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J-GLOBAL ID:201801014618072249   Update date: Jun. 26, 2024

Shunji Kato

カトウ シュンジ | Shunji Kato
Affiliation and department:
Research field  (2): Bioorganic chemistry ,  Food sciences
Research keywords  (4): 酸化ストレス ,  過酸化脂質 ,  質量分析 ,  分析化学
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 2022 - 2025 脂質酸化全貌情報の精緻化から創造する食品の未来品質・ヒトの健康社会
  • 2022 - 2025 最適な光酸化制御を目指した食品・生体に生じる光酸化機構の解明
  • 2020 - 2022 Determination of hydrocarbon oxidation mechanisms by the analysis of the hydroperoxide isomeric structure
  • 2019 - 2022 Elucidation of the lipid oxidation mechanisms and their optimal control leading to a healthy- and food-based society of the future through the analysis of lipid hydroperoxides isomers
Papers (62):
  • Kanji Aoyagi, Shunji Kato, Daisuke Isaka, Yoshinori Sekiguchi, Yurika Otoki, Hidetaka Uehara, Kiyotaka Nakagawa. Corrigendum to “Preparation of saturated fatty acid hydroperoxide isomers and determination of their thermal decomposition products - 2-alkanones and lactones” [Food Chem.: X 21 (2024) 101074] (Food Chemistry: X (2024) 21, (S2590157523005175), (10.1016/j.fochx.2023.101074)). Food Chemistry: X. 2024. 21
  • Kanji Aoyagi, Shunji Kato, Daisuke Isaka, Yoshinori Sekiguchi, Yurika Otoki, Hidetaka Uehara, Kiyotaka Nakagawa. Corrigendum to "Preparation of saturated fatty acid hydroperoxide isomers and determination of their thermal decomposition products - 2-alkanones and lactones" [Food Chem.: X 21 (2024) 101074]. Food chemistry: X. 2024. 21. 101131-101131
  • Kanji Aoyagi, Shunji Kato, Daisuke Isaka, Yoshinori Sekiguchi, Yurika Otoki, Hidetaka Uehara, Kiyotaka Nakagawa. Preparation of saturated fatty acid hydroperoxide isomers and determination of their thermal decomposition products - 2-alkanones and lactones. Food chemistry: X. 2024. 21. 101074-101074
  • Chikara Kato, Ibuki Kusumoto, Shunji Kato, Yurika Otoki, Junya Ito, Hirono Totsuka, Arun Rajgopal, Jina Hong, Kiyotaka Nakagawa. Induction of ferroptosis in human keratinocyte HaCaT cells by squalene hydroperoxide: Possible prevention of skin ferroptosis by botanical extracts. Biochemical and biophysical research communications. 2024. 698. 149553-149553
  • Hirotada Saito, Shunji Kato, Naoki Shimizu, Takumi Takahashi, Mirinthorn Jutanom, Junya Ito, Satoshi Kasatani, Kiyotaka Nakagawa. LC-MS/MS analysis of milk triacylglycerol hydroperoxide isomers which are generated corresponding to the photo- and thermal-oxidation. Food Research International. 2024. 178
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MISC (187):
  • 加藤俊治, 兪佳娜, 乙木百合香, 仲川清隆. トコフェロールが脂質光酸化に与える影響:波長別の光を用いた検討. ビタミン. 2023. 97. 4
  • 乙木百合香, 加藤俊治, 石川大太郎, 仲川清隆. 植物油酸化原因を迅速に見極める近赤外分光分析法の構築. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77th
  • 重松孝暢, 高田朋之, 乙木百合香, 伊藤隼哉, 加藤俊治, 横山光子, 松本哲哉, 江藤淳, 仲川清隆. Relationship between water activity and lipid oxidation: Involvement of Maillard reaction or not. 日本メイラード学会年会プログラム・抄録集. 2023. 33rd
  • 仲川清隆, 高橋巧, 加藤俊治, 吉永和明, 桐明絢, 後藤直宏, 池田郁男. 食べた過酸化脂質はどのように消化・吸収されるのか?(ラットを用いた評価). 日本酸化ストレス学会学術集会プログラム・抄録集. 2023. 76th
  • 加藤俊治, 乙木百合香, 仲川清隆. Unique Structural Information Obtained from Metal Adducts on Mass Spectrometry. オレオサイエンス. 2022. 22. 6
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Patents (3):
  • ゴマリグナンの定量方法
  • 油脂の酸化原因の特定方法
  • 油脂のアクロレイン生成能を評価する方法
Books (3):
  • 医薬品/化粧品/食品分野におけるHPLC・GC分析テクニック
    (株)技術情報協会 2020
  • 「紫外線をあびたら何を食べる?~酸化ストレスと抗酸化食品~」
    2020
  • 食用油、保存に気をつけていますか? ~油脂酸化の化学~
    2019
Lectures and oral presentations  (33):
  • 食品中の多様なトリアシルグリセロール分子種の酸化解析
    (第31回ビタミンE研究会 2020)
  • 油脂中のトコフェロール酸化物の解析
    (第31回ビタミンE研究会 2020)
  • Structural analysis of lipid hydroperoxides using mass spectrometry: exploring cause of hydroperoxide generation
    (International conference on clinical lipid nutrition 2019)
  • 質量分析を用いた様々な油脂の酸化原因の解析
    (第19回基準油脂分析試験法セミナー 2019)
  • ヒト皮脂中のスクアレンの酸化機構解析
    (日本農芸化学会東北支部第154大会 2019)
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Education (3):
  • 2011 - 2014 東北大学大学院 農学研究科 博士後期課程
  • 2009 - 2011 東北大学大学院 農学研究科 博士前期課程
  • 2005 - 2009 Hirosaki University Faculty of Agriculture and Life Science
Professional career (1):
  • 博士(農学) (東北大学)
Work history (7):
  • 2022/04 - 現在 東北大学大学院 農学研究科 J-オイルミルズ油脂イノベーション共同研究講座 准教授
  • 2019/04 - 2022/03 Tohoku University
  • 2017/04 - 2019/03 Tokai University School of Medicine
  • 2016/04 - 2017/03 東北大学大学院 農学研究科 機能分子解析学 教育研究支援者
  • 2015/04 - 2016/03 Nippon Medical School
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Awards (18):
  • 2024/05 - 日本栄養食糧学会 技術賞
  • 2024/03 - 日本農芸化学会 BBB論文賞
  • 2024/01 - 公益社団法人日本油化学会 第11回若手研究者奨励賞
  • 2023/09 - 公益社団法人日本油化学会 Award of the JOCS’s Selected Lecture
  • 2022/08 - 2nd World Congress on Oleo Science RSC Advances Award
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※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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