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J-GLOBAL ID:200901003009657654   Update date: Jan. 31, 2024

Saegusa Shizue

サエグサ シズエ | Saegusa Shizue
Affiliation and department:
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (9): 食品微生物 ,  発酵醸造食品 ,  腸管免疫 ,  酵母 ,  機能性食品 ,  Fcuntional food ,  Yeast ,  Intestinal immune system ,  Mucosal immunity
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 2009 - 2011 東京都産日本酒の特徴把握と微生物作用解析
  • 2007 - 2008 容器包装詰食品の膨張原因微生物の検出と制御
  • 2007 - 2008 Development of detection mothod for microbial contamination in food
  • 2005 - 2006 酵母を利用した機能性食品の開発
  • 2005 - 2006 Dvelopment of functional food containing yeast
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Papers (14):
MISC (4):
Lectures and oral presentations  (42):
  • Analysis of microorganisms in a sourdough starter using gellan gum media
    (The 2022 Annual Meeting of the Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry (JSBBA) 2022)
  • 乳酸菌Lactobacillus helveticusを利用した特徴ある風味の減塩発酵漬物の開発
    (The 68th Annual Meeting of the Japanese Society for Food Science and Technology 2021)
  • 速醸もとおよび山廃もとを用いた清酒醸造過程における細菌叢と真菌叢の経時的変化
    (日本農芸化学会 2018年度大会 2018)
  • TOKYO X発酵ソーセージの品質に対する乳酸菌種の影響
    (日本畜産学会 第124回大会 2018)
  • ブランド豚肉TOKYO XとLactobacillus属乳酸菌を用いて製造した発酵ソーセージの熟成経過と品質
    (日本農芸化学会 2017年度大会 2017)
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Professional career (1):
  • Doctoral degree (The University of Tokyo)
Work history (4):
  • 2022/04 - 現在 Tokyo Metropolitan Industrial Technology Research Institute Biotechnology Group, Functional Chemical Materials Division
  • 2021/04 - Tokyo Metropolitan Industrial Technology Research Institute Food Technology Research Center
  • 2006/04 - Tokyo Metropolitan Agriculture and Forestry Research Center Food Technology Research Center
  • 2000/04 - Tokyo Metropolitan Food Technology Research Center
Association Membership(s) (3):
食の安全を確保するための微生物検査協議会 ,  Japanese association for food immunology ,  Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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