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J-GLOBAL ID:200901004550132528   Update date: Jul. 17, 2024

Tsukamoto Chigen

Tsukamoto Chigen
Affiliation and department:
Research field  (1): Food sciences
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 2018 - 2021 Estimation of saponin chemical structures in soyfoods by profile anbalysis
  • 2015 - 2018 Estimation of Chemical Stractures of Soybean Saponins by LC-MS/MS Analysis
  • Taste and Functional Characteristics of Soy Foods
  • Food Scientific Study on Soybean Glycoside Components
  • Characteristics of the Lipid・Protein Particles in Soymilk.
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Papers (96):
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MISC (56):
  • PANNEERSELVAM Krishnamurthy, 藤澤由紀子, CHUNG Soo-Yeon, SON Hae-Reon, 下田宜司, 平賀勧, 加賀秋人, 穴井豊昭, 塚本知玄, 關光, et al. 共発現解析に基づくダイズサポニン配糖化酵素の同定. 育種学研究. 2019. 21
  • KRISHNAMURTHY Panneerselvam, 藤澤由紀子, 向山恭介, 高橋裕也, 阿部華子, 山根健太郎, 伊藤綾香, 平賀勧, 加賀秋人, 穴井豊昭, et al. ダイズ高密度誘発突然変異体ライブラリーを用いたソヤサポニン組成変異体の探索と評価. 育種学研究. 2018. 20
  • 石本政男, 矢野亮一, 高木恭子, 高田吉丈, 佐山貴司, 加賀秋人, 穴井豊昭, 小埜栄一郎, 關光, 村中俊哉, et al. ダイズのサポニン組成を制御する遺伝子群. 農研機構次世代作物開発研究センター成果情報(Web). 2018. 2018
  • Neutritional Improvement by Soyfood Consumption. Japan Association for International Collaboration of Agriculture and Forestry (JAICAF). 2017. 40. 1. 22-27
  • 大豆の栄養と健康. ARDEC World Agricuture Now. 2016. 55. 32-36
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Patents (15):
  • Fermented condiments with increased antioxidant activity and a method for manufacturing salted-seafood using them
  • Composition comprising DDMP group soyasaponin for preventing or treating obesity or lipid related metabolic disease.
  • Composition comprising soyasaponin Aa for preventing or treating obesity or lipid related metabolic disease.
  • Method for separating saponin by thin layer chromatograpy
  • オイルボディ様またはシェル状ナノカプセルおよびその製造方法
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Books (21):
  • 食品シリーズ・大豆の栄養と機能性
    2014
  • 作物栽培大系5・豆類の栽培と利用(国分牧衛編)
    2011 ISBN:9784254415056
  • 地域関係者と連携したアグリプロ養成プログラム(平成21年度社会人学び直しニーズ対応教育推進プログラム委託業務成果報告書)
    2010
  • 配糖体成分(サポニン,イソフラボン) 喜多村啓介編 大豆のすべて 第4章第2節8
    2010 ISBN:9784916164988
  • サポニンの機能性 喜多村啓介編 大豆のすべて 第5章第5節
    2010 ISBN:9784916164988
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Lectures and oral presentations  (149):
  • 食品産業から見た我が国の食品加工用大豆とその適正
  • 韓国大豆EMS処理系統で見られたサポニン組成変異のプロファイル解析
  • Exploration of glycosyltransferases involved in soyasaponin biosynthesis by use of a high-density mutant library in soybean.
  • ダイズ(G. max var. Enrei) EMS処理系統で発見されたサポニンC-3位結合糖鎖第二糖Gal付加能力喪失変異体のサポニン組成プロファイル解析
  • LC-PDA/MS/MS解析で検出された変異誘発剤EMS処理大豆の種子サポニン組成変異
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Works (11):
  • Mechanism of Curd Formation from Soymilk into Tofu.
    2002 - 2004
  • New Transportation System for Food in Liquid Form.
    2001 - 2002
  • Mechanism of Tofu Curd Formation for Producing High Quality Tofu.
    2000 - 2001
  • 豆腐の高品質化に関与する豆乳凝固機構の解明
    2000 - 2001
  • 液体食品の新輪送システム構築に関する食品科学的研究
    2001 -
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Education (4):
  • - 1994 Tohoku University Graduate School, Division of Agriculture
  • - 1994 Tohoku University
  • - 1980 Iwate University Faculty of Agriculture
  • - 1980 Iwate University Faculty of Agriculture
Professional career (2):
  • Doctor (Agriculture) (Tohoku University)
  • Master (Iwate University)
Work history (3):
  • 1999/01 - 現在 Iwate University
  • 1982/04 - 1998/12 Taishi Food Industry Co., Ltd.
  • 1996/04 - 1997/03 岩手大学地域共同研究センター 客員教授
Association Membership(s) (5):
日本育種学会 ,  種子生理生化学研究会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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