Rchr
J-GLOBAL ID:202001002120301011   Update date: Sep. 18, 2024

TAKEMOTO -TANAKA SAYURI

タケモト サユリ | TAKEMOTO -TANAKA SAYURI
Affiliation and department:
Job title: 上級研究員
Research field  (4): Cell biology ,  Nutrition and health science ,  Molecular biology ,  Food sciences
Papers (9):
  • 渡邊紘介、田中小百合、長谷部未来、萩野太徳、伊藤廉. 弱酸性カラーにおける茶カテキンを応用した毛髪染色制御. フレグランスジャーナル. 2016. 434. 44
  • Study of preservation method of Dioscorea japonica and development of recipes utilizing the high functionality. 2016. 22. 39-46
  • 田中小百合. オオムギ由来Nudix hydrolase遺伝子の発現と機能に関する研究. 2015
  • Sayuri Tanaka, Makoto Kihara, Manabu Sugimoto. Structure and molecular characterization of barley nudix hydrolase genes. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2014. 79. 3. 394-401
  • Toshiko Suzuki-Yamamoto, Sayuri Tanaka, Izumi Tsukayama, Miki Takafuji, Takae Hanada, Toshiya Arakawa, Yuki Kawakami, Masumi Kimoto, Yoshitaka Takahashi. Dioscorea japonica extract down-regulates prostaglandin E2 synthetic pathway and induces apoptosis in lung cancer cells. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. 2014. 55. 3. 162-167
more...
Books (2):
  • 「減塩でおいしいメニュー開発」「学校給食4月号」
    2023
  • 国循の厳選 おいしい!!かるしおレシピ 今日から始める減塩メニュー100
    NHK出版 2021
Lectures and oral presentations  (29):
  • よくわかる「かるしお®︎」給食施設での 減塩の導入と定着を図る
    (町田市 第2回特定給食施設栄養管理講習会 2024)
  • 減塩をおいしく・楽しく続けられるための かるしお®の戦略について
    (保健医療福祉における普及と実装科学研究会(D&I科学研究会:RADISH)第10回学術集会)
  • 国循がすすめるかるしお®︎プロジェクトと おいしい減塩食のコツをご紹介
    (令和6年度公益財団法人 宮崎県栄養士会 心臓病予防のための適塩摂取研修会)
  • 食塩と健康
    (たんきゅう塾NEO たんきゅうα 2024)
  • 今日からあなたもかるしお®︎ファミリー! 減塩がおいしく・楽しく続けられるコツをご紹介
    (中日病院世界高血圧デー啓発イベント)
more...
Works (24):
  • おだしが香る♫かるしお親子丼〜Karushioh oyakodon, chicken and egg on rice〜
    2021 - 現在
  • かるしおスモークサーモンと大根とゆずのカルパッチョ〜Karushioh smoked salmon, radish and yuzu carpaccio〜
    2021 - 現在
  • 【完全保存版】新刊かるしおレシピ本発売!簡単・時短・減塩!かるしおみそ玉 〜LESS SALT MISO BALL〜
    2021 - 現在
  • 【完全保存版】新刊かるしおレシピ本発売!基本の野菜の切り方〜BASIC WAY TO CUT VEGETABLE〜
    2021 - 現在
  • 【完全保存版】新刊かるしおレシピ本発売!かるしおスプーンの使い方〜HOW TO USE KARUSHIOH SPOON〜
    2021 - 現在
more...
Professional career (2):
  • 農学博士 (国立大学法人 岡山大学)
  • 栄養学修士 (岡山県立大学)
Awards (5):
  • 2021/10 - Young Researcher Encouragement Award Development of "KARUSHIOH Recipes" Aimed at Preventing Cardiovascular Disease Overseas 〜 Case Study for Menu in Russian Hospital Food using Online〜
  • 2019/11 - 国立病院総合医学会 循環器病予防を目指した減塩料理”かるしおレシピ”の海外展開 第73回国立病院総合医学会 ベストポスター賞
  • 2019/10 - 日本高血圧学会 第42回日本高血圧学会総会 女性研究者奨励賞 循環器病予防を目指した”かるしおレシピ”の開発 ~レシピ集を活用した海外へのアプローチ~
  • 2015/03 - 日本農芸化学会 日本農芸化学会 中四国支部学生奨励賞
  • 2014/06 - おかやまバイオアクティブ研究会 おかやまバイオアクティブ研究会第45回シンポジウム 学生奨励賞
Association Membership(s) (3):
日本栄養改善学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本栄養食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page