Rchr
J-GLOBAL ID:202001018054694108   Update date: Apr. 24, 2024

KAWAGUCHI Makiko

カワグチ マキコ | KAWAGUCHI Makiko
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2011 - 2014 Detection of Nobel Food Components for Preventing Altheimer's Disease and Evidence of its Action Mechanizum
  • 2001 - 2003 大麦分級紛中アミノペプチダーゼの利用に向けての諸性質の解明
Papers (25):
  • 川口真規子, 松木宏美. 明治時代の洋菓子再現と現代風アレンジ. 神戸松蔭女子学院大学研究紀要. 2022. 3. 73-84
  • Makiko Kawaguchi, Yoichi Kamata and Shinichiro Kawai. Subject of Regional Partnership: Practical Training on Food Design Using Regional Farm Products. 2018. 45. 65-67
  • Makiko Kawaguchi, Kohei Maruyama, Makoto Yamada. The differences of nutrition components among various dessert banana cultivars. Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi. 2016. 69. 2. 75-79
  • 土井裕司, 中間梨沙, 山中裕佳子, 川口真規子. うどん出汁中でのうま味物質の含量による地域比較. 日本うどん学会誌. 2009. 6. 6. 60-69
  • 土井裕司,谷 康子,斉藤美嘉,川口真規子. うどんから見た日本の東西. 関西文化のメカニズム(関西文化研究叢書10). 2008. 10. 315-322
more...
MISC (1):
  • 川口真規子. うどんだしと具材-日本の東西による違い. おいしさの科学. 2009. 9. 1-8
Books (1):
  • 明治時代の洋菓子再現 -ボイルカスターケーキ、ベカーカスターケーキ、ジヨンネーケーキ、コムモンジャンブルス、パンバタプリン-
    神戸の文化発信実行委員会 2020
Lectures and oral presentations  (16):
  • Antioxidative Activity and Restoration Abiirity on Oxidative Damaged PC12 Cells of Yuzu<I> (Citrus junos)</I>
    (Asian Congress of Nutrition 2019 2019)
  • 日本産大麦由来ペプチドのPC12細胞増殖および微小管形成に及ぼす影響
    (第71回日本栄養・食糧学会大会 2017)
  • The effects of oligopeptides from Japanese barley flour against PC12 cells growth and microtubule assembly
    (21th Internationnal Congress of Nutrition 2017 2017)
  • リン脂質過酸化物により劣化した分化PC12細胞に及ぼす各種抗酸化剤の影響
    (第70回日本栄養・食糧学会大会 2016)
  • The differences of nutrition components among various dessert banana cultivars
    (Asian Congress of Nutrition 2015 2015)
more...
Education (2):
  • 1996 - 1998 Mukogawa Women's University Graduate School, Division of Home Economics
  • 1985 - 1989 Nara Women's University Faculty of Home Economics
Professional career (3):
  • 家政学士 (奈良女子大学)
  • 修士(家政学) (武庫川女子大学大学院)
  • 博士(学術) (奈良女子大学)
Work history (6):
  • 2018/04 - 現在 Kobe Shoin Women's University Faculty of Human Sciences Department of Urban Life Studies Associate Professor
  • 2015/04 - 2018/03 甲子園大学 栄養学部フードデザイン学科 准教授
  • 2010/04 - 2015/03 甲子園大学 栄養学部フードデザイン学科 専任講師
  • 2003/04 - 2010/04 兵庫栄養調理製菓専門学校 栄養士科 専任講師
  • 1998/04 - 2003/03 武庫川女子大学 生活環境学部食物栄養学科 助手
Show all
Association Membership(s) (3):
日本調理科学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本栄養・食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page