Rchr
J-GLOBAL ID:202101004732439772   Update date: Apr. 22, 2024

Yamamoto Yuji

Yamamoto Yuji
Research field  (1): Applied microbiology
Research keywords  (1): Lactic acid bacteria, Bifidobacteria, Streptococci, Stress response, Probiotics
Papers (39):
  • Yuji Yamamoto, Yasunori Suzuki, Reo Tsukuda, Chikara Asai, Masaki Ishizuka, Yuji Tsujikawa, Iwao Sakane, Ro Osawa, Takao Mukai. Genome sequence of Enterococcus gallinarum AH4, a milk oligosaccharide-degrading strain isolated from suckling rats. Microbiology resource announcements. 2023. 12. 10. e0039523
  • R Yamauchi, M Fujisawa, S Koyanagi, A Muramatsu, T Kobayashi, Y Wada, K Akama, M Tanaka, H Kurashige, A Sato, et al. Formate producing capacity provided by reducing ability of Streptococcus thermophilus NADH oxidase determines yogurt acidification rate. Journal of dairy science. 2023
  • Tatsunari Yokoi, Keita Nishiyama, Yuka Kushida, Kazuya Uribayashi, Takahiro Kunihara, Rika Fujimoto, Yuji Yamamoto, Masahiro Ito, Tsuyoshi Miki, Takeshi Haneda, et al. O-acetylesterase activity of Bifidobacterium bifidum sialidase facilities the liberation of sialic acid and encourages the proliferation of sialic acid scavenging Bifidobacterium breve. Environmental microbiology reports. 2022. 14. 4. 637-645
  • Saki Matsui, Hazuki Akazawa, Yuji Tsujikawa, Itsuko Fukuda, Yoshihiro Suzuki, Yuji Yamamoto, Takao Mukai, Yasuhito Shirai, Ro Osawa. Milk oligosaccharide-mediated cross-feeding between Enterococcus gallinarum and lactobacilli in the gut microbiota of infant rats. Bioscience of microbiota, food and health. 2021. 40. 4. 204-211
  • Philippe Gaudu, Yuji Yamamoto, Peter Ruhdal Jensen, Karin Hammer, Delphine Lechardeur, Alexandra Gruss. Genetics of Lactococci. Microbiology spectrum. 2019. 7. 4
more...
MISC (11):
  • 山本裕司, 佐々木泰子. 乳酸菌が持つ新たな微生物機能の解明とその利用 ヨーグルトの発酵を担う乳酸菌の共生とNADHオキシダーゼの役割. JATAFFジャーナル. 2017. 5. 3
  • 山本裕司. 微生物とストレス 酸素に対する感受性はどのように決まるのか?. 日本乳酸菌学会誌. 2014. 25. 3
  • 山本裕司, 向井孝夫. ヨーグルト乳酸菌の生態学と人類への恩恵. Biostory. 2013. 19. 34-40
  • 西山啓太, 山本裕司, 向井孝夫. シグナル配列非依存的に分泌される多機能タンパク質の役割と提示機構. 日本乳酸菌学会誌. 2013. 24. 2. 99-99
  • 西山啓太, 山本裕司, 向井孝夫. 生きた微生物を食べて人も動物も健康に ~農学と医学領域から注目される乳酸菌. ビオフィリア. 2012. 8. 3. 38-43
more...
Books (5):
  • ヨーグルトの事典
    朝倉書店 2016 ISBN:9784254431186
  • Stress Responses of Lactic Acid Bacteria
    Springer-Verlag Press 2011
  • Lactic acid bacteria and bifidobacteria : current progress in advanced research
    Caister Academic Press 2011 ISBN:9781904455820
  • 乳酸菌とビフィズス菌のサイエンス
    京都大学学術出版会 2010 ISBN:9784876989829
  • Gram-positive pathogens, 2nd edition
    ASM Press. Washington, D.C. 2006
Education (1):
  • 1998 - 2003 Tohoku University Graduate School of Agricultural Science
Professional career (1):
  • 農学博士 (東北大学)
Work history (3):
  • 2024/04 - 現在 Kitasato University
  • 2008/04 - 2024/03 Kitasato University
  • 2007/03 - 2008/03 Kitasato University
Committee career (5):
  • 2020 - 現在 日本乳酸菌学会 評議員
  • 2016 - 現在 日本乳酸菌学会 セミナー委員
  • 2013 - 2015 東北畜産学会 庶務幹事
  • 2009 - 2015 日本乳酸菌学会 セミナー担当理事
  • 2008 - 2009 日本乳酸菌学会 評議員
Association Membership(s) (5):
東北畜産学会 ,  日本畜産学会 ,  日本細菌学会 ,  日本乳酸菌学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page