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J-GLOBAL ID:201801017470242068   Update date: Oct. 05, 2024

Otahara Miho

オオタハラ ミホ | Otahara Miho
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (3): Other ,  Other ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (7): 官能評価 ,  テクスチャー ,  澱粉性食品 ,  米 ,  澱粉 ,  米飯 ,  調理科学
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 2023 - 2026 米粒内部の糊化の可視化・定量化に基づく新しい米飯評価方法の確立と食感制御への活用
  • 2024 - 家庭における食器の使い方と属人性からみる「和食」の継承
  • 2024 - デンプン加工食品の物性と固体NMRによるでんぷん構造の相関解明
  • 2023 - 2024 野菜への塩味付与に真空包装処理を利用した新規調理法に関する研究
  • 2022 - 2023 日本におけるクレープに関する食文化および 調理科学的研究
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Papers (17):
  • 渋沢ひかり, 大石恭子, 大田原美保, 香西みどり. Effect of Adding Water during Cooking Brown Rice in Bikkuridaki method on the Cooking Properties and the Qualities of the Brown Rice. Journal of Cookery Science of Japan. 2023. 56. 3. 123-131
  • Development of a lexicon of Japanese texture terms related to bakery products for a trained panel. 2023. 70. 5. 195-206
  • Mitsuru Fukuhara, Miho Otahara, Kyoko Ohishi, Midori Kasai. Properties of grain internal appearance and early staling of three varieties of cooked brown rice investigated using the squashed cooked rice grain method. Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi. 2022. 69. 10. 457-466
  • 谷井 潤郎, 大田原 美保. 食用塩の操作性に関する簡易評価法 -溶けやすさ-. 日本調理科学会誌. 2021. 54. 3. 157-161
  • 郡山貴子, 小川歩実, 大田原美保, 大石恭子, 香西みどり. 新規食材としての野菜ゲルの加熱調理特性と冷凍および凍結乾燥耐性. 日本家政学会誌. 2021. 72. 2. 74-85
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MISC (14):
  • 大田原美保, 小澤茉以, 熊谷美智世. ヘンプパウダーの添加がマフィンの性状と食味特性に及ぼす影響. 日本家政学会2022年大会研究発表要旨集. 2022. 74. 49
  • 森田 亜紀, 大田原 美保. 分析型パネルのためのベーカリー製品のテクスチャー用語の体系化. 一般社団法人日本調理科学会2022年度大会要旨集. 2022. 1
  • 森田 亜紀, 大田原 美保. 保存温度と配合の異なる食パンの老化感の評価. 一般社団法人日本官能評価学会2022年大会研究発表要旨集. 2022. 1
  • 森田 亜紀, 大田原 美保. ストレート法食パンの老化感に関する官能特性と食感分析による評価 一般社団法人日本官能評価学会2021年大会. 一般社団法人日本官能評価学会2021年大会研究発表要旨集. 2021. 20
  • 大田原 美保, 市川 澄. ラスク様食品のサクサク感と水分含量の関係および食感の数値化. 2021年度日本調理科学会大会研究発表要旨集. 2021. 32
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Books (4):
  • 新編調理科学実験
    アイ・ケイコーポレーション 2023 ISBN:9784874923856
  • 「調理科学実験書ーおいしさのメカニズムを探る」
    光生館 2021
  • 新調理学プラス : 健康を支える食事を実践するために
    光生館 2020 ISBN:9784332050438
  • 「新版調理実習書」
    学建書院 2019
Lectures and oral presentations  (27):
  • すし職人とすしロボットのしゃり玉の力学的特性の比較
    (一般社団法人日本調理科学会2024年大会 2024)
  • クロワッサンとメロンパンの保存による テクスチャーの変化と水分含量および澱粉の老化の関係
    (一般社団法人日本調理科学会2024年大会 2024)
  • クロワッサンとメロンパンのアンケート調査と官能評価による分析
    (一般社団法人日本調理科学会2024年大会 2024)
  • 真空包装処理がそば切りの力学物性と食味特性に及ぼす影響
    (一般社団法人日本調理科学会2024年大会 2024)
  • 真空包装が生野菜の調味と食感に及ぼす影響
    (一般社団法人日本家政学会2024年大会 2024)
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Education (2):
  • 2015 - 2018 Ochanomizu University Graduate School of Humanities and Sciences Life Sciences
  • 1992 - 1994 お茶の水女子大学大学院家政学研究科食物学専攻
Professional career (1):
  • 博士(学術) (お茶の水女子大学大学院人間文化創成科学研究科ライフサイエンス専攻)
Work history (11):
  • 2022/04 - 現在 Otsuma Women's University Graduate School Graduate School of Studies in Human Culture Studies in Human Life Sciences Professor
  • 2021/04 - 現在 Otsuma Women's University Faculty of Home Economics Department of Food Science
  • 2019/04 - 2021/03 Tokyo Seiei College Faculty of Health and Nutrition Department of Food Sciences
  • 2018/04 - 2019/03 Tokyo Seiei College Faculty of Health and Nutrition Department of Food Sciences Associate Professor
  • 2015 - 2018/03 Tokyo Seiei College
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Committee career (7):
  • 2024/04 - 現在 一般社団法人日本学会調理科学会 代議員
  • 2023/12 - 現在 一般社団法人日本官能評価学会 編集委員
  • 2022/04 - 現在 公益社団法人日本食品科学工学会 和文誌編集委員
  • 2014/04 - 現在 NPO法人うま味インフォメーションセンター 会員
  • 2020/06 - 2024/06 一般社団法人 日本調理科学会 論文誌編集委員
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Awards (3):
  • 2019 - 日本食品科学工学会 論文賞
  • 2019 - 生活科学系コンソーシアム 学術奨励賞
  • 2013 - お茶の水女子大学 食物学奨学金
Association Membership(s) (6):
JAPANESE SOCIETY FOR SENSORY EVALUATION ,  THE JAPAN ASSOCIATION FOR THE INTEGRATED STUDY OF DIETARY HABITS ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  THE JAPAN SOCIETY OF HOME ECONOMICS ,  THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE ,  日本応用糖質学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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