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J-GLOBAL ID:202001016606553684   Update date: Nov. 14, 2024

Tanaka Seiya

タナカ セイヤ | Tanaka Seiya
Affiliation and department:
Job title: 助教
Research field  (2): Nutrition and health science ,  Food sciences
Research keywords  (6): Separation of positional isomer ,  LC-MS/MS ,  Functional lipids ,  Quercetin ,  Polyphenol ,  Phospholipids
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 2023 - 2027 12α水酸化胆汁酸による肝脂質蓄積機構ー脂質輸送と鉄代謝の寄与ー
  • 2023 - 2025 脳におけるDHAの最適な投与形態および脳内代謝を精査する研究
  • 2023 - 2024 リン脂質に結合する脂肪酸の種類がヘスペリジンの吸収促進作 用に与える影響の評価
  • 2023 - 2024 ケルセチン摂取後の血中主要抱合体であるケルセチンヘテロ抱合体の生理機能解明
  • 2022 - 2024 食品中機能性成分の相乗効果を高感度に検出する生体中蓄積脂肪燃焼作用評価システムの構築
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Papers (20):
  • Aya Yoshinaga-Kiriake, Kazuaki Yoshinaga, Sae Miyagawa, Kanako Yoshino, Seiya Tanaka, Takumi Takahashi, Shunji Kato, Junya Ito, Yurika Otoki, Kiyotaka Nakagawa, et al. Comparison of the Catabolic Rates of Linoleic and Oleic Acid Hydroperoxides Using 13CO2 Expired from Mice. Journal of oleo science. 2024. 73. 6. 847-855
  • Nishimura Kazuya, Huang Xiannan, Yoshinaga-Kiriake Aya, Yahata Yuna, Tanaka Seiya, Gotoh Naohiro, Yoshinaga Kazuaki. Formation of Epoxy Fatty Acids in Triacylglycerol Standards during Heating. Journal of Oleo Science. 2024. 73. 5. 637-644
  • Weeranuch Lang, Takayoshi Tagami, Yuya Kumagai, Seiya Tanaka, Hye-Jin Kang, Masayuki Okuyama, Wataru Saburi, Haruhide Mori, Tohru Hira, Chaehun Lee, et al. Tunable structure of chimeric isomaltomegalosaccharides with double α-(1 → 4)-glucosyl chains enhances the solubility of water-insoluble bioactive compounds. Carbohydrate polymers. 2023. 319. 121185-121185
  • Mayu Tanaka, Mina Kurose, Shigekazu Yano, Seiya Tanaka, Naohiro Gotoh, Yoshimune Nonomura. Structure-activity relationship on selective antibacterial activity of nonionic surfactants. Journal of Surfactants and Detergents. 2023. 26. 6. 789-795
  • Ga-Hyun Joe, Masafumi Masuoka, Ryosuke Reisen, Seiya Tanaka, Hiroki Saeki. Development of a Sequential Fractionation-and-Recovery Method for Multiple Anti-Inflammatory Components Contained in the Dried Red Alga Dulse (Palmaria palmata). Marine drugs. 2023. 21. 5
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MISC (7):
  • NAORBE Marissa Castro, TANAKA Seiya, KABEYA Naoki, HAGA Yutaka. A possible source of vitamin B compounds of microalgae for rainbow trout diet. 日本水産学会大会講演要旨集(CD-ROM). 2023. 2023
  • 田中誠也. 非活動期における脂肪酸代謝を高める食品成分の探索とその作用比較. 三島海雲記念財団研究報告書(CD-ROM). 2023. 60
  • 藤原果奈, 田中誠也, 小山智之, 後藤直宏. Establishment of a quantitative method for positional isomeric phospholipids using LC/MS/MS. 質量分析総合討論会講演要旨集. 2023. 71st
  • 黄顕南, 田中誠也, 吉永和明, 後藤直宏. 揚げ油に含まれるエポキシ脂肪酸がマウスの脂質代謝に及ぼす影響. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77th
  • 田中誠也, 藤原果奈, 北村哲志, 後藤直宏. DHAの継続摂取は脳においてsn-1位にDHAが結合したリン脂質異性体を増大させる. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77th
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Lectures and oral presentations  (19):
  • Development of a quantitative method for phospholipid positional isomers in the brain
    (International Conference of Biological Lipids (ICBL2024) 2024)
  • DHAの継続摂取は脳においてsn-1位DHAが結合したリン脂質異性体を増大させる
    (第77回日本栄養食糧学会 2023)
  • 有機合成と安定同位体を用いたリン脂質、脂肪酸の研究
    (日本農芸化学会北海道・東北支部 若手の会 2022)
  • 有機合成と分析技術を用いた脂質の研究
    (日本栄養・食糧学会 北海道支部セミナー 2022)
  • What is a major quercetin-conjugate in plasma and urine after quercetin ingestion?
    (2022)
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Education (3):
  • 2016 - 2019 北海道大学大学院農学院応用生物科学専攻社会人博士課程
  • 2013 - 2015 北海道大学大学院農学院応用生物科学専攻修士課程
  • 2009 - 2013 北海道大学農学部生物機能化学科
Work history (2):
  • 2020/04 - 現在 Tokyo University of Marine Science and Technology Department of Food Science and Technology Assistant Professor
  • 2015/04 - 2020/09 Agilent Technologies, Inc.
Awards (5):
  • 2021/09 - 日本ポリフェノール学会第14回学術集会 若手優秀発表賞
  • 2018/03 - 日本農芸化学会 論文賞(Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry) Simultaneous collection of the portal and superior vena cava blood in conscious rats defined that intestinal epithelium is the major site of glucuronidation, but not sulfation and methylation, of quercetin
  • 2017/10 - 8th International Conference on Polyphenols and Health Poster Award
  • 2014/09 - 第63回日本応用糖質科学会 ポスター賞
  • 2013/11 - 日本食物繊維学会 第18回学術集会 発表賞
Association Membership(s) (3):
日本ポリフェノール学会 ,  日本油化学会 ,  日本栄養食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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