • 2018 - 2020 健康長寿に寄与する茶飲料の食欲亢進効果:情動脳機能との関係
Papers (22):
  • Ryoko Shimada, Kotomi Sasaki, Toshiko Kuwano, Satomi Eguchi, Mayu Nakatani, Masahiro Yuasa, Miki Yoshimura. Physical properties, palatability, and mastication of breads with different compositions of soy protein isolate and soybean soluble polysaccharide. International Journal of Gastronomy and Food Science. 2024. 100961-100961
  • 吉村美紀, 加藤陽二, 和田裕子, 島田良子, 小林美幸, 赤松成基, 鯛かおる, 高山裕貴. 兵庫県産黒大豆のミネラル及びポリフェノール類に着目した成分分析と機能性. 兵庫県立大学環境人間学部研究報告. 2023. 25. 41-46
  • YUASA Masahiro, TAKEUCHI Shouhei, YAMASHITA Emi, SAWAMURA Hiromi, SHIMADA Ryoko, SAKAMOTO Kaoru, TOMINAGA Mihoko. Survey on the Degree of Recognition of the Characteristics of Oysters by Young People Living in the Oyster-Producing Regions of Japan. Journal of Home Economics of Japan. 2022. 73. 11. 665-673
  • Miki Yoshimura, Hiromi Sawamura, Ryoko Shimada. Physical Properties and Palatability of Cookies with Different Compositions of Wheat Flour, Rice Flour, and Soy Protein Isolate. 日本家政学会誌. 2022. 73. 9. 551-560
  • Ryoko Shimada, Miki Yoshimura. Effect of resistant starch type 4 from different starch sources on the physical properties and palatability of bread. Journal of Biorheology. 2021. 35. 1. 10-17
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Books (2):
  • 食感をめぐるサイエンス~味や香りだけではない,もう一つのおいしさを探る~
    化学同人株式会社 2019
  • カリフォルニア・レーズンに豊富な食物繊維を学ぼう!
    カリフォルニア・レーズン協会 2017
Lectures and oral presentations  (64):
  • 食パンおよび生地の物性に及ぼす大豆たんぱく質・多糖類混合の影響
    (日本調理科学会2024年度大会 2024)
  • 米粉クッキーの味以外の要因がおいしさへ及ぼす影響
    (日本調理科学会2024年度大会 2024)
  • グリーンバナナデンプン混合焼成菓子の加水量とレジスタントスターチ量の関連性について
    (日本調理科学会2024年度大会 2024)
  • レジスタントスターチ混合系ゲルの冷凍・解凍による物性,およびレジスタントスターチ量の変化
    (日本調理科学会2024年度大会 2024)
  • Physical properties and palatability of mixed cookies with rice flour
    (2024 JSPS-NSFC Joint Symposium 2024)
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Education (2):
  • 2010 - 2012 University of Hyogo Graduate School of Human Science and Environment
  • 2006 - 2010 Osaka Aoyama College Faculty of Health Science Department of Health and Nutrition
Professional career (1):
  • 博士(学術) (京都府立大学)
Work history (3):
  • 2019/04 - 現在 University of Hyogo School of Human Science and Environment
  • 2019/04 - 2020/09 Konan Women's University
  • 2017/04 - 2019/03 Osaka Aoyama College Faculty of Health Science, Department of Health and Nutrition
Committee career (5):
  • 2021/04 - 現在 分子調理研究会事務局
  • 2020/03 - 現在 日本調理科学会近畿支部委員
  • 2022/09 - 2023/07 第46回日本バイオレオロジー学会年会実行委員
  • 2021/06 - 2022/10 日本調理科学会2022年度大会実行委員
  • 2017/04 - 2017/12 第16回日本栄養改善学会近畿支部学術総会 実行委員
Awards (1):
  • 2019/12 - 日本調理科学会近畿支部 日本調理科学会近畿支部第45回研究発表会 若手優秀発表賞
Association Membership(s) (1):
日本咀嚼学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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