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J-GLOBAL ID:200901018137672035   Update date: Sep. 24, 2022

Takahashi Tadashi

タカハシ タダシ | Takahashi Tadashi
Affiliation and department:
Job title: Researcher
Research field  (3): Applied biofunctional and bioprocess engineering ,  Home economics, lifestyle science ,  Food sciences
Research keywords  (5): 食品冷凍 ,  機能性成分 ,  食品加工 ,  bacterial cellulose ,  apple vinegar
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 2017 - 2020 国産リンゴ及び加工品の高付加価値化を促進する機能性表示食品の開発及び健康機能性成分の評価技術の開発
  • 2015 - 2018 革新的低温ストレスによる根菜類の美味しさファクターの制御
  • 2012 - 2016 高度冷凍技術を用いた東北地区水産資源の高付加価値化推進
  • 2004 - 2006 Study on the Improvement of Efficiency of Bacterial Cellulose Production and Its Utilization
Papers (15):
  • Toshihiko Shoji, Mina Obara, Tadashi Takahashi, Saeko Masumoto, Hironaka Hirota, Tomisato Miura. The Differences in the Flavan-3-ol and Procyanidin Contents of the Japanese 'Fuji' and 'Orin' Apples Using a Rapid Quantitative High-Performance Liquid Chromatography Method: Estimation of the Japanese Intake of Flavan-3-ols and Procyanidins from Apple as Case Study. Foods (Basel, Switzerland). 2021. 10. 2
  • 高橋匡, 工藤謙一, 鈴木徹. 低温処理がナガイモの成分に及ぼす影響(第2報). 日本冷凍空調学会年次大会講演論文集(CD-ROM). 2017. 2017. ROMBUNNO.D112
  • 竹内萌, 松原久, 高橋匡, 工藤謙一, 渡辺学, 鈴木徹. アニサキス幼虫の死滅と冷凍の関係 III 培地組成がアニサキスの凍結,死亡に与える影響. 日本冷凍空調学会年次大会講演論文集(CD-ROM). 2016. 2016. ROMBUNNO.E311
  • 高橋匡, 工藤謙一, 鈴木徹. 低温処理がナガイモの成分に及ぼす影響. 日本冷凍空調学会年次大会講演論文集(CD-ROM). 2016. 2016. ROMBUNNO.E322
  • 松原久, 竹内萌, 高橋匡, 小坂善信, 工藤謙一, 鈴木徹. Effect of the Temperature and Fat Content on Texture of Frozen Mackerel. 日本冷凍空調学会論文集. 2015. 32. 1. 51-55
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MISC (1):
  • 高橋匡, 奈良岡馨, 市田淳治, 庄司俊彦. タンニン類に着目したリンゴ・茶の生体調節作用の医学的検証と高含有品種育成など活用に関する研究開発 第3章 機能性成分を高含有する農産物などの開発 5 リンゴ育種素材や未利用遺伝資源からのプロシアニジン類高含有系統の選抜. 農林水産省農林水産技術会議事務局研究成果. 2015. 529. 134-137
Patents (4):
  • リンゴ果実又はリンゴ果汁の一次搾汁の搾りかすを使用した高圧圧搾法と共沸分留法により得られる留出液及び濃縮液, 並びに, それらの製造方法
  • 皮剥き芯抜きカットりんごの鮮度保持溶液, 鮮度保持方法及び鮮度保持包装体
  • 植物材料糖化物,醸造物およびそれらの製造方法
  • バクテリアセルロースの製造方法および製造用培地
Lectures and oral presentations  (6):
  • 低温処理がナガイモの成分に及ぼす影響(第2報)
    (2017年度日本冷凍空調学会年次大会 2017)
  • 低温処理がナガイモの成分に及ぼす影響
    (2016年度日本冷凍空調学会年次大会 2016)
  • 「オリジナル酢の提案や活用で食生活を豊かに」
    (平成28年度県南地方の機能性食品を活用した「食育・健康講座」 2016)
  • 凍結および解凍速度が山菜の品質に及ぼす影響
    (2013年度日本冷凍空調学会年次大会 2013)
  • リンゴ搾汁残渣からの機能性食酢の開発
    (全国食品関係試験研究場所長会 2013)
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Education (1):
  • - 2010 Hirosaki University Graduate School of Regional Studies
Professional career (1):
  • 学術 (弘前大学)
Work history (3):
  • 2017 - 現在 (地独)青森県産業技術センター弘前地域研究所 食品素材開発部 研究管理員
  • 2008 - 青森県工業総合研究センター弘前地域技術研究所 生命科学研究部 主任研究員
  • 1997 - 青森県工業試験場 食品加工部 技師
Awards (1):
  • 2013/02 - 全国食品関係試験研究場所長会 平成24年度優良研究・指導業績表彰受賞 「リンゴ搾汁残渣からの機能性食酢の開発」
Association Membership(s) (2):
JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  JAPAN SOCIETY OF REFRIGERATING AND AIR CONDITIONING ENGINEERS
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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