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J-GLOBAL ID:202001018938157858   Update date: Feb. 01, 2024

WU XIAO

ウ ショウ | WU XIAO
Affiliation and department:
Job title: 助教
Research field  (1): Measurement engineering
Research keywords  (2): 感性計測評価 ,  センシングデバイス
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2021 - 2026 Development of Novel Taste Sensor Using Allostery
  • 2021 - 2024 Development of electrical resistance taste sensor using ionic liquid and detection of nonelectrolyte taste substances
  • 2020 - 2022 Development of screening-printed sweat sensor using lipid/polymer membranes
Papers (17):
  • Zihong Ye, Tianci Ai, Xiao Wu, Takeshi Onodera, Hidekazu Ikezaki, Kiyoshi Toko. Elucidation of Response Mechanism of a Potentiometric Sweetness Sensor with a Lipid/Polymer Membrane for Uncharged Sweeteners. Chemosensors. 2022. 10. 5
  • Hirofumi Fujimoto, Yusaku Narita, Kazuya Iwai, Taku Hanzawa, Tsukasa Kobayashi, Misako Kakiuchi, Shingo Ariki, Xiao Wu, Kazunari Miyake, Yusuke Tahara, et al. Bitterness compounds in coffee brew measured by analytical instruments and taste sensing system. Food Chemistry. 2021. 342. 128228-128228
  • Xiao Wu, Takeshi Shiino, Yusuke Tahara, Hidekazu Ikezaki, Kiyoshi Toko. Quantification of pharmaceutical bitterness using a membrane electrode based on a hydrophobic tetrakis [3,5-bis (Trifluoromethyl) phenyl] borate. Chemosensors. 2021. 9. 2. 1-13
  • Xiao Wu, Yapeng Yuan, Yusuke Tahara, Masaaki Habara, Hidekazu Ikezaki, Kiyoshi Toko. Reusability Enhancement of Taste Sensor Using Lipid Polymer Membranes by Surfactant Cleaning Treatment. IEEE SENSORS JOURNAL. 2020. 20. 9. 4579-4586
  • Xiao Wu, Kazunari Miyake, Yusuke Tahara, Hirofumi Fujimoto, Kazuya Iwai, Yusaku Narita, Taku Hanzawa, Tsukasa Kobayash, Misako Kakiuch, Shingo Ariki, et al. Quantification of bitterness of coffee in the presence of high-potency sweeteners using taste sensors. Sensors and Actuators B Chemical. 2020. 309. 127784
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MISC (30):
  • Xiao Wu, Kiyoshi Toko. Taste sensor with multiarray lipid/polymer membranes. TRAC-TRENDS IN ANALYTICAL CHEMISTRY. 2023. 158
  • 大西 隼人, 田原 祐助, 矢田部 塁, 巫 霄, 池崎 秀和, 都甲 潔. 完全解離性脂質を用いた医薬品用苦味膜の加速劣化実験における劣化原因の調査. 2020年度応用物理学会九州支部学術講演会. 2020
  • 劉 晨陽,巫 霄,劉 元昌,矢田部 塁,田原 祐助,都甲 潔. 紅茶測定による渋味センサ応答減少の原因解明に関する研究. 電気・情報関係学会九州支部第73回連合大会. 2020
  • 吉松 純平, 宗 科成, 巫 霄, 田原 祐助, 矢田部 塁, 池崎 秀和, 小島 穂菜美, 池上 咲枝里, 吉田 都, 内田 享弘, et al. 無電荷苦味物質を検知する生体模倣味覚センサの開発. 第80回応用物理学会秋季学術講演会. 2019
  • 大西 隼人, 椎野 剛史, 田原 祐助, 巫 霄, 池崎 秀和, 都甲 潔. 完全解離脂質を用いた医薬品用苦味膜の作製. 第80回応用物理学会秋季学術講演会. 2019
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Education (2):
  • 2015 - 2018 九州大学大学院 システム情報科学研究科 博士後期課程
  • 2013 - 2015 九州大学大学院 システム情報科学研究科 博士前期課程
Work history (3):
  • 2020/04 - 現在 Fukuoka Institute of Technology
  • 2019/04 - 2020/03 九州大学 五感応用デバイス研究開発センター 特任助教
  • 2018/04 - 2019/03 Kyushu University
Awards (1):
  • 2015/11 - 11th Asian Conference on Chemical Sensors The Best Presenter Award
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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