Rchr
J-GLOBAL ID:200901010952705982   Update date: Apr. 07, 2024

Kawamura Shuso

カワムラ シュウソウ | Kawamura Shuso
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://preg.bpe.agr.hokudai.ac.jp/
Research field  (2): Agricultural environmental and information engineering ,  Food sciences
Research keywords  (6): ポストハーベスト工学 ,  非破壊計測 ,  食品工学 ,  Nondestructive Quality assessment ,  Postharvest Engineering ,  Food Engineering
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2017 - 2020 栽培・作業・情報技術の融合と高収益作物の導入による寒地大規模水田営農基盤の強化
  • 2016 - 2017 北海道産米の高付加価値化のためのアミロース含量の非破壊計 測技術の開発
  • 2014 - 2017 自動搾乳牛舎における省力・精密飼養管理システム及び技術の実証
  • 2011 - 2014 近赤外分光法と可視光画像を統合した米のアミロース含量の非破壊分析法の開発
  • 2008 - 2011 自然冷熱を活用した貯蔵農産物のブランド化と貯蔵システムの開発
Show all
Papers (85):
  • Edenio Olivares Díaz, Haruka Iino, Kento Koyama, Shuso Kawamura, Shigenobu Koseki, Suxing Lyu. Non-destructive quality classification of rice taste properties based on near-infrared spectroscopy and machine learning algorithms. Food Chemistry. 2023. 429. 136907-136907
  • Patricia IWEKA, Shuso KAWAMURA, Tomohiro MITANI, Takashi KAWAGUCHI, Shigenobu KOSEKI. Cow Milk Progesterone Concentration Assessment during Milking Using Near-infrared Spectroscopy. Engineering in Agriculture, Environment and Food. 2021. 14. 1. 30-36
  • Patricia Iweka, Shuso Kawamura, Tomohiro Mitani, Takashi Kawaguchi, Shigenobu Koseki. Online milk quality assessment during milking using near-infrared spectroscopic sensing system. Environmental Control in Biology. 2020. 58. 1. 1-6
  • Mahmoud Elafify, Wageh Sobhy Darwish, Maha Al-Ashmawy, Mohammed Elsherbini, Shige Koseki, Shuso Kawamura, Adel Abdelkhalek. Prevalence of Salmonella spp. in Egyptian dairy products: molecular, antimicrobial profiles and a reduction trial using d-tryptophan. Journal of Consumer Protection and Food Safety. 2019
  • Edenio Olivares Díaz, Shuso Kawamura, Mizuki Kato, Toru Nagata, Shigenobu Koseki. Combined use of a near-infrared spectrometer and a visible light grain segregator for accurate non-destructive determination of amylose content in rice. Journal of Cereal Science. 2019. 90
more...
MISC (169):
  • 三谷朋弘, 朝隈貞樹, 上田靖子, 内田健治, 川村周三, 上田宏一郎, 秋山典昭. Evaluation of Taste Sensing System for Discriminating Milk Produced by Different Feeding Management of Cows and Heat Treatments. ミルクサイエンス(Web). 2021. 70. 1
  • KAWAMURA Shuso. Non-destructive Online Real-time Milk Quality Determination in a Milking Robot using Near-infrared Spectroscopic Sensing System. The Proceedings 12th CIGR Section VI International Symposium. 2018. 441-449
  • KAWAMURA Shuso. Practical Application of Near-infrared Spectroscopy for Determining Rice Amylose Content at Grain Elevator. The Proceedings 12th CIGR Section VI International Symposium. 2018. 328-336
  • 朝隈貞樹, 上田靖子, 秋山典昭, 内田健治, 片野直哉, 川村周三, 三谷朋弘. Effect of grazing and processing treatments on sensory characteristics of cow milk. ミルクサイエンス(Web). 2018. 67. 1
  • 川村 周三. 農業施設に関わる研究・技術の最近の展開-米の調製と貯蔵および精米とトレーサビリティ. 農業施設. 2017. 48. 197-210
more...
Books (10):
  • ポストハーベスト工学辞典
    朝倉書店 2019
  • 米の外観品質・食味-最新研究と改善技術-
    養賢堂 2018
  • 農学のフロンティア
    SHOUKADOH Book Sellers 2015
  • 農産食品プロセス工学
    文永堂出版 2015
  • お米のサイエンス Q&A ハンドブック
    一般社団法人日本精米工業会 2014
more...
Education (2):
  • - 1986 Hokkaido University Graduate School, Division of Agriculture
  • 1986 - Hokkaido University
Professional career (2):
  • Doctor of Agricultural Science (Hokkaido University)
  • Master of Agricultural Science (Hokkaido University)
Work history (11):
  • 2013/04 - 現在 Hokkaido University
  • 1997 - 2013 Hokkaido University
  • 1983 - 1997 Hokkaido University
  • 1983 - 1997 Research Associate,Hokkaido University
  • 1997 - - Associate Professor,Hokkaido University
Show all
Awards (19):
  • 2019/02 - 北海道 平成30年度北海道科学技術賞 「米の収穫後技術による北海道米の品質食味の向上」
  • 2018/09 - 日本生物環境工学会 特別研究功績賞 「米のポストハーベストに関する研究」
  • 2017/06 - 2017国際食品工業展FOOMA JAPAN 2017 アカデミックプラザ(第19回)FOOMA AP賞 「米のアミロース含量の非破壊計測 -「アミロース+タンパク仕分」で北海道米の品質食味がさらに向上-」
  • 2017/05 - Japan Association of International Commission of Agricultural and Biosystems Engineering (JAICABE) JAICABE Award 2017 "Development of Techniques for Rice Quality Preservation and Improvement during Postharvest Process"
  • 2015/09 - 日本生物環境工学会 国際学術貢献賞 「CIGR,IFAC,ASABEなどにおける国際学術活動への貢献」
Show all
Association Membership(s) (26):
JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING ,  日本生物環境工学会 ,  国際農業工学会 ,  JAPANESE SOCIETY OF TASTE TECHNOLOGY ,  日本官能評価学会 ,  低温生物工学会 ,  アメリカ農業生物工学会 ,  北海道農業施設協議会 ,  日本食品科学工学会 ,  農業施設学会 ,  HOKKAIDO SOCIETY OF LIVESTOCK GRASSLAND SCIENCE ,  農業食料工学会 ,  農業食料工学会 北海道支部 ,  International Commission of Agricultural Engineering (CIGR) ,  Japanese Society of tasty Technology ,  Japanese Society for Sensory Evaluation ,  Japanese Society for Cryobiology and Cryotechnology ,  American Society of Agricultural and Biological Engineers ,  Agricultural Structures Council of Hokkaido ,  Japanese Society for Food Science and Technology ,  The Society of Agricultural Structures, Japan ,  Hokkaido ,  The Research Association of Livestock Management ,  Japanese Society of Agricultural Machenery ,  Hokkaido Branch ,  Japanese Society of Agricultural Machinery
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page