Rchr
J-GLOBAL ID:200901008574513854   Update date: Feb. 03, 2025

NISHIKAWA YOKO

ニシカワ ヨウコ | NISHIKAWA YOKO
Affiliation and department:
Job title: Vice President
Other affiliations (1):
Research field  (3): Home economics, lifestyle science ,  Science education ,  Food sciences
Research keywords  (1): Ascorbic acid, Food science, Education of food,
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2019 - 2023 食生活におけるESDを食教育に導入することの必要性と教育効果についての検討
  • 2014 - 2017 2014年度~2016年度 科学研究費 基盤研究(C) 「食文化教育を切り口とした家庭科教育へのサステナビリティ教育導入の試み」416万円(研究課題番号:26350142)(代表)
Papers (45):
  • Yoko NISHIKAWA, Kanon SHIRAI. Food safety education in high school or higher education. Bullentin of the. Colledge of Education. Ibaraki University. (Educational Sciences). 2025. 74. 273-282
  • Possibility of Spreading Rice Flour Bread as a Staple Food in Households. 2024. 73. 61-70
  • Assessment of effectiveness on regrowing from scrap vegetables at,home for environmental load reduction. 2023. 72. 59-69
  • Yoko Nishikawa. Demand for a Change in University Education. 2022. 5. 131-137
  • Yoko NISHIKAWA and Moe HARADA. Nutritional assessment on the non-edible part of vegetables to reduce food loss at home. 2022. 71. 291-298
more...
MISC (11):
  • 西川陽子. 乳幼児期の栄養と健康. 保育内容研究と指導法の実践的課題. 2018. 19-22
  • 西川陽子. 「生きる力」として求められる教育の再考. 茨城教育. 2013. 842. 4-13
  • 長谷川守文ほか. 「葡萄葉エキスによる地域ブランドの創出」支援プロジェクト. 社会連携事業報告. 2010. 37-40
  • 西川陽子. 学校給食法の改正のポイントと学校の対応課題. 月刊「教職研修」 教育開発研究所. 2008. 433. 104-108
  • 西川 陽子. 今後の食教育に向けて. 平成18・19年度 第4次 地域教育振興委員会検討報告書 「生活リズムをつくる -望ましい生活習慣の育成のために食に関する指導をいかに進めるか」. 2008. 4. 5-9
more...
Books (9):
  • 栄養
    2023 ISBN:9784407363050
  • 心と体の健康
    大修館書店 2019 ISBN:9784469268560
  • 保育内容研究と指導法の実践的課題
    茨城大学教育学部幼児教育実践研究会 2018
  • 精選栄養学
    実教出版 2016 ISBN:9784407340310
  • 食品の科学各論
    理工図書 2016
more...
Lectures and oral presentations  (1):
  • 小麦代替用米粉の円滑な利用に向けての配合調整検討
    (日本食品化学学会第18回 学術大会 2012)
Education (1):
  • Ochanomizu University Graduate School, Doctral Research Course in Human Culture School of Human Environmental Science(Department of Nutrition and Food Sciences)
Professional career (1):
  • 学術博士 (Ochanomizu University)
Work history (5):
  • 2018/04 - 茨城大学 教育学部 家政教育 教授
  • 2007/04 - 2018/03 Professor, Ibaraki University, Department of Education (Ibaraki, Japan) 准教授
  • 2002/04 - 2007/03 Assistant professor, Ibaraki University, Department of Education (Ibaraki, Japan) 助教授
  • 2001/04 - 2002/03 Research Associate, Case Western Reserve University, Department of Pathology (Cleveland, OH) 博士研究員
  • 1998/04 - 2001/03 Senior Research Associate, Graduate School of Humanities and Sciences, Ochanomizu University (Tokyo, Japan) 助手
Awards (1):
  • 2001 - Award for Excellence to Authors Publishing in Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry in 2000
Association Membership(s) (3):
Japanese Society of Food Chemistry ,  The Japan Society of Cookery Science ,  (社)日本家政学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page