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J-GLOBAL ID:201801020891723872   Update date: Apr. 17, 2024

Nakamoto Mariko

ナカモト マリコ | Nakamoto Mariko
Affiliation and department:
Other affiliations (1):
  • 国立研究開発法人国立長寿医療研究センター  研究生
Homepage URL  (1): https://nrid.nii.ac.jp/nrid/1000040722533/
Research field  (4): Hygiene and public health (non-laboratory) ,  Hygiene and public health (laboratory) ,  Home economics, lifestyle science ,  Healthcare management, medical sociology
Research keywords  (10): work site population ,  middle-aged and elderly ,  insulin resistance ,  cognitive function ,  Allergic diseases ,  isoflavone ,  soy bean ,  Nutrition ,  Nutritional epidemiology ,  Public health nutrition
Research theme for competitive and other funds  (15):
  • 2023 - 2025 eye-tracking 解析に基づく健康的な食選択行動を決定づける要因の解明
  • 2022 - 2024 日本人勤労者における食事多様性と炎症マーカーとの関連の検討
  • 2020 - 2024 The longitudinal associations between soybeans intake and changes in brain volume among Japanese middle aged and older dwellers.
  • 2019 - 2022 Function of dietary polymethoxylated flavonoid on metabolism and immune function.
  • 2020 - 2021 地域在住日本人の大豆製品摂取に寄与する食環境・食行動・食意識関連因子の探索的検討
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Papers (65):
  • 中本, 真理子, 中本, 晶子, 酒井, 徹. 管理栄養士を目指す学生に対する給食経営管理実習による実習効果 : 管理栄養士のコンピテンシーへ及ぼす影響-Effects of Practical Training in Food Service Management for University Students Aiming to Become Registered Dietitians : Impact on the Competency of Registered Dietitians. 大学教育研究ジャーナル. 2024. 21. 19-26
  • Mako Yamamoto, Yuko Tanaka, Risako Takeda, Akiko Nakamoto, Mariko Nakamoto, Hideo Yagita, Tohru Sakai. Soy isoflavone genistein attenuates the efficacy of immune checkpoint therapy in C57BL/6 mice inoculated with B16F1 melanoma and a high PD-L1 expression level reflects tumor resistance. Journal of clinical biochemistry and nutrition. 2024. 74. 1. 57-62
  • 中本 真理子, 東條 歩実, 山田 佳奈, 虎見 昂輝, 中本 晶子, 秦 明子, 安藝 菜奈子, 四釜 洋介, 坂東 由記子, 市原 多香子, et al. 徳島県勤労者における食事摂取の多様性と炎症マーカーとの関連. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77回. 253-253
  • Akiko Nakamoto, Yuwa Hirabayashi, Chieri Anzaki, Mariko Nakamoto, Emi Shuto, Yoshitaka Nii, Tohru Sakai. Effects of polymethoxyflavonoids on T helper 17 cell differentiation in vitro and in vivo. The journal of medical investigation : JMI. 2023. 70. 1.2. 166-170
  • Mariko Nakamoto, Tsuzuri Nagashima, Yukiko Tanaka, Satomi Ono, Yuki Iwasaki, Akiko Nakamoto, Shu Zhang, Kaori Kinoshita, Kanae Furuya, Tomoko Imai, et al. Validation of a dietary balance score in middle-aged and older community-dwelling Japanese. The journal of medical investigation : JMI. 2023. 70. 3.4. 377-387
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MISC (122):
  • 酒井徹, 山本真子, 中本晶子, 中本真理子. ガン免疫チェックポイント療法に対する大豆イソフラボンの併用投与に関する研究. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77th
  • 前田翼, 中本真理子, 山岡一平. 社員食堂を導入している企業の勤労者における年齢・社員食堂利用率に基づく食事意識および食品摂取の比較検討. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77th
  • 中本晶子, 服部蒔季, 中本真理子, 酒井徹. 抗炎症機構に対するポリメトキシフラボノイドの作用. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77th
  • 酒井徹, 山本真子, 中本晶子, 中本真理子, 八木田秀雄. Effects of Soy Isoflavones on Immune Checkpoint Therapy against Cancer. 大豆たん白質研究. 2023. 25
  • 虎見昂輝, 中本真理子, BUI Thi Thuy, 中本晶子, 酒井徹. 若年者における空腹状態に起因する食選択行動に及ぼす食品注視時間の影響. 栄養学雑誌. 2023. 81. 5 Supplement
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Books (2):
  • 公衆栄養学第5版
    株式会社 講談社サイエンティフィク 2015
  • 臨床栄養実践ガイド
    株式会社 中外医学社 2014
Education (3):
  • 2010 - 2013 The University of Tokushima Graduate School of Nutrition and Bioscience
  • 2008 - 2010 The University of Tokushima Graduate School of Nutrition and Bioscience
  • 2004 - 2008 The University of Tokushima Faculty of Medicine School of Nutrition
Professional career (1):
  • 博士(栄養学) (徳島大学)
Work history (4):
  • 2021/01 - 現在 徳島大学大学院 医歯薬学研究部 実践栄養学分野 講師
  • 2015/04 - 2020/12 The University of Tokushima
  • 2014/04 - 2015/03 国立長寿医療研究センター 老年学・社会科学研究センター NILS-LSA活用研究室 流動研究員
  • 2013/04 - 2014/03 日本学術振興会 特別研究員PD 特別研究員PD
Committee career (2):
  • 2015/09 - 2015/12 徳島県農林水産部 とくしま水産創生ビジョン検討委員会 とくしま水産創生ビジョン検討委員
  • 2013/08 - 2015/07 徳島県食の安全安心審議会 徳島県食の安全安心審議委員
Awards (8):
  • 2023/12 - Tokushima University Tokushima University Young Researchers President’s Award 2024
  • 2021/03 - 徳島大学 医学部優秀教育賞
  • 2019/01 - 徳島大学医学部 岡奨学賞
  • 2013/03 - 徳島大学 徳島大学学生表彰
  • 2013/01 - 公益財団法人 康楽会 康楽賞
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Association Membership(s) (5):
JAPAN EPIDEMIOLOGICAL ASSOCIATION ,  JAPANESE SOCIETY OF PUBLIC HEALTH ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  日本給食経営管理学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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