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J-GLOBAL ID:202001009968235005   Update date: Oct. 08, 2024

Mitsuru Tanaka

タナカ ミツル | Mitsuru Tanaka
Affiliation and department:
Research field  (2): Analytical chemistry ,  Food sciences
Research keywords  (10): imaging ,  LC-MS ,  absorption ,  Intestinal absorption ,  Polyphenols ,  Bioactive peptides ,  Food analysis ,  MALDI-MS ,  Mass spectrometry ,  Bioavailability
Research theme for competitive and other funds  (23):
  • 2023 - 2027 カスタマイズ可能な光学センシングの確立と社会・生活に新たな価値をもたらす光情報の高度利用創出
  • 2024 - 2025 新規レーザー脱離イオン化質量分析法を用いた尿中代謝物の網羅計測によるがん診断技術の開発
  • 2023 - 2024 味・香り・食感デジタル化技術を駆使した食の深奥質感の評価・予測への挑戦
  • 2021 - 2024 Prevention of impaired cognitive function by food factors
  • 2023 - 2023 カーボンブラック支援質量分析を用いた尿中代謝物計測による早期がん診断技術の開発
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Papers (58):
  • Tanaka, Mitsuru, Arima, Keishiro, Ide, Haruna, Koshi, Mariko, Ohno, Naoto, et al. Application of graphite carbon black assisted-laser desorption ionization-mass spectrometry for soy sauce product discrimination. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2024
  • Lihong Cheng, Caiyue Shi, Saya Nakamura, Nana Esaki, Yuka Ichiba, Mitsuru Tanaka, Kenta Sakai, Toshiro Matsui. Adiponectin-Receptor Agonistic Dipeptide Tyr-Pro Stimulates the Acetylcholine Nervous System in NE-4C Cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2024. 72. 13. 7121-7129
  • Lihong Cheng*, Mitsuru Tanaka*, Atsuko Yoshino, Yuki Nagasato, Fuyuko Takata, Shinya Dohgu & Toshiro Matsui (equal contribution). A memory-improving dipeptide, Tyr-Pro, can reach the mouse brain after oral administration. Scientific Reports. 2023. 13. 16908
  • Tae Hun Hahm, Toshiro Matsui*, and Mitsuru Tanaka* (*Corresponding author). Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Mass Spectrometry Imaging of Tissues via the Formation of Reproducible Matrix Crystals by the Fluorescence-Assisted Spraying Method: A Quantification Approach. Analytical Chemistry. 2022
  • Mitsuru Tanaka, * Keishiro Arima, Tomotaka Takeshita, Yuri Kunitake, Naoto Ohno, Miho Imamura, and Toshiro Matsui (*Corresponding author). Laser Desorption Ionization-Mass Spectrometry with Graphite Carbon Black Nanoparticles for Simultaneous Detection of Taste- and Odor-Active Compounds. ACS Applied Nano Materials. 2022
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MISC (26):
  • Mitsuru Tanaka. Analytical evaluation of food quality. Analytical Sciences. 2024. 40. 2. 225-226
  • 園田 英人, 田中 充, 松井 利郎, 沖 英次. がんのにおい発生の分子機序解明と新しいがん診断法の開発. 2024
  • 松井利郎, 田中 充. 食品因子の腸管吸収の質量分析イメージング法. 2023
  • 田中 充. 機能性ペプチドの体内吸収評価の重要性. 2023
  • 田中 充. 食品成分の体内吸収・代謝挙動評価技術. 2023
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Lectures and oral presentations  (135):
  • 分析化学的アプローチで食の機能と品質に迫る 〜新たな食科学研究を目指して〜
    (令和5年度 日本農芸化学会西日本支部例会 2023)
  • 生体利用性を可視化する新たな食機能評価
    (日本薬学会第143年会 2023)
  • Simultaneous detection of food compounds by a graphite carbon black-aided laser desorption ionization-mass spectrometry
    (22nd IUNS-ICN INTERNATIONAL CONGRESS OF NUTRITION IN TOKYO 2022)
  • Metabolic behavior of soybean protein glycinin in rat bloodstream by a coumarin-tagged MALDI-MS analysis
    (22nd IUNS-ICN INTERNATIONAL CONGRESS OF NUTRITION IN TOKYO 2022)
  • Evidence on a brain transport of anti-cognitive dipeptide, Tyr-Pro, after oral administration to mice
    (22nd IUNS-ICN INTERNATIONAL CONGRESS OF NUTRITION IN TOKYO 2022)
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Committee career (5):
  • 2018/11 - 2020/05 九州大学 九州大学五感応用デバイス研究開発センター 複担
  • 2018/04 - 2020/03 日本食品科学工学会 西日本支部 幹事
  • 2016/04 - 2018/10 九州大学 味覚・嗅覚センサ研究開発センター (複担)
  • 2015/04 - 2017/02 日本食品科学工学会 西日本支部 幹事
  • 2014/03 - 2015/02 日本分析化学会九州支部 幹事
Awards (15):
  • 2023/03 - 九州大学大学院農学研究院賞 令和4年度 九州大学大学院農学研究院賞
  • 2023/03 - 公益財団法人 安藤スポーツ・食文化振興財団 食創会 第27回安藤百福賞 発明発見奨励賞
  • 2022/11 - 公益財団法人農学会 第21回日本農学進歩賞受賞
  • 2019/03 - 日本農芸化学会 日本農芸化学会2019年度大会 優秀発表
  • 2018/03 - 日本農芸化学会 2017年度 BBB Most-Cited Paper Award
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Association Membership(s) (5):
The Japanese Society for Food Analysis ,  Japan Society of Nutrition and Food Science ,  Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry ,  The Japanese Society for Food Science and Technology ,  The Japan Society for Analytical Chemistry
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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