Rchr
J-GLOBAL ID:202101009285926360
Update date: May. 27, 2024
OHSAKA FUMINA
オオサカ フミナ | OHSAKA FUMINA
Affiliation and department:
Research field (1):
Food sciences
Research keywords (4):
microRNA
, Food Biochemistry
, 食品機能化学
, 消化管生理学
Research theme for competitive and other funds (12):
- 2022 - 2025 食餌による腸管粘膜免疫調節における遺伝子サイレンシングの役割
- 2022 - 2023 腸内細菌の定着に寄与するmicroRNA
- 2021 - 2023 腸内細菌叢によるmiR-200の遺伝子発現抑制を介したIL-2産生制御機構の解明
- 2022 - 2023 ビフィズス菌が腸管に定着する際のmicroRNAの役割の解明
- 2023 - 高脂肪食が腸管粘膜免疫に影響する際のmicroRNAの役割
- 2022 - 2022 The role of microRNA on health promoting effects of prebiotics and probiotics
- 2022 - 高脂肪食による腸管粘膜免疫制御に寄与するmicroRNAの発現解析
- 2021 - 腸内細菌叢によるmiR-200の遺伝子発現抑制を介したIL-2産生制御機構の解明
- 2021 - プレバイオティクスおよびプロバイオティクスの健康効果におけるマイクロRNAの役割
- 2019 - 2021 腸内細菌叢の情報を媒介する腸粘膜組織のmicroRNA
- 2018 - 2019 シングルオルガノイド解析法による腸上皮細胞miRNAプロファイルの解析
- プレ/プロバイオティクスが健康機能を発揮する際の新規作用機構の解明
Show all
Papers (15):
-
Fumina Ohsaka, Mayuko Yamaguchi, Yuka Teshigahara, Moeka Yasui, Eisuke Kato, Kei Sonoyama. Murine fecal microRNAs alter the composition of cultured gut microbiota. Biochemical and Biophysical Research Communications. 2023. 685. 149184-149184
-
Fumina OHSAKA, Daiki HONMA, Yoshihiro KADOTA, Takumi TOCHIO, Kei SONOYAMA. Consumption of 1-Kestose Upregulates MicroRNA-200 and -192/215 Families in Lamina Propria Leukocytes of the Murine Large Intestine. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2023. 69. 2. 150-154
-
Kei SONOYAMA, Fumina OHSAKA. Role of microRNAs in the crosstalk between the gut microbiota and intestinal immune system. Bioscience of Microbiota, Food and Health. 2023. 42. 4. 222-228
-
Misa TATSUOKA, Riku SHIMADA, Fumina OHSAKA, Kei SONOYAMA. Administration of Bifidobacterium pseudolongum suppresses the increase of colonic serotonin and alleviates symptoms in dextran sodium sulfate-induced colitis in mice. Bioscience of Microbiota, Food and Health. 2023
-
Manami SEKI, Akiho MIWA, Fumina OHSAKA, Yugo KARATSU, Takeshi TSURUTA, Shingo HINO, Tatsuya MORITA, Kei SONOYAMA. Local free fatty acids trigger the expression of lipopolysaccharide-binding protein in murine white adipose tissue. Bioscience of Microbiota, Food and Health. 2022. 41. 2. 54-65
more...
MISC (7):
-
逢坂 文那, 唐津 勇吾, 門田 吉弘, 栃尾 巧, 園山 慶. 腸内細菌はマウスの大腸粘膜固有層白血球におけるmiR-200/BCL11B・ETS-1軸を介してIL-2産生を抑制する. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2021. 75回. 111-111
-
逢坂 文那, 門田 吉弘, 栃尾 巧, 園山 慶. 大腸粘膜固有層単核球のmicroRNAの発現に影響を与える腸内細菌因子の探索. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2020. 74回. 285-285
-
逢坂 文那, 門田 吉弘, 栃尾 巧, 園山 慶. 1-ケストース摂取により変化した大腸粘膜固有層単核球のmicroRNAの標的mRNAの解析. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2019. 73回. 214-214
-
立岡 三沙, 逢坂 文那, Teranart Udomsopagit, 門田 吉弘, 栃尾 巧, 園山 慶. 1-ケストースを摂取させたマウス結腸におけるセロトニン含量とBifidobacteriaとの関係. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2018. 72回. 272-272
-
逢坂 文那, 門田 吉弘, 栃尾 巧, 園山 慶. 1-ケストースの摂取はマウス大腸粘膜固有層単核球のmiRNAプロファイルを変化させる. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2018. 72回. 272-272
more...
Patents (1):
Books (1):
-
腸内細菌-宿主のクロストークと食事要因
建帛社 2019 ISBN:9784767962115
Lectures and oral presentations (52):
-
アネキシンA10遺伝子欠損が免疫グロブリンAの腸内細菌への反応性に及ぼす影響
(第78回日本栄養・食糧学会大会 2024)
-
Anxa10欠損はマウスの経口免疫寛容の誘導に影響しない
(第78回日本栄養・食糧学会大会 2024)
-
マウス糞便microRNAがEnterococcus属細菌の増殖に及ぼす影響は菌株に依存する
(第78回日本栄養・食糧学会大会 2024)
-
Anxa10欠損による消化管透過性の亢進とパイエル板の関わり
(日本食品免疫学会第19回学術大会 2023)
-
マウスにおいてフルクトオリゴ糖の摂取は盲腸内容物中の microRNA が培養腸内細菌 叢の構成に及ぼす影響を変化させる
(日本食物繊維学会第28回学術集会 2023)
more...
Education (3):
- 2018 - 2021 Hokkaido University Graduate School of Agriculture
- 2016 - 2018 Hokkaido University Graduate School of Life Science
- 2008 - 2012 Fuji Women's University Faculty of Human Life Sciences Department of Food Science and Human Nutrition
Professional career (1):
- Ph.D. (Hokkaido University) (Hokkaido University)
Work history (2):
- 2021/04 - 現在 北海道大学大学院農学研究院 基盤研究部門生物機能化学分野 食品機能化学研究室 助教
- 2019/04 - 2021/03 Japan Society for the Promotion of Science
Committee career (1):
- 2022 - 2023 第77回日本栄養・食糧学会大会 実行委員 会計
Awards (3):
- 2022/12 - Young Investigator Excellent Abstract Award Gut commensals regulate intestinal mucosal immunity through microRNA-200 gene silencing in lamina propria leukocytes of murine large intestine
- 2017/05 - 日本栄養・食糧学会 学生優秀発表賞
- 2016/10 - 日本栄養・食糧学会 北海道支部 若手奨励賞
Association Membership(s) (4):
日本農芸化学会
, 日本食品免疫学会
, 日本栄養・食糧学会
, 日本食物繊維学会
Return to Previous Page