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J-GLOBAL ID:202301015155748104   Update date: Aug. 01, 2024

Fumie Saitoh

サイトウ フミエ | Fumie Saitoh
Affiliation and department:
Job title: Assistant Professor
Homepage URL  (1): http://www.wine.yamanashi.ac.jp/biofunctional/biofunctional.html
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (4): flor-velum ,  flavor ,  Wine ,  Food Science
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 2022 - 2025 ワイン由来タンニンおよび新規産膜抑制成分による微生物汚染抑制法の開発
  • 2022 - 2024 ワイン由来タンニンおよび新規産膜抑制成分による産膜汚染抑制法の開発
  • 2022 - 2023 甲州ワインの典型性(甲州ワインらしさ)の科学的定義付け
  • 2019 - 2022 The study for quality improvement of Japanese wine
  • 2021 - 2022 日本ワインの微生物汚染防止に向けた基礎的研究:マスカット・ベーリーA由来産膜抑制成分の探索
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Papers (9):
  • Abundant Existence of Bovine Serum Albumin Non-precipitable Tannins in Red Wines. ACS Food Science & Technology. 2021. 1. 11. 2062-2068
  • Fumie Watanabe-Saito, Youji Nakagawa, Munekazu Kishimoto, Masashi Hisamoto, Tohru Okuda. Influence of wine components on pellicle formation by pellicle-forming yeasts. OENO One. 2021. 55. 3. 363-375
  • Tohru Okuda, Emiko Kawai, Jun Harada, Eri Inoue, Masashi Hisamoto, Fumie Watanabe-Saito. Inhibition of Polyphenol Oxidase by Quercetin Derivatives in Grape Skin. AMERICAN JOURNAL OF ENOLOGY AND VITICULTURE. 2018
  • The role of aroma in wine. AROMA RESEARCH No.61. 2015. 16. 1. 32-35
  • UPLC-DAD-TOFMS Analysis of Changes in Anthocyanin Derivatives in Red Wines during Bottle Storage. Journal of ASEV JAPAN. 2012. 23. 1. 3-12
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Books (1):
  • ワイン醸造技術
    公益財団法人 日本醸造協会 2022
Lectures and oral presentations  (41):
  • QDA法によるワインの酸味の質的評価
    (日本食品科学工学会 令和5年度関東支部大会 2023)
  • Search for Wine Components Affecting Pellicle Formation in Muscat Bailey A Wine (Second Report)
    (2022)
  • pH がマスカット・べーリーA ワインのポリフェノールに及ぼす影響
    (日本ブドウ・ワイン学会 2022甲府大会 2022)
  • ジグルコシド系アントシアニンは高 pH で容易に退色する
    (日本ブドウ・ワイン学会 2022甲府大会 2022)
  • 樽材由来多糖類の抽出とその組成
    (日本ブドウ・ワイン学会2021大会 2021)
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Education (3):
  • - 2010 Gifu University
  • - 2007 Meijo University
  • - 2005 Meijo University
Work history (5):
  • 2011/10 - 現在 山梨大学生命環境学部地域食物科学科 助教
  • 2011/03 - 現在 岐阜大学イノベーション創出若手人材養成センター 特定研究補佐員
  • 2010/11 - 現在 岐阜大学工学部機能材料工学科 産官学連携研究員
  • 2010/10 - 現在 岐阜大学大学院連合農学研究科 特別協力研究員
  • 2010/09 - 現在 東海学園大学人間健康学部管理栄養学科 非常勤講師
Awards (1):
  • 2019/11 - 日本ブドウ・ワイン学会 日本ブドウ・ワイン学会(ASEV JAPAN)2019 年大会 大会発表賞
Association Membership(s) (4):
ASEV Japan ,  ASEV ,  The Japanese society for Food Science and Technology ,  Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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