Rchr
J-GLOBAL ID:202101014748407876   Update date: Jun. 27, 2024

Yokoyama Issei

ヨコヤマ イッセイ | Yokoyama Issei
Affiliation and department:
Research field  (3): Zoological sciences ,  Food sciences ,  Nutrition and health science
Research keywords  (20): 食品 ,  畜産物利用 ,  食肉 ,  ペプチド ,  メイラード反応 ,  香気成分 ,  嗜好性 ,  2,5-Dimethyl-4-hydroxy-3(2H)-furanone ,  嗅覚生理応答 ,  保健的機能性 ,  線虫 ,  Food Science ,  Animal Products ,  Meat Science ,  Peptide ,  Maillard Reaction ,  Functional Foods ,  Odor ,  Olfactory System ,  C. elegans
Research theme for competitive and other funds  (1):
  • 2022 - 2025 メイラード反応生成香気による寿命調節作用の解明
Papers (19):
  • Irdha Mirdhayati, Wieda Nurwidada Haritsah Zain, Abdul Fatah, Issei Yokoyama, Keizo Arihara. Purification of angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitory peptides and antihypertensive effect generated from Indonesian traditional fermented beef (Cangkuk). Animal Bioscience. 2024
  • Yusuke Komiya, Shugo Iseki, Masaru Ochiai, Yume Takahashi, Issei Yokoyama, Takahiro Suzuki, Ryuichi Tatsumi, Shoko Sawano, Wataru Mizunoya, Keizo Arihara. Dietary oleic acid intake increases the proportion of type 1 and 2X muscle fibers in mice. Scientific Reports. 2024. 14. 1
  • Wieda Nurwidada Haritsah Zain, Irdha Mirdhayati, Issei Yokoyama, Yusuke Komiya, Jun Nagasao, Keizo Arihara. Antioxidative peptide generated in goat milk dadih (Indonesian fermented milk). Milk Science. 2023. 72. 2. 24-32
  • Yusuke Komiya, Makoto Sugiyama, Chika Koyama, Satoshi Kameshima, Masaru Ochiai, Yuto Adachi, Issei Yokoyama, Hanae Fukasawa, Kazuki Yoshioka, Keizo Arihara. Dietary olive oil intake induces female-specific hepatic lipid accumulation without metabolic impairment in mice. Nutrition Research. 2023. 112. 11-19
  • Issei Yokoyama, Motoko Ohata, Yusuke Komiya, Jun Nagasao, Keizo Arihara. Comparison of 2,5-dimethyl-4-hydroxy-3(2H)-furanone, a volatile odor compound generated by the Maillard reaction, in cooked meat of various animal species and parts. Animal Science Journal. 2023. 94. 1. e13813
more...
MISC (10):
  • 横山壱成, 有原圭三. 特集2 食肉加熱時のメイラード反応により生成する香気の保健的機能性. 畜産技術. 2022. 800. 8-12
  • Keizo Arihara, Issei Yokoyama, Motoko Ohata. Bioactivities generated from meat proteins by enzymatic hydrolysis and the Maillard reaction. Meat Science. 2021. 180. 108561-108561
  • 横山 壱成. 食肉の加熱時にメイラード反応により生成する香気の嗜好性と保健的機能性. 東北畜産学会報. 2021. 71. 2. 3-6
  • 大畑素子, 横山壱成. Odor generated by the Maillard reaction and the function. Aroma Research. 2021. 22. 3. 209-215
  • 有原圭三, 横山壱成, 大畑素子. メイラード反応は食品の嗜好性を向上させ機能性を付与する. 日本生化学会大会(Web). 2019. 92nd
more...
Patents (4):
  • 2,3-ジメチルピラジンを利用したストレス軽減剤
  • 抗老化作用を示すペプチド性食品・ペットフード組成物
  • 嗅覚刺激によってリラックス作用を示す食品組成物
  • 嗜好性に優れた熟成豚肉およびその製造方法
Books (3):
  • Biologically Active Peptides: From Basic Science to Applications for Human Health
    2021 ISBN:0128213892
  • グリケーションの制御とメイラード反応の利用
    シーエムシー出版 2020 ISBN:9784781315645
  • グリケーションの制御とメイラード反応の利用
    シーエムシー出版 2020 ISBN:9784781315645
Lectures and oral presentations  (32):
  • 加熱された食肉と植物代替肉におけるメイラード反応生成物の比較
    (第65回日本食肉科学会大会 2024)
  • 線虫モデルにおけるメイラード反応生成香気の抗老化作用およびその分子機構解明
    (日本農芸化学会2024年度大会シンポジウム:モデル生物・線虫<i>C. elegans</i>を用いた食品/栄養科学の新展開 2024)
  • フラネオールの嗅覚刺激による自発運動量への影響
    (日本農芸化学会2024年度大会 2024)
  • オレガノの匂いによるマウスの食塩摂取調節機能に関する研究
    (日本農芸化学会2024年度大会 2024)
  • メイラード反応生成香気による線虫<i>C. elegans</i>の寿命延長に対する熱ショック因子の関与
    (日本農芸化学会2024年度大会 2024)
more...
Education (3):
  • 2018 - 2021 Kitasato University Graduate School of Veterinary Sciences
  • 2016 - 2018 Kitasato University
  • 2012 - 2016 Kitasato University School of Veterinary Medicine
Professional career (1):
  • Doctor of Agriculture (Kitasato University)
Work history (4):
  • 2024/04 - 現在 Kitasato University School of Veterinary Medicine
  • 2022/04 - 2024/03 Japan Society for the Promotion of Science
  • 2021/10 - 2022/03 Kitasato University School of Veterinary Medicine
  • 2021/04 - 2021/09 株式会社フード・ペプタイド 主任研究員
Committee career (1):
  • 2021/04 - 現在 日本畜産学会若手企画委員会
Awards (8):
  • 2022/11 - 第32回日本メイラード学会年会 学術特別奨励賞 ”線虫(C. elegans)は嗅覚系を介してメイラード反応生成香気に誘引される”
  • 2022/08 - Excellent presentation award
  • 2021/08 - 東北畜産学会 奨励賞(第22号) "食肉の加熱時にメイラード反応により生成する香気の嗜好性と保健的機能性"
  • 2021/03 - 第62回日本食肉科学会大会 優秀発表賞 "加熱牛肉の香気および呈味に及ぼす放牧飼養の影響"
  • 2021/03 - 第128回日本畜産学会大会 優秀発表賞 "食肉における加熱香気成分DMHFの生成と生成要因の解明"
Show all
Association Membership(s) (6):
日本味と匂学会 ,  日本生化学会 ,  日本食肉科学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本畜産学会 ,  東北畜産学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page