Rchr
J-GLOBAL ID:202001018481444210   Update date: Oct. 02, 2023

Hara Yurie

ハラ ユリエ | Hara Yurie
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (3): Food sciences ,  Nutrition and health science ,  Sports science
Research keywords  (4): 栄養生理、生活習慣病 ,  機能性食品、食品加工、調理科学 ,  栄養生理、糖尿病 ,  スポーツ栄養、疲労、貧血
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2021 - 2024 2型糖尿病治療薬メトホルミンと相互作用する食品成分の検討
  • 2018 - 2022 Studies on Indonesian stingless bee propolis to develop products as functional materials
  • 2020 - 成年女性の赤血球膜中エイコサペンタエン酸(EPA)濃度と溶血の相関性に関する研究
  • 2014 - 2017 呼吸器疾患に伴う多血症の食事療法に関する研究~クエン酸からのアプローチ~
  • クエン酸の疲労軽減メカニズムに関する研究、魚油摂取と溶血性貧血の相関性に関する研究、血糖上昇抑制作用を有する食品に関する研究
Show all
Papers (11):
  • Nakamichi Watanabe, Yurie Hara, Haruka Tashiro, Hideyuki Aoki. Antioxidant activity of tempe fermented by three different Rhizopus species. Food science and technology research. 2023. 29. (2)
  • Yurie Hara, Satoshi Kume, Yosky Kataoka, Nakamichi Watanabe. Changes in TCA cycle and TCA cycle-related metabolites in plasma upon citric acid administration in rats. Heliyon. 2021. 7. e08501
  • Yurie Hara, Nakamichi Watanabe. Changes in expression of genes related to glucose metabolism in liver and skeletal muscle of rats exposed to acute hypoxia. Heliyon. 2020. 6. 7. e04334
  • Kanako Oshita, Yurie Hara, Nakamichi Watanabe. Effects of Low-Carbohydrate, High-Fat Diets on Body and Skeletal Muscle Weights in Mice. Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi. 2020. 67. 4. 128-133
  • Yurie Hara, Nakamichi Watanabe. Expression of genes related to glycolysis in the liver and skeletal muscle of rats after citric acid administration. Food and Nutrition Sciences. 2019. 10. 325-332
more...
MISC (1):
  • 原 百合恵, 渡辺 睦行. クエン酸の単独摂取はマウスの糖新生を亢進する. 果汁協会報. 2013. 656. 9-19
Lectures and oral presentations  (25):
  • クエン酸とメトホルミンの投与が2型糖尿病モデルマウスの糖質代謝に与える影響
    (第77回日本栄養・食糧学会大会 2023)
  • クエン酸の摂取がマウスの脂質代謝に及ぼす影響
    (第77回日本栄養・食糧学会大会 2023)
  • 2型糖尿病モデルマウスにおけるクエン酸摂取がメトホルミンの血糖降下作用に及ぼす影響
    (第20回日本機能性食品医用学会総会 2022)
  • Effect of EPA-rich fish oil intake on “red blood cell fragility” in female long-distance athletes
    (2022)
  • メタボローム解析によるラム肉の食味成分比較〜放牧と畜舎飼養の差異〜
    (日本食品科学工学会第66回大会 2019)
more...
Education (1):
  • 2008 - 2012 昭和女子大学 生活科学部 生活科学科 管理栄養士専攻
Professional career (1):
  • 博士(学術) (昭和女子大学大学院 生活機構研究科生活機構学専攻)
Work history (6):
  • 2023/04 - 現在 玉川大学 農学部先端食農学科 准教授
  • 2020/04/01 - 現在 玉川大学大学院 農学研究科資源生物学専攻
  • 2022/04 - 2023/03 Tamagawa University Department of Advanced Food Sciences, College of Agriculture Assistant Professor
  • 2019/04/01 - 2022/03/31 玉川大学 農学部先端食農学科 助教
  • 2017/04/01 - 2019/03/31 東京家政大学 家政学部栄養学科、短期大学部栄養科 期限付助教
Show all
Awards (6):
  • 2017/09 - Japan Oil Chemists' Society Best Poster Award(2nd Asian Conference on Oleo Science and the 56th Annual Meeting of the Japan Oil Chemists' Society) A novel mechanism of dietary fish oil resulting in an increase in swimming time in mice
  • 2017/03 - 生活科学系コンソーシアム 生活科学系コンソーシアム学術奨励賞 低酸素曝露がラットの糖質代謝に与える影響とクエン酸投与の有効性に関する研究
  • 2015/11 - 日本ヘモレオロジー学会総会 最優秀賞(第22回 日本ヘモレオロジー学会総会) 低酸素曝露に対するラットの初期生体応答とクエン酸投与の影響
  • 2013/03 - 日本食品科学工学会 優秀賞(日本食品科学工学会平成25年度関東支部大会 ポスター発表) 摂取したクエン酸はエネルギー代謝にどのような影響を及ぼすのか?
  • 2012/12 - 日本ヘモレオロジー学会 プレゼンテーション賞(第19回 日本ヘモレオロジー学会 ポスター発表) クエン酸摂取はマウスの糖新生を亢進する
Show all
Association Membership(s) (2):
Japanese Society for Medical Use of Functional Foods(JSMUFF) ,  Japan Society of Nutrition and Food Science
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page