Rchr
J-GLOBAL ID:200901014794277728   Update date: Apr. 22, 2024

Hamanaka Daisuke

ハマナカ ダイスケ | Hamanaka Daisuke
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (2): Agricultural environmental and information engineering ,  Food sciences
Research keywords  (21): food microbiology ,  food hygiene ,  food preservation ,  stress response ,  emulsifier for food processing ,  electrolyzed water ,  heat sterilization ,  ultraviolet ray disinfection ,  sterilization technology of electromagnetic wave ,  microbial biofilm ,  microbial flora analysis ,  quality evaluation of agricultural produce ,  export promotion of Japanese agricultural commodities ,  high pressure processing ,  HACCP危害分析重要管理点 ,  sterilization technology ,  physiological activity ,  pathogenic bacteria ,  bacterial spores ,  shelf life extension ,  food safety
Research theme for competitive and other funds  (17):
  • 2022 - 2025 Definition of freshness in fruits and vegetables based on multidimensional stress responses and development of its evaluation and control technologies
  • 2021 - 2024 Elucidation of microflora associated with fruits and vegetables during postharvest stage and its application for quality evaluation
  • 2018 - 2021 生産から流通・消費までのデータ連携により最適化を可能とするスマートフードチェーンの構築
  • 2017 - 2020 Dynamic analysis of VBNCs for the quality evaluation of postharvest agricultural produces
  • 2017 - 2019 農産物のグローバルコールドチェーン網を実現させる高鮮度保持システムの研究開発
Show all
Papers (94):
  • Effects of ultraviolet irradiation on the quality and bacterial diversity of fresh-cut cabbage during storage. Food Science and Technology Research. 2024. in press
  • Daisuke Hamanaka, Koki Morita. Effect of high hydrostatic pressure treatment combined with alkaline electrolyzed water on the injury and growth characteristics of bacterial spores. Biocontrol Science. 2022. 27. 3. 131-138
  • 濱中大介, 藤崎洋. Bacillus cereus芽胞の耐熱性と抗生物質感受性に及ぼす高圧とアルカリ性電解水の併用処理の影響. 日本防菌防黴学会誌. 2022. 50. 9. 359-365
  • Takeshi Miyata, Kosuke Minamihata, Koichi Kurihara, Yui Kamizuru, Mari Gotanda, Momoka Obayashi, Taiki Kitagawa, Keita Sato, Momoko Kimura, Kosuke Oyama, et al. Highly efficient protein expression of Plasmodium vivax surface antigen, Pvs25, by silkworm and its biochemical analysis. Protein Expression and Purification. 2022. in press
  • A. Siti Aisyah, Yuko Hamaguchi, Riichiro Yoshida, Daisuke Hamanaka. Improving postharvest quality of tomato with the application of electric field treatment. Acta Horticulturae. 2022. 1336. 167-172
more...
MISC (39):
  • 濱中大介. 低レベル静水圧を主体とした細菌芽胞制御と食品の賞味期限遠視技術への応用. 食品機械装置. 2024. 61. 4. 10-14
  • 濱中大介. 講座「食の安心・安全科学-食品製造現場・食品に関わる微生物汚染とその対策」 ハードルテクノロジーの概念と食品の長期保存. 日本防菌防黴学会誌. 2023. 51. 4. 183-187
  • 濱中大介. 九州地方の食品工場見学会報告. 食生活研究. 2022. 42. 3. 204-206
  • 濱中大介. 研究室訪問(3)鹿児島大学農学部 食品保蔵学研究室. 農流技研会報. 2022. 329. 18-19
  • 濱中大介. 輸出実証事例1 電場搭載コンテナによる国内外の農産物輸送実証. 農業食料工学会誌. 2021. 83. 5. 328-331
more...
Books (8):
  • 園芸利用学
    文永堂出版 2021
  • 農業食料工学ハンドブック = Handbook of agricultural machinery and food engineers
    コロナ社 2020 ISBN:9784339052671
  • ポストハーベスト工学事典
    朝倉書店 2019 ISBN:9784254410396
  • 工業技術者のための農学概論
    理工図書 2018
  • 農産食品プロセス工学
    文永堂出版 2015
more...
Lectures and oral presentations  (84):
  • 低レベル静水圧を主体とした細菌芽胞制御と賞味期限延伸
    (日本食品工業倶楽部品質保証懇話会九州部会 2023)
  • 近赤外分光法による細菌芽胞の耐熱性低下メカニズム評価の検討
    (第77回九州農業食料工学会例会 2023)
  • 保存中のトマト果実の細菌叢に及ぼす紫外線照射の影響とその要因の評価
    (第77回九州農業食料工学会例会 2023)
  • 保存中の非定常温度条件がレタス細菌叢の多様性変化に及ぼす影響
    (農業環境工学関連学会2023合同大会 2023)
  • 食品用乳化剤が高圧処理による細菌芽胞の耐熱性低下に及ぼす影響
    (農業環境工学関連学会2023合同大会 2023)
more...
Education (3):
  • 2001 - 2004 Kyushu University
  • 1999 - 2001 Kyushu University
  • 1995 - 1999 Kyushu University School of Agriculture
Professional career (1):
  • Ph.D (Kyushu University)
Work history (4):
  • 2015/02 - 現在 Kagoshima University Faculty of Agriculture Associate Professor
  • 2005/11 - 2015/01 Kyushu University Faculty of Agriculture Assistant Professor
  • 2010/03 - 2012/02 ジョージア大学農業環境科学部 訪問研究員(JSPS海外特別研究員)
  • 2004/04 - 2005/10 Kindai University
Committee career (11):
  • 2021/05 - 現在 農業食料工学会 国際交流委員会委員
  • 2021/04 - 現在 日本防菌防黴学会 編集委員会委員
  • 2021/04 - 現在 日本防菌防黴学会 評議員
  • 2020/04 - 現在 農産物流通技術研究会 運営委員
  • 2020/04 - 現在 日本食品微生物学会 評議員
Show all
Awards (2):
  • 2010/05 - 日本防菌防黴学会 論文賞 温度変動がサルモネラおよび黄色ブドウ球菌の表面付着に及ぼす影響
  • 2009/08 - Japanese Society of Agricultural and Food Engineers, Kyushu Branch Best poster presentation Award Factors affecting the development of bacterial biofilm
Association Membership(s) (7):
日本食品保蔵学会 ,  日本食品科学工学会 ,  農業食料工学会 ,  日本防菌防黴学会 ,  International Society for Horticultural Sciences ,  農産物流通技術研究会 ,  日本食品微生物学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page