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J-GLOBAL ID:200901019914382271   Update date: Feb. 01, 2024

Minami Michiko

ミナミ ミチコ | Minami Michiko
Affiliation and department:
Job title: Specially Appointed faculty member
Research field  (2): Nutrition and health science ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (1): food habit, food education, biochemistry, nutrition
Research theme for competitive and other funds  (10):
  • 2019 - 2022 食物繊維による健康長寿への可能性
  • 2011 - 2013 Role of dietary fiber in the body-Prevention from the lifestyle related disease-
  • 2008 - 2009 Molecular chaperones functionally linked to translational control
  • 2007 - 2009 Physiological role of dietary fiber in aging rat
  • 2007 - 2009 Application of taste modifying protein, neoculin and miraculin for food preperation
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Papers (49):
  • 本間 典子・蜂須賀亮太・櫛山 櫻・南 道子. 拡張現実(AR)技術を用いた,人体構造の理解を深めるための三次元教材の開発とその有効性. 東京学芸大学紀要. 2022. 73. 239-254
  • 齋藤美奈子、櫛山 櫻、南 道子. 高等学校家庭科における食生活への気づきをもたらす献立作成学習. 東京学芸大学紀要. 2022. 73. 347-364
  • 櫛山 櫻、斎 麻倫、本間 典子、南 道子. 学校現場における栄養に関する教育内容の変遷と課題ー 学習指導要領および教科書における食物繊維の記載に着目してー. 2022. 73. 363-374
  • 斎藤 美奈子、櫛山 櫻、南 道子. 若年層の食生活の課題と家庭科の食の授業. 東京学芸大学紀要. 2021. 72
  • 齋藤 美奈子, 櫛山 櫻, 南 道子. 若年層の食生活の課題と家庭科の食の授業. 東京学芸大学紀要. 総合教育科学系. 2021. 72. 323-338
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MISC (34):
Books (17):
  • 学校における食育 ,教科の教育と栄養教諭の役割
    全国学校栄養士会 2020
  • Nutrition
    2019
  • 初等家庭科の研究
    萌文書林 2019
  • 調理学ー生活の基盤を考えるー
    学文社(東京) 2013
  • 看護学大事典
    メヂカルフレンド社(東京) 2013
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Lectures and oral presentations  (32):
  • Construction of Cryptand Library Via Gp10 Based-Thioetherification(10BASEd-T)
    (The 55th NIBB Conference Arabidopsis workshop 2008,,Frontiers of Plant Science in the 21st Century 2016)
  • 3歳児を対象と下3ヶ月間の咀嚼教育支援による教育効果の持続性ー介入後3・26ヶ月の調査からー
    (保育保健学会2016 2016)
  • The survey of dietary education related to mastication in Japanese day care centers
    (XXIII International Congress of History of Science and Technology 2016)
  • 官能評価を反映した嚥下調整食の動的粘弾性による物性基準と予測モデルの構築
    (日本農芸化学会2016年度大会 2016)
  • 咀嚼教育プログラムの効果と幼児の生活習慣との関連
    (第21回日本保育保健学会 2015)
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Works (2):
  • 醍8回プロスタグランジン会議見聞録
    1992 -
  • ロイコトリエンA4水解酵素のクローニングと発現について
    1988 -
Education (5):
  • - 1989 The University of Tokyo
  • - 1989 The University of Tokyo Graduate School, Division of Medicine
  • 1983 - 1985 Ochanomizu Woman's University Faculty of HomeEconomics Dept.0f Food Science
  • - 1979 Saitama University Faculty of Education
  • - 1979 Saitama University Faculty of Education
Professional career (1):
  • Pf.D (University of Tokyo)
Work history (7):
  • 2022/04 - 総合教育科学群 家庭科教室 特任教員
  • 2007/04 - 2022/03 Tokyo Gakugei University Life Science Professor
  • 2002/04 - 2007/03 Tokyo Gakugei University Life-science Associate Professor
  • 2000/04 - 2002/03 Showa woman's colledge Faculty of Healthcare professor
  • 1995/04 - 2000/03 Oita Medical Uneversity Department of Biochemistry, Faculty of Medicine assistant professor
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Committee career (3):
  • 2014/04 - 2022/01 city of Koganei Tokyo Shokuiku Promotion Council
  • 2009/04 - 2014/03 Koganei city Tokyo Environmental Council in city of Koganei
  • 2006/04 - 2007/03 Ministry of education culture sports science and technology Japan Expert committee for textbook examination investigation council
Association Membership(s) (6):
日本食生活学会 ,  Japan society of nutrition and food chemistry ,  The molecular biology society of japan ,  Japan society of home economics ,  Japan society of bioscience, biotechnology and Agrochemistry ,  Japanese Biochemical society
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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